Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zachrání zadluženou Evropu Čína? A měla by vůbec?

Zachrání zadluženou Evropu Čína? A měla by vůbec?

01.11.2011 15:17
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Ještě během minulého týdne se celkem najisto počítalo s tím, že Čína pomůže Evropě s řešením její dluhové krize. Čína již dříve naznačila svou připravenost pomoci Evropě za „drobnou“ protislužbu, totiž prohlášení Číny za tržní ekonomiku. Tomu se Evropa snaží vehementně vyhýbat. Zajímavě o této problematice pojednává v následujícím textu Shaun Rein, který je zakladatelem analytické společnosti China Market Research Group:

Šéf evropského záchranného fondu EFSF Klaus Regling odjel před pár dny do Číny jednat o možnosti dalších čínských investic do předlužených evropských zemí. Na své návštěvě však nic konkrétního nedojednal, naopak vložil do celé záležitosti jenom další nejistotu. Ovlivnit čínské představitele se pokusil i francouzský prezident Sarkozy, který se telefonicky spojil se svým čínským protějškem Hu Jintao, kterého se pokusil přesvědčit o investici do EFSF. Ani on se ale nedočkal jednoznačného příslibu. Do třetice se k Evropě nedávno vyjádřil čínský premiér Wen Jiabao, který sice nešetřil optimistickými slovy směrem k Evropě, o které hovořil jako o příteli Číny, avšak jeho vágní prohlášení nelze ani při nejlepší vůli brát jako příslib další pomoci.

Evropa logicky vidí v Číně velký potenciál, když tato druhá největší světová ekonomika ve svých rezervách drží přes 3,2 bilionů dolarů a část z nich by mohla Evropě výrazně pomoci. Situace v ní se ale neustále vyvíjí a s ní i vnímání této situace investory. Ještě minulý měsíc obecně platilo, že bude dostatečné, pokud Čína investuje do italských dluhopisů. Tento měsíc již vytváří nový konsensus, z něhož vyplývá, že spásu Evropy přinesou investice Číny do záchranného fondu EFSF. Otázkou zůstává, co budou investoři očekávat v měsíci následujícím, pokud se do centra zájmu dostane Itálie. Výnos u desetiletého italského dluhopisu se 28. října, tedy den po schválení nového plánu na řešení dluhové krize, pohyboval kolem neudržitelných 6 procent. Dnes se rozdíl mezi výnosem desetiletého italského a německého dluhopisu rozšířil na nejvyšší úroveň od zavedení eura a řecký požadavek referenda a z něj plynoucí pokračující nestabilita, zvyšuje nebezpečí útoku právě na italskou ekonomiku.

Mnozí ekonomové by při úvahách o tom, kdo komu má pomoci, rovněž mohli argumentovat faktem, že Řecko je v zásadě mnohem bohatší země než Čína. Podle dat MMF je kupní síla průměrného Řeka asi čtyřikrát vyšší než u průměrného občana Číny. Z toho vyplývá, že Čína by spíše měla investovat do vlastní ekonomiky a do vlastních obyvatel.

Realita je ale taková, že Čína chce díky své celkové ekonomické síle hrát roli supervelmoci, z čeho vyplývá i zodpovědný přístup a podpora problémy zmítané Evropy. V tom případě je ale otázkou, zda je pro Čínu výhodnější investovat do fondu, ve kterém budou mít jen minimální rozhodovací pravomoci, nebo investovat přímo aktiv jako jsou stroje nebo přístavy, které mohou znamenat přímý pozitivní efekt pro čínskou ekonomiku.

Nejlepší věcí, kterou asi nyní může Čína udělat, je pokračovat v nákupech evropského zboží a být velmi opatrná při nalévání peněz do nepřesvědčivých plánů na záchranu Evropy…

(Zdroj: Shaun Rein, zakladatel a ředitel China Market Research Group pro CNBC)


Váš názor
  • NEBO & DUDY z Číny 2011-2021
    15.11.2011 14:08

    Len absolutny a naivný "eurokresťan" si môže myslieť, že čínske USA doláre a ich možný účinok by pomohol "obom stranám" dvojdohody a bez priestoru pre Rusko a jeho opodstanené miesto v TEJTO "EUROUSAHRE" Len obamanaivní "EUROMLÁDENCI si to môžu namýšľať a to ešte bez "babičky ANGELY"...AJ VRÁTNIK v eurobruselskom "bankhoteli 2011" vie, že čo sa "hodí do vody FONDOV" -to sa hneď ponorí do nenávratna, ale dať čo len 1,5 bilióna USdolárov - a medzi nimi ,bohužiaľ aj nekrytých - ale do hmotných AKTÍV EUROUSA-regiónu -to je už "iný čínsky ČAJ" na 10 rokov...Ale túto "eurousaosn maličkosť" si asi budú musieť uvedomiť aj vo Washingtone,aj v Bruseli, a hlavne v NEWYORKUOSN -je už 1945-načase?! Práci česť -Janiga 15.11.2021 -ak sa mýlim?
    • Re: NEBO & DUDY z Číny 2011-2021
      15.11.2011 14:13

      S Evropou je konec. Musela by mít v bance s normálním úrokem uložených asi 430 procent HDP, aby jen z úroků byla schopna financovat své závazky. zdroj: Cato Institute - čísla, čísla ,čísla a z toho pak vyplývají ty fakta,fakta a zase fakta !
      AMN
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.