Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Hrozí pokles ekonomiky, a vláda s tím mnoho neudělá. Českou zdrženlivost k novým fiskálním pravidlům EU oceňuji

Klaus: Hrozí pokles ekonomiky, a vláda s tím mnoho neudělá. Českou zdrženlivost k novým fiskálním pravidlům EU oceňuji

09.12.2011 10:28, aktualizováno: 9.12. 12:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Kvůli propadu zahraniční poprávky není v příštím roce vyloučen ekonomický pokles, který vláda svými krátkodobými opatřeními nebude moci příliš ovlivnit. Na dnešním setkání s manažery organizovaném vydavatelstvím Euronews to uvedl prezident Václav Klaus.

"Zahraniční poptávku našimi opatřeními nemůžeme zvyšovat, maximálně nám může pomoci měnový kurz. Ten ovšem rovněž nejsme schopni ovlivnit," uvedl prezident. Rovněž stav veřejných financí podle něj neumožňuje žádnou fiskální expanzi. "Prostor pro expanzi jsme si měli vytvářet v době rychlého růstu HDP před rokem 2008. Problémem bude vůbec udržovat rozpočty na únosné úrovni," upozornil.

Před poklesem tuzemské ekonomiky již varovali i někteří ekonomové. Například analytici Raiffeisenbank ve své nové prognóze očekávají příští rok pokles ekonomiky o 1,2 procenta. Další analytici očekávají stagnaci nebo růst maximálně do jednoho procenta. Podle listopadového průzkumu MF na základě prognóz 17 tuzemských odborných institucí by měla ekonomika příští rok růst o 0,8 procenta.

Letos se ekonomika podle Klause vyvíjela daleko pomaleji, než se očekávalo, což mělo vnější i vnitřní příčiny. "Větší roli hrály faktory vnější, tedy zahraniční poptávka. Ale je třeba dodat, že domácí politická nejistota ekonomice nepřidávala," uvedl.

Klaus zopakoval, že dnešní dluhová krize je logickým vyústěním vývoje v posledních desetiletí a je pouze vrcholem ledovce. "V krizi není jen projekt společné evropské měny, v krizi je podle mého názoru celý koncept evropské integrace a spolu s tím i celý socioekonomický model," uvedl prezident. Dnešní zprávy o rýsující se dohodě zemí eurozóny na změně základní smlouvy o EU podle Klause poukazují na pragmatický výsledek jednání v Bruselu. Ocenil zároveň, že Česko se k ujednání o zpřísnění fiskálních pravidel nepřipojilo.

"Já myslím, že je to pragmatický výsledek, který vznikl. Samozřejmě fundamentalisticky bych s tím mohl polemizovat, ale to nemá žádný smysl," okomentoval prezident výsledek, k němuž lídři EU dospěli dnes nad ránem.

Státníci se dohodli na zpřísnění rozpočtové kázně a automatických sankcích při jejím porušení pro 17 zemí eurozóny, které se k tomu zavážou ve formě mezivládních dohod. Širší řešení, které by zahrnovalo všech 27 stávajících členů EU, padlo především kvůli odmítavému postoji Velké Británie. K dohodě zemí eurozóny se připojilo dalších šest států, které eurem zatím neplatí. Česko zůstalo společně například se Švédskem mezi státy, jež si vzaly čas na rozmyšlenou.

"Myslím, že není třeba na tento rozjetý trend naskakovat za každou cenu. Tímto rozjetým trendem je hájit špatný projekt, kterým je společná evropská měna. Já dobře vím, že ta cena je velká už teď, že bude narůstat nikoliv lineárním trendem, ale jakýmsi exponenciálním. Čili myslím, že je třeba, abychom se chovali rozumně," uvedl prezident.

Premiér Nečas po jednání lídrů EU v Bruselu řekl, že Česká republika se pravděpodobně na přijetí přísnějších fiskálních pravidel podílet nebude. Předseda vlády přiznal, že k něčemu takovému neměl mandát. "Česko může svou účast přehodnotit, což ale není příliš pravděpodobné," uvedl Nečas. Podle něj na nová pravidla ČR nejspíš nekývne ani v budoucnu.

Nejvážnější jsou podle Klause, tradičního kritika existující formy evropské integrace, ty zatím méně viditelné problémy EU. Týkají se relativního zaostávání Evropy za dříve neexistujícími ekonomickými centry současného světa. "Evropa si to nechce připustit a už vůbec ne veřejně přiznat. Pořád se tváří, že je vzorem pro zbytek světa," uvedl prezident.

(Zdroj: čtk, mediafax)


Váš názor
  • kdo je v krizi
    09.12.2011 10:22

    V krizi je především evropský sociální stát. Není možné vyplácet více, než si vyděláme. Do nebe volající byly pokusy, aby Evropě pomohla Čína nebo USA finančními nástroji. USA na to nemají a Čína "moudře" usoudila, že by to byly také ztracené peníze. Zachránily by jí poptávku na krátkou dobu. Dlouhodobě není možné, aby 90% zboží v obchodech bylo z Číny.
    Pracovitý Prosecký
    • Jen ať...
      09.12.2011 12:41

      http://hlasky-z-filmu.cz/wp-content/uploads/jen-at-si-pinda-na-to-my-jsme-zvykli.mp3
      sgt.Mike
    • Re: kdo je v krizi
      09.12.2011 10:25

      Jojo, "zdroje jsou" - tahle věta vejde do dějin ekonomie :-))))
      tk69
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m