Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tito lidé stáli za spornými tendry, skandály přestáli a dále pracují pro stát

Tito lidé stáli za spornými tendry, skandály přestáli a dále pracují pro stát

19.01.2012 12:46
Autor: IHNED.cz

Státní manažery, kteří za sebou mají skandály a třeba i čelí podezření z korupce, jen zřídkakdy čeká pád dolů. Většině z nich se i nadále vede velmi dobře, ať už přejdou do soukromého sektoru nebo se jim podaří zůstat ve státní správě. HN zmapovaly cestu několika z nich.

Před několika lety napsala Bezpečnostní informační služba do své výroční zprávy, že ze státního podniku Lesy České republiky mohly unikat peníze. Přes marketingové zakázky prý mohly jít až do stranických pokladen.

Ředitelem podniku byl v té době Jiří Novák.

Manažera soukromé firmy by taková zpráva asi stála kariéru, Novákovu úřední dráhu ale nepoškodila. I když byl z Lesů odvolán, tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič si jej vzal za svého náměstka. Od letošního listopadu je Novák náměstkem státního podniku Vojenské lesy a statky.

Státních manažerů, za kterými zůstaly prodražené zakázky, neprůhledná výběrová řízení nebo jen rozhodovali o stamilionech či miliardách z veřejných peněz, ale bylo mnohem víc. Třeba bývalý první náměstek z ministerstva dopravy Jiří Hodač, který byl ve funkci za Aleše Řebíčka z ODS.

Tajemní živnostníci

„Co dneska dělám? To, co dřív, věnuji se odpadkům,“ odbyl stručně Hodač dotazy. Ze státních služeb odešel spolu s Řebíčkem, jejich cesty se ale nerozdělily. V létě 2009 byl Hodač jedním z těch, kdo strávil část dovolené na Řebíčkově luxusní jachtě v Toskánsku, a nedávno nastoupil do jeho firmy – jako šéf dozorčí rady fotbalové Slavie.

Mnohem nejasnější je osud dalších dvou bývalých státních manažerů – exředitele Správy železniční a dopravní cesty Jana Komárka a exšéfa Ředitelství vodních cest Miroslava Šefary.

Oba si založili živnost a pracují mimo jiné jako konzultanti. Pro koho dělají, však jasné není. U obou by to přitom mohla být důležitá informace, protože jejich éra je spojena s mnoha nejasnostmi.

Šefara byl odvolán kvůli zakázce na zvedací železniční most přes Labe v Kolíně, který se prodražil o 366 procent. Komárek sice odešel sám, i za ním jsou ale sporné zakázky.

Z funkce do funkce

Spornou minulost mají ale i úředníci z jiných resortů. Tomáše Perutku z funkce náměstka ministra obrany vyhodil současný ministr Alexandr Vondra. A to krátce poté, co se dozvěděl, že si Perutka nechal postavit rodinný dům u firmy H+V Praha, která v tu dobu dostávala zakázky u ministerstva obrany při rekonstrukcích ubytoven a kterou policie podezřívá z korupčního spiknutí.

A jelikož Perutka nedokázal doložit, jak a zda vůbec za dům platil, musel na ministerstvu skončit. Loni se ovšem znenadání vynořil ve Státní správě hmotných rezerv – instituci, která dlouhodobě čelí kritice kvůli neprůhlednému hospodaření. Nejprve se stal místopředsedou, na podzim dokonce zaujal místo šéfa správy.

Když se to zpětně dozvěděl ministr Vondra, podle informací HN prosadil, že Perutka může úřad řídit pouze dočasně.


Stáli za spornými tendry, dál pracují pro stát. Podívejte, koho skandály nesmetly dolů:


Martin Dvořák - Bývalý generální ředitel Dopravního podniku Praha. Na jeho odchod z čela největší komunální firmy v Česku tlačil primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Kritizoval Dvořáka kvůli podezřelým zakázkám, které si dopravce v minulých letech zadal. Šlo například o vyvádění peněz z jízdenek na účet firmy sídlící na Britských Panenských ostrovech. Dvořák se podle svých slov věnuje "privátním projektům", neupřesnil ale, o jaké jde.

Alfréd Brunclík - V letech 2006 až 2010 vedl Ředitelství silnic a dálnic. Tam po něm zůstala řada sporných zakázek, ale třeba i uzavřené smlouvy za zhruba 30 miliard korun na projekty, které stát nemá z čeho zaplatit a jsou už vysoutěžené. Za jeho působení se ztratily smlouvy na rekonstrukci desetikilometrového úseku výpadovky I/52 z Brna na Mikulov, stát kvůli tomu může přijít o 74 milionů korun. Dnes Brunclík řídí projekční firmu Lavithis, která se věnuje stavitelství. Ve stejné firmě působí i Tomáš Kaas, bývalý náměstek ministra dopravy.

Kryštof Hajn - Bývalý první náměstek na ministerstvu školství po nástupu Josefa Dobeše (VV). Přišel z agentury ABL. Na starosti měl mimo jiné investice, přivedl na úřad Michala Pilina, který byl z ministerstva už jednou v minulosti vyhozen kvůli podezření z manipulací s penězi z EU. Z funkce byl odvolán kvůli vyhrožování a vydírání, ke kterému údajně došlo při jednání se zástupci Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Odešel do státem vlastněného podniku ČD Cargo, kde obsadil nově zřízenou pozici manažera rizik.

Jiří Hodač - V letech 2006 až 2009 pracoval na ministerstvu dopravy jako první náměstek Aleše Řebíčka (ODS). Spadala pod něj veškerá klíčová administrativa resortu. Při nástupu do resortu neměl vysokou školu ani bezpečnostní prověrku. Na ministerstvu proslul mimo jiné tím, že pro cestování využíval letadla Úřadu pro civilní letectví. Po odchodu Řebíčka ministerstvo opustil. Nastoupil do firmy Marius Pedersen, která se ucházela o obrovskou státní zakázku na likvidaci ekologických škod. V létě 2009 byl na dovolené v Toskánsku na Řebíčkově jachtě. S exministrem spolupracuje i dnes. Je předsedou dozorčí rady fotbalové Slavie, kterou Aleš Řebíček vlastní a je v ní prezidentem.

Michal Moroz - Bývalý náměstek ministra vnitra Radka Johna (VV). Na starost měl strategie a programové řízení. Ministr John však nebyl schopen vysvětlit, co přesně Moroz na ministerstvu dělá. Moroz čelil výtkám, že je pro práci na vnitru nedůvěryhodný; před nástupem na vnitro totiž figuroval v agentuře na vymáhání dluhů Debtis Causa a vlastnil bezpečnostní agenturu Moroz & Partner. Moroz nakonec po tlaku premiéra Petra Nečase (ODS) o prověrku na stupeň tajné požádal, nedávno ji ale přerušil. Od 1. června 2011 měl být poradcem ministra dopravy Pavla Dobeše (VV), smlouvu ale nakonec nepodepsal

Jiří Novák - Bývalý šéf KRNAP, v letech 2007 - 2009 generální ředitel státního podniku Lesy České republiky, do roku 2011 náměstek ministra zemědělství pro lesy, kam si jej vybral Petr Gandalovič (ODS). Za působení Nováka ve funkci ředitele Lesů ČR byl jmenován do čela dozorčí rady Pavel Drobil, který si za poradce vybral Martina Knetiga. Ten v nahrávce pořízené někdejším šéfem Státního fondu životního prostředí Liborem Michálkem prozradil, že se ve státních lesích děly "krádeže za bílého dne". Novák je dnes správním náměstkem státního podniku Vojenské lesy a statky.

Pavel Škvára - Bývalý místopředseda Státní správy hmotných rezerv a náměstek Petra Bendla (ODS) na ministerstvu dopravy. V září 2006 si jej k sobě vzal jako náměstka Aleš Řebíček (ODS), aby seškrtal výdaje za právní služby a posoudil smlouvy s rakouskou společností Kapsch na elektronické dálniční mýtné. Škvára ale v úřadě dlouho nevydržel: ministr jej odvolal už zkraje roku 2007. Mimochodem, smlouvy se nezměnily a honoráře advokátům stouply o desítky milionů. Bezprizorní ale jednatřicetiletý právník po roce 2007 nezůstal. Místo v dozorčí radě Českých aerolinií, kam jej Řebíček vyslal, mu trojkoaliční kabinet ponechal až dosud. Škvára také v minulosti vedl kabinet ministra pro místní rozvoj za Pavla Němce (US) v době, kdy se na úřadu utrácely stovky tisíc za drahý alkohol a květiny, aniž by bylo jasné, komu jsou určeny. Dnes Škvára coby správní ředitel Lesů ČR dohlíží na mnohamiliardový majetek.

Robert Kvapil - Působil jako marketingový a obchodní ředitel České televize, ředitel marketingu ČEZ a jako ředitel marketingu Lesů ČR. V listopadu 2011 nastoupil do mediální agentury Médea na post ředitele pro strategii a vnější vztahy. Ze svých pozic ve státních firmách i v ČT rozhodoval o zakázkách, z nichž některé získala i Médea.

Rut Bízková - Bývalá ministryně životního prostředí, poté náměstkyně ministra a ředitelka sekce ekonomiky a politiky životního prostředí. Na starost měla mimo jiné dohled nad programem Zelená úsporám. Na svůj post rezignovala poté, co vyšlo najevo, že miliardový projekt nefunguje (potýkal se s nedostatkem peněz pro tisíce žádostí). Nyní působí jako konzultantka.

Martin Barták - Bývalý náměstek ministra obrany, ministr obrany a náměstek ministra financí Miroslava Kalouska. Je obviněn z přijímání úplatku v souvislosti s nákupem nákladních vozů Tatra pro armádu. V současné době podniká v oblasti zdravotnictví, odmítá ale upřesnit detaily.

Jaroslav Kopřiva - Bývalý náměstek ministra obrany. Média zveřejnila nahrávku, ve které Kopřiva domlouval provizi za stamilionovou zakázku na nákup minometů. Policie v souvislosti s korupcí obvinila 18 lidí, zda je Kopřiva jedním z nich, zatím není jasné. Jeho současnou pozici nelze zjistit, po odchodu ze státní správy s médii nekomunikuje.

Miroslav Šefara - Po mnohaletém působení v čele Ředitelství vodních cest musel v roce 2010 na hodinu odejít a to kvůli pochybením, která zjistil audit ministerstva dopravy. Nejproblematičtější byla zakázka za 1,2 miliardy korun na zvedací železniční most přes Labe v Kolíně, který stavěla bývalá firma exministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS). Stavba se prodražila o 366 procent a navíc se zjistilo, že nedává smysl: v Labi je totiž dlouhodobě málo vody, a lodě po něm v Kolíně plout nemohou. Šefaru se HN nepodařilo kontaktovat, po odchodu si zřídil živnost na lodní dopravu a poradenství.

Vojtěch Kocourek - Bývalý náměstek ministra dopravy, odešel spolu s Alešem Řebíčkem. Pracoval i pro České dráhy. Nyní působí na SŽDC jako náměstek pro provozuschopnost. V 90. letech založil firmu SEŽEV-REKO, a.s., která pracuje pro SŽDC. Dnes ve firmě působí Kocourkův syn.

Jan Komárek - Od roku 2003 vedl společnost Správa železniční dopravní cesty, odešel z ní na vlastní žádost na podzim 2010. I za ním ale zůstala řada sporných a drahých zakázek. Na podzim 2011 jej začala vyšetřovat policie kvůli 805 milionům korun, o které se soudí se SŽDC státní energetická firma ČEZ. Komárka se HN nepodařilo kontaktovat, má živnost na poradenství a konzultace.

iHNed

Související články na IHNED.cz

EKONOM: Na státní hmotné rezervy bude dohlížet nový šéf. Zabo si balí kufry

Řebíček utrácel stamiliony za advokáty, i když nemusel. Máme smlouvy, které to dokazují

Chalupář z Toskánska, který má byt v Dubaji. Podivné kauzy Aleše Řebíčka


Váš názor
  •  
    19.01.2012 21:41

    Udělám to, začnu u sebe a budu o tom psát i na jiných webech kam chodím. Jasně, vydělat sem tam na akciové spekulaci je fajn... Proto jsem na patrii. Ale žít potom v takovém bordelu jaký je dnes na světě to teda ne! A nemyslím jen ČR. Stejné věci se dějí všude ve světě... Probuzení ví co myslím. Pro další zajímavé info vřele doporučuji http://www.leap2020.eu/GEAB-N-61-is-available-Global-Systemic-Crisis-2012-The-year-of-the-world-s-great-geopolitical-swing_a8770.html A samozřejmě Zerohedge.com
    Mart
  • A kdo a kdy
    19.01.2012 13:43

    si dá tu práci a sestaví seznam těch, kteří pracovali od porevolučních dob také pro stát a již pro něj nepracují, jelikož je to tzv.smetlo a nebo včas sami stihli odejit a jejich skutky již nemohly byt prokázany protože jejich následnici je dokonale zametli ,aby mohli pokračovat v odklánění finančních obolusů dál a dál.... a žiji spokojeně oni i celé jejich rodiny dále v nejrůznějších končinách po celém světě, kam se uchýlili, aby na ně stát již nedosáhl. Občas se přijedou podívat na to jak se jim to podařilo zde zaonačit.Vyvěsit tyto jména na tabuli je to jediné, co lze udělat. jim je to již jedno a vyrabovaná naše zemička je chudička a bude ještě chudičtější....ty seznamy by byly velmi, velmi dlouhé....každá obec a každý kraj by mohl za svůj region takový seznam udělat.....
    AMN
    • Re: A kdo a kdy
      19.01.2012 13:58

      Já si myslím že je to cesta. Podrobit ty lidi ostudě je potřeba protože pokud se to bude vědět chci vidět jak se jim tady bude žít když je budou všichni tiše sabotovat. myslím že jim ty prachy nakonec pěkně zhořknou a děti jim budou děkovat... koneckonců žijeme v informačním věku ne? myslím že každý z nás už nějaký ten seznam má, já tedy ano .. :)
      mart
      •  
        19.01.2012 14:01

        Mimochodem moc by se mi líbilo kdyby každý politik a vyšší úředník musel povinně vystavit životopis pěkně rok po roce abychom všichni věděli co je zač. Když ho musí dodat každá asistentka tak vůbec nechápu proč ne člověk který zachází s pěnězi a životy nás všech...
        mart
  •  
    19.01.2012 13:15

    ...ježíšmarjá......
    keris
  •  
    19.01.2012 12:56

    Ať lump nebo hrdina, všechno jedna rodina.
    Homo
  • To je
    19.01.2012 12:55

    úplně zbytečné tisknout jejich jména.Navíc se nasírají lidé, kteří to mysleli se státem dobře a nikdy nic nevzali a nebo lidé, kteří se ke korytům nedostali a vznikají tak zbytečně nepokoje a nenávist mezi lidma.Jiné by to bylo, kdyby na všechny, kdo krátili daně a rozkrádali státní peníze, přišla spravedlnost.V našem státě ale zcela určitě nepřijde, tak proč to vůbec řešit?
    ZUZKA
    • Re: To je
      19.01.2012 13:02

      Jenže rezignovat na snahu je potrestat je vůbec to nejhorší, co nás může potkat. Pak se z toho bordelu v naší zemi nikdy nevyhrabeme. 1) Na každou svini se vaří voda. 2) Boží mlýny melou sice pomalu, ale jistě. 3) Naděje umíra poslední.
      oh171
      • ReRe: To je
        19.01.2012 13:28

        No ono už zveřejňování jmen - spolu s příbuznými - taky něco zmůže. Ale dokud se nezabaví majetek aspoň někomu, tak to půjde skutečně pomalu. Takoví jsou dost otrlí. ;-)
        Kalka.
  •  
    19.01.2012 12:50

    Chtělo by to udělat databázi darebáků, jestlipak se toho nějaký Itík nebo hacker chopí?
    mart
    • to mart
      19.01.2012 13:00

      Přitom by stačilo změnit kritéria a "evidovat" ty slušné, na to by jistě stačila jízdenka od tramvaje :-(
      oh171
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data