Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Česká ekonomika letos vykáže kladnou nulu. Je možné, že si MMF o půjčku neřekne

Kalousek: Česká ekonomika letos vykáže kladnou nulu. Je možné, že si MMF o půjčku neřekne

30.01.2012 8:06, aktualizováno: 30.1. 8:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká ekonomika by v letošním roce měla "představovat kladnou nulu, respektive pár desetin procenta v plusu". V nedělním pořadu televize Prima Family "Partie" to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Ministerstvo financí (MF) podle Kalouska v úterý zveřejní lednovou makroekonomickou prognózu. "Zdá se, že bude o něco lepší, než jsem se obával. Bude představovat kladnou nulu, respektive pár desetin procenta v plusu," uvedl Kalousek (TOP 09).

"I proto nebudou muset být taková drastická opatření pro letošní rok," řekl dále ministr financí s tím, že letos nenavrhne úpravu daně z přidané hodnoty (DPH). "Uspořit se bude muset přibližně 20 miliard korun. Nicméně to je agenda, se kterou si vláda poradí sama. Nebudu tedy muset ani žádat novelu zákona o státním rozpočtu," dodal.

Podle říjnové prognózy ministerstva financí přitom měla letos česká ekonomika růst o jedno procento. Ještě v červenci přitom MF kalkuloval s 2,5procentním růstem v roce 2012.

Ministr také reagoval na návrh ČSSD, která chce zachování desetiprocentní DPH u knih, tiskovin, potřeb pro nevidomé, neslyšící a pro zdravotní a sociální péči o děti, seniory a zdravotně postižené. "Kdybychom se dokázali shodnout v koalici, a já tu diskusi otevřu ne pro rok 2012, ale pro roky příští, že ta sazba nebude 17,5 (procenta), ale že bude 19 (procent) například, tak si snadno umím představit, že knihy, léky a noviny by byly v nižší sazbě," uvedl Kalousek. Nekonkretizoval ale, zda by to měla být sazba desetiprocentní.

Ohledně půjčky pro MMF na pomoc eurozóně Kalousek uvedl, že se může stát, že si nakonec fond o ni neřekne. Neučiní tak, pokud neshromáždí dostatek prostředků, které potřebuje, uvedl Kalousek. "Převážil tu mezinárodně-politický rozměr a vláda rozhodla, že 1,5 miliardy eur půjčí. Dá se to dělat různými způsoby, i bez centrální banky. Česká národní banka nám ale vyšla vstříc, abychom to mohli realizovat tím nejlevnějším možným způsobem," uvedl v nedělní Partii ministr financí Kalousek.

Podle něj samotných 200 miliard eur pro Mezinárodní měnový fond (MMF) od Evropské unie ale nestačí. "Paní (Christine) Lagardeová (šéfka Mezinárodního měnového fondu) bude apelovat na ostatní regiony, a pokud shromáždí alespoň půl bilionu eur, je možné ten mechanismus spustit, má nějakou realitu," řekl dále Kalousek.

"Může se stát, že nic neshromáždí, a pak předpokládám, že si o tu půjčku neřeknou ani nám," dodal Kalousek.

ČNB podle Kalouska své devizové rezervy vždycky někomu půjčuje. "Ona je půjčuje na trhu finančním skupinám, buď bankám, nebo fondům. A ten jediný rozdíl, který tu vznikne, je, že těch 38 miliard vezme z nějaké skupiny, které je půjčuje teď, a půjčí je Mezinárodnímu měnovému fondu. Je tam samozřejmě rozdíl v nákladech, protože MMF úročí poněkud méně než privátní sféra, ale tento rozdíl v nákladech státní rozpočet České národní bance doplatí," zdůraznil Kalousek.

Tyto úroky jsou podle něj pohyblivá množina, kterou vyhodnocuje vláda každý měsíc oproti německým dluhopisům, které jsou nejjistější investicí na trhu. "Po měsíci to vyhodnocujeme a jednou za čtvrt roku dorovnáme," dodal Kalousek s tím, že odhaduje, že centrální bance bude muset ročně doplácet vláda zhruba kolem 200 milionů korun.

Rada ČNB se ve čtvrtek rozhodla uvolnit ze svých devizových rezerv 1,5 miliardy eur (v přepočtu téměř 38 miliard korun), které chce MMF použít na záchranu evropské měny. Rada ČNB si vymínila, že se stát zaručí i za předchozí půjčku z doby vlády Mirka Topolánka (ODS), které ČNB poskytla 1,3 miliardy eur. Centrální banka žádá o garanci v souhrnu 2,53 miliardy eur.

(Zdroj: čtk, mediafax)


Váš názor
  •  
    30.01.2012 9:05

    Vždy žasnu, nad podobnými výpočty HDP, když všichni přece vědí, že dluh státního aparátu bude zase hodně přes 100 miliard. Ne, to není nula, a už vůbec ne kladná.
    Carlos
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data