Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další krůčky Řecka k 130 mld. EUR: schválení nových škrtů a holandské i finské „ano“. Francie odhlasovala ESM

Další krůčky Řecka k 130 mld. EUR: schválení nových škrtů a holandské i finské „ano“. Francie odhlasovala ESM

29.02.2012 10:35, aktualizováno: 29.2. 13:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecký parlament schválil včera pozdě večer nové škrty ve vládních výdajích v rámci balíku nových úsporných opatření v celkové hodnotě 3,2 miliardy eur, která jsou nezbytná k zajištění druhého balíčku mezinárodní záchranné půjčky. Zákonodárci hlasovali poměrem 202 k 80 ve prospěch nových úsporných opatření zaměřených na návrat rozpočtu na letošní rok opět blíž vytčeným cílům.

Legislativu podpořili zákonodárci z obou stran v koalici premiéra Lukase Papadimose, socialisté a také konzervativci. Řecko je nuceno přijmout sérii úsporných opatření a reforem, bez kterých nemůže dostat peníze z druhého záchranného balíčku od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

Řecká vláda se rozhodla už dříve zavést reformy v oblasti zaměstnanosti, a to včetně výrazného snížení minimální mzdy, a to se zpětnou platností od 14. února. Tento krok, který přechází do legislativy bez nutnosti dalšího schválení parlamentem, ukládá 22procentní snížení standardní minimální měsíční mzdy ze 751 eur (zhruba 18 700 Kč). Pro lidi mladší 25 let bude krok ještě výraznější - půjde o 32procentní snížení

Další pozitivní zprávou z pohledu snahy Řeků dostat se od slibu další finanční pomoci k jejímu vyplacení přišla včera večer z Nizozemska. Tamní parlament, který byl dosud vůči záchranným balíkům skeptický, druhou úvěrovou linku pro Řecko schválil. Pro nakonec hlasovali poslanci vládní Lidové strany pro svobodu a demokracii a Křesťanskodemokratické výzvy, stejně jako opoziční Strana práce.

"Řecko je problémové dítě a zatím jím zůstane. Avšak kdybychom je nechali napospas, znamenalo by to bezprecedentně vysokou cenu pro Řecko i pro Evropu," uvedla k hlasování křesťanskodemokratická poslankyně Elly Blanksmaová-van den Heuvelová. "Pokud nedokážeme udržet jednotu, tak se můžeme jen domýšlet, co by se stalo se zeměmi jako Portugalsko, Španělsko a Itálie. Nebezpečí nákazy ještě nepominulo," dodala v souvislosti se záchranným balíkem, který již pondělí schválil také německý Spolkový sněm.

Také finský parlament dnes schválil druhý balík finanční pomoci Řecku. Hlasování dopadlo poměrem 111:72 ve prospěch účasti země na další pomoci. Stalo se tak však až poté, co bylo potvrzení finské podmínky získání kolaterálu proti podílu země na půjčce. Kolaterálem se proti finskému podílu na další finanční pomoci Řecku již dříve zaručily 4 největší řecké banky - National Bank, Alpha, Eurobank a Piraeus.

Důležité hlasování probíhalo včera také v parlamentu v Paříži. Poslanci francouzské vládní většiny včera schválily trvalý záchranný fond eurozóny (ESM), který má nahradit nynější EFSF, zatímco opoziční socialisté se zdrželi hlasování. Socialistický prezidentský kandidát François Hollande totiž slíbil, že v případě zvolení znovu otevře pakt rozpočtové stability. Ze záchranného fondu přitom mohou čerpat prostředky jen členské země paktu.

V pátek po skončení summitu Evropské unie v Bruselu, kde mají zástupci 25 států EU (mimo Británii a ČR) podepsat nový pakt rozpočtové kázně, měla následovat vrcholná schůzka eurozóny, ze které nakonec sešlo. Důvodem je údajně to, že Německo nechce jednat o navýšení prostředků tohoto záchranného fondu eurozóny. Již zítra, tedy v první den summitu EU, se nicméně mají sejít ministři financí E17 a diskutovat o situaci v Řecko a o tom, nakolik Atény plní podmínky spjaté s druhou finanční pomocí.

(Zdroj: ČTK, MediaFax, AFP, AP)

 


Váš názor
  • Grécka Vláda&Grécky parlament
    29.02.2012 10:54

    V tomto roku nepredstavuje ani v zastúpení GRÉCKY NÁROD a už vôbec nie grékov-voličov a zároveň euronspokojných EUROGRÉKOV, ako suverénnyh a zároveň euronspokojných občanov Grécka tak zo svojimi Lídrami ako aj s EUROLÍDRAMI, ktorým vôbec nejde o Grécko ako o štát a národ, ale LE A LEN o "eurousaosnVEREJNÉ tajomstvo 2008-2012....Načo je komu dobrá táto HRA O slepú EUROBABU, tak to teda "euroneviem" ako radový riťkin zo Slovenska-menovite z Turca, ako sympatizant s Gréckom v jeho historickej úlohe v minulosti a v triviálnom význame v EURÓPE 2012: TOTO je eurohistorický dôkaz úpadku civilizovaného GRÉCKA v civilizovane skorumpovanej EURÓPE "na rímsko-katolícky spôsob " od 1512 do 2012 -EUROFúúúúúúúúúj 29.2.2012 -29.2.2022 budeCO?!§§§§§§§
    turcan
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.