Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Euforie na Telefónice CR, lehká kocovina na KB. Odpadlíkem KITD, stále trable s Řeckem…

Týden na pražské burze: Euforie na Telefónice CR, lehká kocovina na KB. Odpadlíkem KITD, stále trable s Řeckem…

17.02.2012 18:05
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Dobře začal, dobře skončil. Slabí střed týdne neubral pražské burze celkový směr výše. PX se posunul o 2,48 % a znovu zakotvil na tisícovkou, konkrétně na1015,40 bodu. Při pohledu na SPAD je sólovým odpadlíkem titul KITD a to bez silných korporátních zpráv. Akcie se sesunuly o 7,86 procenta a končí na 211 korunách. Opatrnost investorů je patrná také na Komerční bance, která nepotěšila svými čtvrtečními výsledky za 4Q a rok 2011 – nižší dividendou, slabšími výnosy i vyššími náklady rizik. Akcie v růstovém týdnu necelé procento ztratily. Zcela na opačném konci SPADového spektra jsou v tomto týdnu akcie Telefóniky CR. Rozhodla o tom v samém závěru týdne dobrými čísly za 4Q a rok 2011, atraktivní odměnou roku 2011 pro akcionáře 40 Kč/akcie, úvahou zpětného odkupu akcií i poměrně příznivým výhledem na rok 2012. Akcie v pátek rostly až o 7 %, za celý týden o 5,43 % na 392,2 . O pět procent posílily akcie VIG, s více jak 4% ziskem končí akcie ČEZ, Orco, NWR a CETV.

Po celý týden pak obchodování provází sledování situace mezi Řeckem a jeho věřiteli. Podle posledních zpráv je k dohodě krůček. Ministr financí Venizelos označil dnešek za poslední den na dolaďění dohody s privátními věřiteli, v neděli pak ministři financí eurozóny mají připravit pondělní schůzku Eurogroup, která by mohla rozhodnout o tom, zda a jaká část finanční pomoci Řecku bude uvolněna. Tak uvidíme…

Vítězové a poražení pražské burzy v uplynulém týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
Telefónica CR 5,43 392,20 KITD -7,86 211,00
VIG 5,01 877,90 KB -0,86 3575,00
ČEZ 4,35 840,00
Orco 4,32 105,36
NWR 4,26 159,00
CETV 4,20 165,89
Pegas 2,22 460,00
AAA 1,61 18,32
Fortuna 0,97 99,15
PM ČR 0,87 11700,00
Unipetrol 0,30 169,00
Erste 0,17 466,60

Dravým růstem o 2 procenta vstoupila pražská burza do právě uplynulého týdne. Důvodem bylo nadšení z nedělního schválení potřebných opatření k získání finanční pomoci řeckým parlamentem. Další dny týdne ale přinesly nové otazníky…Spolu s trhem si o 2 % polepšily akcie Erste. Analytici HSBC zvýšili cílovou cenu pro akcie Erste Bank na 23 EUR (579 Kč) z 15 EUR (378 Kč), zatímco doporučení ponechali na „neutrální“. Dařilo se i Komerční bance, která se ihned po otevření překotovala k 3700 , 3 % přidal VIG. Aktivita patřila akciích ČEZu. Ministr průmyslu a obchodu Kuba uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČR, že rozšíření či modernizace jaderných elektráren Temelín a Dukovany by měl ČEZ financovat svými vlastními silami i za cenu nižší výplaty dividendy, než cestou přibírání finančního partnera. Stát by dle něho ČEZu kvůli této investici zatím neměl dávat garance minimální výkupní ceny elektřiny či bankovní záruky. Na NWR analytici Credit Suisse snížili cílovou cenu na 116,9 (3,9 GBP) z 132,4 (4,4 GBP), doporučení zůstává "underperform". MF ČR připravuje novelu zákona o spotřebních daních, která by měla od roku 2014 zvýšit spotřební daň u tabákových výrobků. Krabička cigaret by tak za dva roky měla zdražit zhruba o tři koruny.

V úterý trh mírně korigoval, ale PX se většinu dne držel nad úrovní tisíce bodů. Za PX s -0,6 % mohla zejména Erste. O směru obchodování v Evropě i Praze rozhodla ratingová agentura Moody's, která v pondělí v noci vydala upravené hodnocení úvěrové spolehlivosti devíti zemím Evropské unie. Francie, Velká Británie a Rakousko si sice uchovaly nejvyšší hodnocení „Aaa“, ale výhled pro jeho udržení byl stanoven „negativní“. Šest zemí si pak o stupeň až dva pohoršilo. Jsou mezi nimi Itálie, Španělsko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko a Malta. V průběhu dne byly trhy podpořeny emisemi dluhopisů a poukázek Itálie, Španělska a Řecka, kde v aukcích výnosy klesly a poptávka se proti předešlým aukcím z většiny zvýšila. Na trh dluhopisů zemí eurozóny ohrožených dluhovou krizí nadále příznivě působí rozsáhlá úvěrová podpora, kterou ECB na konci prosince poskytla bankovnímu sektoru v eurozóně.

Lepší pohled na středoevropské telekomunikace nabídla nová sektorová analýza KBC Securities. Ti v ní neočekávají v roce 2012 žádné zlomové negativní zprávy pro středoevropské telekomy, byť mírnějším tempem pokračující pokles tržeb a od nich tlak na pokles výsledku EBITDA. Schopnost generování cash flow by jim ale dle analytiků KBC měla zajistit ještě letos schopnost vyplatit stabilní dividendu. Po dřívějším negativním náhledu nyní vidí KBC valuaci Telefóniky CR jako odpovídající cílové ceně. Postavení společnosti Telefónica CR a její provozní výsledky by se podle KBC Securities mohly letos do určité míry stabilizovat. Růst počtu uživatelů fixních a mobilních širokopásmových služeb a další nákladová optimalizace by měly stačit na vykompenzování pokračujícího odlivu zákazníků ze segmentu fixní telefonie (i když zde dochází ke zmírňování trendu). Ve výsledku by tak měl být zastaven pokles EBITDA pozorovaný v posledních několika letech, tvrdí analytici.

Obvinění lokálních médií se dotklo ČEZu, který prý čelí v Albánii vyšetřování kvůli údajným podvodům a účetním machinacím. Její divize CEZ Shpërndarje účtovala fiktivní pokuty a faktury, aby následně mohla obhájit zvýšení cen elektřiny, napsal portál BalkanInsight s odvoláním na úřad albánského generálního prokurátora. ČEZ v informace albánských médií popřel a dodal, že účetnictví společnosti je pravidelně kontrolováno.

Středa přinesla nízké objemy a vyčkávání. Důvodem bylo opět Řecko po odvolání schůzky Eurogroup pro neplnění požadavků Řeckem. Na druhé straně se rojily později potvrzené spekulace o tom, že část zemí eurozóny, zejména těch „ AAA“, pochybuje o smysluplnosti další záchrany Řecka. Insolvenční správce zadlužené developerské společnosti ECM REI Ivo Hala požádal Městský soud v Praze, aby výrazně omezil pravomoc manažerů firmy nakládat s jejím majetkem. Ten mu vyhověl v pátek s limitem 150 tisíc korun. Na ČEZu ve středu analytici RBS přerušili pokrývání titulu s posledním doporučením "držet".

Čtvrtek znamenal pro index PX další cestu dolů, v bilanci dne o procento, v poločase až o dvě. Negativní sentiment investorů napříč Evropou byl odrazem chaosu ohledně situace Řecka. Na finanční sektor globálně pak negativně působilo oznámení ratingové agentura Moody’s, která podrobuje revizi rating celkem 17 bank s globálním významem pro finanční systém včetně Societe Generale a celkem 114 bank v šesti zemích eurozóny včetně Erste Bank. Dolů tak Prahu tlačila právě Erste. Analytici UBS navíc snížili své investiční doporučení pro akcie Erste Bank na „neutral“ z dosavadního „koupit“. Negativního vyznění se dostalo výsledkům Komerční banky. Ty za 4Q11 sice byly v souladu v oblasti čistého zisku, negativně na trhy nicméně zřejmě zapůsobila navržená dividenda ve výši 160 , když trh čekal 190 . Slabší byly také výnosy z poplatků a provizí banky a nepotěšily ani vyšší náklady na řízení rizik. Výsledkem byl pokles akcií o 2 %. Z pro ČEZ potenciálně důležitých zpráv nelze opomenout informaci, že Evropská komise hledá způsob, jak stabilizovat trh s emisními povolenkami CO2, a mohla by si proto vyhradit právo v rámci stabilizace cen na trhu část emisních povolenek z obchodování stáhnout. Tento krok by pro energetiky znamenal vyšší náklady na výrobu elektřiny. Do roku 2020 však společnost ČEZ na rozdíl od západní konkurence dostává část emisních povolenek zdarma, které v případě nevyužití může se ziskem odprodat na trhu. Po závěru obchodování pak dorazila ještě zpráva, že se protikorupční policie zabývá některými zakázkami energetické společnosti ČEZ. Nedůvěra se objevila na akciích Telefóniky CR před pátečními výsledky za 4Q/rok 2011. Titul klesl o skoro 3 %. Byla opodstatněná?

Závěr týdne proběhl ještě výrazněji než úvod v nákupní náladě. Tahounem se po reportovaných výsledcích za 4Q a FY11 stala Telefonica CR. Ta nabídla solidní výnosy i OIBDA, atraktivní odměnu 40 Kč/akcie pro akcionáře, sestávající z návrhu 27 Kč dividendy a 13 Kč snížení hodnoty kapitálu. Navíc Telefónica CR oznámila úmysl zpětného odkupu akcií až do výše 10 %. Odpovědí trhu byl výstřel akcií až na denní maximum 391,50 Kč, což znamenalo zisk ve SPADu až 7 procent! Aukce jej posunula na závěrečných 392,2 Kč. Ztrácely naopak obě banky a to přes opačný vývoj v západní Evropě. Erste Group Bank oznámila za účelem posílení své kapitálové struktury nabídku pro držitele vybraných cenných papírů Tier 1 a Lower Tier 2 na zpětný odkup s výplatou v hotovosti. Akceptovat chce papíry s celkovou nominální hodnotou, popřípadě celkovou hodnotou likvidační do výše 500 milionů eur. Erste chce cenné papíry po jejich získání zrušit. Doba platnosti nabídky zpětného odkupu začíná dne 17. února 2012 a končí v 17:00 (SEČ) dne 2. března 2012. Erste reaguje na požadavek EBA, aby velké banky měly do poloviny roku 2012 jádrový kapitál na úrovni 9 % RWA. Banka odhaduje, že tímto z více kroků může vygenerovat akciový kapitál za zhruba 160-170 milionů eur podle míry využití nabídky. Analytici ING oznámili mírné navýšení cílové ceny pro akcie ČEZ na 855 Kč z 850 Kč. Především však necelé dva týdny před výsledky potvrdili doporučení „koupit“ a opět titul označili za „nejlepší výběr“ mezi utilitami v regionu CEE. Důvodem je nejen očekávání „poměrně dobrých“ výsledků skupiny ČEZ za 4Q, ale také prognóza dalšího růstu ziskovosti v roce 2012. Celkový objem obchodů dosáhl díky překvapení na Telefónice CR 1,85 miliardy korun.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR - ZDE. V příštím týdnu pokračuje tuzemská výsledková sezóna čísly CETV ve středu a NWR ve čtvrtek. Kalendář naleznete ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m