Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V ruském rozpočtu se za rok ztrácí více jak třetina toho českého, ukázala kontrola

V ruském rozpočtu se za rok ztrácí více jak třetina toho českého, ukázala kontrola

12.01.2012 13:36
Autor: ČTK

Na rekordní sumu 718,5 miliardy rublů (asi 460 miliard Kč) vyčíslila účetní komora, ruská obdoba nejvyššího kontrolního úřadu, zpronevěry a další nesrovnalosti v loňském utrácení státních peněz. Uvedl to dnes list Izvestija s odvoláním na zprávu šéfa komory Sergeje Stěpašina pro ruské poslance. O potrestání viníků však zpráva převážně mlčí. Pro srovnání, český rozpočet na rok 2012 počítá s příjmy 1084 miliard korun, výdaje by měly dosáhnout 1189 miliard.

Tendence je patrná už z tří posledních let: v roce 2008 se kontroloři dopočítali nesrovnalostí za 98 miliard rublů, v roce 2009 už za 238 miliard a předloni za 484 miliard rublů. Jen prověrka výdajů na rozvoj moskevské dopravy odhalila nezákonné dotace za více než sedm miliard rublů, dalších 7,5 miliardy se podle zprávy "dostalo do sféry korupčního rizika".

Pokud jde o přípravu na zimní olympijské hry, které se v roce 2014 mají konat v jihoruském letovisku Soči, kontroloři zjistili, že z 92 olympijských staveb se do provozu zatím podařilo uvést jen 68, dvacítka dalších nemá ani schválené územní dokumenty.

Vinou pomalého osvojování informačních technologií úřady je podle dokumentu v sázce projekt "elektronické Rusko" za 1,4 miliardy rublů. Záhadou se stal i osud zabaveného zboží z celnic: za poslední tři roky státní rozpočet získal jen 5,5 procenta hodnoty zkonfiskovaných nákladů.

Dostalo se i armádě: při restrukturalizaci zásob raket vojáci utratili na nové muniční sklady až čtyřnásobek plánované částky a celkový účet za nesrovnalosti překročil 2,3 miliardy rublů. Ačkoliv si vojáci stále stěžují na bytové poměry, ministerstvo obrany podle dokumentu disponuje nevyužitými byty za sedm miliard rublů. V Dagestánu zase kontroloři přišli na to, že fotbalistům z místního klubu Anži se dostalo téměř 64 milionů rublů, ačkoliv není povoleno z rozpočtu subvencovat profesionální fotbal.

Podle listu RBK Daily však Stěpašinův úřad na základě prověrek zaslal prokuratuře a vyšetřovatelům jen 176 podnětů, které vedly k zahájení 72 trestních a 23 správních řízení. Podle deníku se vyšetřování ekonomické kriminality zhoršilo i kvůli propuštění zkušených vyšetřovatelů, které nahradili nováčci.

Prezident Dmitrij Medveděv krátce po svém nástupu do úřadu na jaře 2008 vyhlásil další tažení proti korupci jako hrozbě pro ruský stát, posléze však připustil, že výraznějšího pokroku se dosáhnout nepodařilo. Nedávno nové tažení spustil premiér Vladimir Putin, který nařídil státním společnostem odhalit konečné příjemce peněz z kontraktů s dodavateli. Vzápětí se však ukázalo, že se pokyn netýká obřích korporací jako Rosněfť, Rosnano či Rostechnologije.

"V našich podmínkách akce vypadá jako ukázkový výprask, a ne jako iniciativa směřující k reálným změnám," napsal list Vedomosti a připomněl, že v Rusku dosud nikdo nezkoumá ani zjevný nesoulad mezi deklarovanými příjmy a skutečnými výdaji činovníků, kteří tak bezstarostně jezdí vozy v ceně několika svých ročních příjmů. Boj s korupcí podle listu zůstane fikcí, dokud v zemi nebudou fungovat soudy nezávislé na pokynech shora a dokud protikorupční kampaně budou jen "honem na čarodějnice" sloužící spíše k vyřizování účtů než ke skutečnému řešení problému.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m