Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Antimonopolní úřad pozastavil obří tendr státního podniku Lesy ČR

Antimonopolní úřad pozastavil obří tendr státního podniku Lesy ČR

25.10.2011 10:22, aktualizováno: 25.10. 12:09
Autor: ČTK

Aktualizováno

Antimonopolní úřad pozastavil obří tendr státního podniku Lesy ČR na práce v lesích po roce 2012. Vydal předběžné opatření. ČTK to dnes bez bližších podrobností řekl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. Lesy ČR tak nemohou s vítězi uzavřít smlouvy. Proti vydání předběžného opatření podá firma rozklad, řekl dnes ČTK mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.
 
ÚOHS dostal dva podněty. Na základě jednoho z nich zahájil správní řízení. Vydal i předběžné opatření. ÚOHS předběžná opatření vydává pouze v případech, kdy má pochybnosti o správnosti postupu zadavatele. V čem tyto pochybnosti v případě Lesů ČR spočívají, Rafaj neupřesnil.

To vadí i státní firmě. "Netušíme, proti jakým podezřením ÚOHS se máme bránit," uvedl Boublík. Podle něj je postup ÚOHS překvapující. Současný tendr údajně vychází z loňského zadávacího řízení, které ÚOHS také zkoumal a žádné chyby nenašel. Podle Boublíka Lesy ČR dál ještě více zjednodušily podmínky, aby byly garance "absolutně svobodné soutěže o zakázku co největší". "Věříme, že ÚOHS v co nejkratší době blíže specifikuje své pochybnosti, které státní podnik bude moci úřadu úspěšně vyvrátit tak, aby bylo správní řízení co nejdříve zastaveno," dodal Boublík.

Z oficiálního přehledu podaných nabídek vyplývá, že společnost Less & Forest dala v tendru nejlepší cenovou nabídku na lesní práce na 88 jednotkách, což znamená vítězství na 75 procentech z nich. Firma ale uvedla, že se nedá čekat, že by Less & Forest pracoval na všech jednotkách, neboť na to nemá dostatečnou kapacitu.

Předseda představenstva holdingu LESS Jan Mičánek se domnívá, že žádný zákonný důvod pro zrušení tendru neexistuje. "Myslím si - ale to je skutečně moje domněnka, která z ničeho nevychází - že to je jenom z jejich strany lhůta na přezkoumání té věci," řekl dnes Mičánek ČTK. Věří, že pozastavení tendru bude třeba jen otázkou týdne.

Podle Jaromíra Bláhy z ekologického Hnutí Duha provizorium, které pozastavením tendrů vznikne, otevře ještě větší prostor pro korupci. "Nový ministr (zemědělství Petr) Bendl by měl udělat pořádek, megatendr úplně zrušit, odvolat generálního ředitele Lesů ČR, který je za zpackané zakázky spoluzodpovědný a připravit nová pravidla," řekl ČTK. Pravidla by podle něj měla vycházet z doporučení expertní skupiny Národního lesnického programu, což je koncepční dokument, který v minulosti vláda přijala. Ekologové, stejně jako někteří další kritici upozorňují, že tendry LČR z koncepce nevycházejí, ač by měly.

Rozhodnutí ÚOHS o pozastavení tendru uvítal předseda Asociace krajů a stínový ministr zemědlěství Michal Hašek (ČSSD) s tím, že soutěž kritizoval a varoval před údajnou monopolizací a netransparentností. "Znovu žádám v této souvislosti premiéra Petra Nečase a ministra Petra Bendla k auditu Lesů ČR a k znovuotevření debaty o tzv. Dřevěné knize za účasti odborné veřejnosti i opozice," uvedl.

Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře ČR zatím čeká na podrobnosti k důvodům na pozastavení tendru, řekl ČTK jeho výkonný sekretář Václav Šebek. "My však za nejrozumnější stále považujeme dokončení celého původního tendru," uvedl Šebek.

Vítězové tendrů Lesů ČR mají zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a sami prodávat. Soutěží se o 90 procent těžby dříví, zbývající desetina území je vyhrazena k samostatné soutěži určené zejména malým firmám s regionální působností. Vítězné firmy ve velkém tendru budou pětinu vytěženého dřeva muset dál nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data