Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Oslabující euro a obrat k lepšímu?

Oslabující euro a obrat k lepšímu?

21.12.2011 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Minulý týden euro k dolaru oslabilo o 3 % a ve srovnání s úrovní, na které se pohybovalo na jaře, leží momentálně níž o 12 %. Podle mnohých ekonomů jde o symptom dluhové krize, ve skutečnosti se ale může jednat o součást řešení namísto toho, aby oslabování eura představovalo problém.

Z dlouhodobého hlediska se nedá hovořit o tom, že by euro bylo slabé; další významný pokles jeho kurzu by neměl vyvolávat obavy. Naopak, šlo by o přirozenou reakci na recesi a následné monetární uvolňování, které nyní v eurozóně probíhá. V mnoha ohledech je dokonce překvapivé, že se euro i přes krizi v měnové unii vyhnulo prudšímu poklesu.

Doposud se nezdá, že by měnové trhy kvůli krizi vyžadovaly za držení eur nějakou dodatečnou rizikovou prémii. Následující graf ukazuje spread mezi výnosy dvouletých vládních dluhopisů Německa a USA spolu s kurzem dolaru k euru. Je jasné, že nedávné fluktuace kurzu téměř přesně odpovídají změně úrokového diferenciálu podobně, jako tomu je již několik let. To, že by tržní psychologii dominovala dluhová krize v eurozóně, vůbec patrné není.

obrat1

Druhý graf ukazuje index reálného efektivního kurzu a bilanci běžného účtu eurozóny. Opět není patrné, že by se dělo něco výjimečného – reálný kurz eura se nachází téměř přesně na průměrné úrovni dosažené během existence společné měny. Bilance běžného účtu se pohybuje kolem nuly, což je opět velmi blízko historickému průměru.

obrat2

Matoucí tedy není to, proč je euro slabé, ale proč je tak silné. Odpověď zní, že kapitálové toky, které krize vyvolala a které působí velmi negativně, se odehrávají hlavně v rámci eurozóny; ne mezi ní a ostatními zeměmi. Propad důvěry vyvolal odliv kapitálu z periferie do Německa, ven z eurozóny ale ne.

To, čeho se trh obává, je změna měnových vztahů mezi zeměmi eurozóny. A také defaultů v této měnové unii. Jde ale o krizi vnitřních kapitálových toků, ne těch vnějších. Pochybuji o tom, že slabost eura patrná v posledních dnech naznačuje, že se na tom něco změnilo. Změna ale přišla u chování ECB, která zvětšuje svou rozvahu mnohem rychleji, než se trhům zdá. Prezident ECB Draghi sice odmítá, že by ECB následovala stejnou politiku kvantitativního uvolňování jako Fed, zdá se však, že od počátku srpna ji provádí. Rozvaha ECB v současnosti převyšuje rozvahu Fedu, v tomto roce se zvětšila o 700 miliard eur.

Pokud nedojde ke kolapsu důvěry v euro, měla by tato situace pomoci. Pokles jeho kurzu sice nezmění relativní konkurenceschopnost členů eurozóny, která tvoří jádro problému. Sníží ale příliš vysoký kurz, který má periferie vůči zbytku světa. Odhaduje se, že ten je v případě periferie nadhodnocený asi o 10 – 20 % (vůči superkonkurenceschopnému Německu asi o 30 %). Pokud euro k dolaru oslabí na 1,15, pozice periferie by se významně zlepšila, což by mohlo být vnímáno jako počátek její růstové strategie. A pokud ECB udrží svou agresivní politiku, může k tomu skutečně dojít.

Mohlo by pak dokonce dojít i k růstu německé inflace relativně k periferii, mandátem ECB ale není hlídat inflaci v Německu, pokud celková inflace zůstane pod 2 %. Jestliže chce Německo udržet unii pohromadě, nemůže mít všechno.

(Zdroj: Blog Gavyna Daviese)


Váš názor
  •  
    21.12.2011 8:43

    Milá redakce, děkujeme za osvětu. Pohyby kurzu EUR/USD jsou v posledních měsících bezvýznamné. Vzpomeňme, že na počátku Euro spadlo i na 0,8 USD. Kvantitativní uvolňování v Evropě je stále podstatně menší než v USA, ale bohužel ho bude dohánět. A zatřetí: podstatné je, že dluhy Eurozóny jsou interní, zatímco dluhy USA jsou externí. Až budeme mít všichni vyznáměn zastoupené české a evropské dluhopisy v portfoliu, budeme se setsakra starat o splácení dluhů.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.