Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slovensko jako poslední ze zemí eurozóny dává zelenou rozšíření EFSF, volby proběhnou v březnu

Slovensko jako poslední ze zemí eurozóny dává zelenou rozšíření EFSF, volby proběhnou v březnu

13.10.2011 17:03, aktualizováno: 13.10. 17:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Slovenský parlament dnes silnou většinou schválil rozšíření pravomocí EFSF záhy poté, co podle očekávání schválil vypsání předčasných voleb na 10. března 2012. Právě výsledkem prvního z hlasování opoziční sociální demokraté podmínili podporu schválení vyšších pravomocí záchranného fondu eurozóny v dnešním opakovaném hlasování sněmovny. Euro po slovenském souhlasu, na nějž čekala celá eurozóna, mírně posílilo nad 1,37 USD/EUR až na 1,373.

Pro euroval, jak je na Slovensku nazýván Evropský fond finanční stability, hlasovalo 114 poslanců ze 148 hlasujících, proti bylo 30 platných hlasů. Podle deníku SME se poslanci za schválení EFSF následně odměnili potleskem, radost však nesdíleli poslanci strany Svoboda a solidarita (SaS), kteří v čele s Richaredm Sulíkem proti dalším investicím do záchrany periferních ekonomik eurozóny delší dobu vystupovali.

Sulík už dopředu ohlásil, že opětovné hlasování sněmovny o EFSF se jeho strana pokusí napadnout u ústavního soudu. Tvrdí, že takovou proceduru ústava a zákony neumožňují. Koaliční i opoziční politici mu velkou šanci na úspěch ale nedávají.

Při prvním hlasování, které proběhlo v úterý bylo na žádost premiérky Ivety Radičové svázáno s důvěrou její vládě, návrh ve 150členné sněmovně podpořilo jen 55 poslanců, potřebných bylo 76 hlasů. Kromě poslanců SaS pro zvýšení pravomocí EFSF nehlasovalo i několik dalších koaličních poslanců. Vládu nepodpořila Svoboda a Solidarita, jedna ze čtyř stran koalice, které mají dohromady 79 hlasů. To rozhodlo o jejím pádu.

Navýšení úvěrové kapacity EFSF, které je součástí dohody představitelů eurozóny z letošního léta, si vyžádá zvýšení objemu finančních garancí na 780 miliard eur. Pro Slovensko to znamená navýšení záruk o tři čtvrtiny na 7,7 miliardy eur. Peníze by Bratislava stejně jako další státy vyplatila v případě, že by zadlužená země nedokázala záchrannému fondu vrátit půjčky.

Hned po úterním parlamentním debaklu se naplno rozeběhly rozhovory mezi nejsilnější stranou tamní koalice a opozice. Při setkání Mikuláše Dzurindy (SDKÚ) a Roberta Fica (Smer) došlo k dohodě, že za předpokladu březnového termínu předčasných parlamentních voleb by mělo rozšíření pravomocí EFSF (tzv. eurovalu) projít hlasy opozičního Smeru do konce tohoto týdne.



Předčasné volby na Slovensku se po rozhodnutí parlamentu uskuteční necelé dva roky poté, co do úřadu nastoupil stávající kabinet. Průzkumy veřejného mínění dlouhodobě favorizují Směr-SD expremiéra Roberta Fica, který s velkým náskokem vyhrál i loňské parlamentní volby, ale nakonec skončil v opozici. Důvodem byl slabý volební zisk jeho tehdejších koaličních partnerů a překvapivý úspěch dvou nových stran, SaS a Mostu-Híd. Tato dvě seskupení spolu s tradičními stranami pravého středu, SKDU-DS a KDH, nakonec vytvořily vládu. Vládní krize ale jejich oblibu může podle slovenského tisku oslabit.

(Zdroj: ČTK, SME)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data