Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Chceme uzákonit dluhovou brzdu od 44,99 % k HDP a 1% strukturální schodek

Nečas: Chceme uzákonit dluhovou brzdu od 44,99 % k HDP a 1% strukturální schodek

08.03.2012 14:01, aktualizováno: 8.3. 17:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér české vlády a šéf ODS Petr Nečas představil záměr občanských demokratů v průběhu letošního roku právně zakotvit nejvyšší přípustné zadlužení v poměru k hrubému domácímu produktu a také limit strukturální části rozpočtového schodku.

Podle záměru, který Nečas představil, bude ODS chtít do Ústavy České republiky zakotvit, že při dosažení 44,99 procenta vydaného dluhu vůči HDP České republiky dojde na aktivaci dluhové brzdy. ODS také chce zakotvit nejvýše 1% limit pro strukturální fiskální schodek vůči HDP.

„Selhání při dodržování těchto limitů může znamenat ohrožení ratingu České republiky,“ uvedl Nečas.

ODS i proto chce prosadit, aby vymáhání pravidel ustanovených ve finanční ústavě bylo zajištěno i možným snížením platů zodpovědných ústavních činitelů o 20 procent. Součástí finanční ústavy by měla být právě i dluhová brzda, pravidla pro rozpočtové výdaje a vyrovnané hospodaření krajů a měst nebo vznik Národní rozpočtové rady.

Finanční ústavu chce podle Nečase ODS prosadit do konce letošního roku. "Její neschválení by byl natolik negativní signál, že její nepřijetí by mohlo mít i významné makroekonomické a rozpočtové dopady. To by mohlo vést až ke snížení ratingu. Nedokážu si představit, že by demokratické strany nepřijaly tuto ústavu," uvedl Nečas. 

Jako jedno z maastrichtských kritérií je nyní stanovena hranice 60 procent. V roce 2010 byl veřejný dluh ČR 37,6 procenta HDP, loni pak stoupl podle předběžných údajů nad 40 procent.

Výdajové pravidlo navrhované ODS by pak mělo regulovat strukturální deficit v běžném roce pod jedním procentem HDP. "Mimochodem toto pravidlo je zavedeno i ve fiskálním paktu EU," upozornil Nečas. Je třeba toto pravidlo podle něj rozšířit i na rozpočty krajů a obcí. "Nemůže nastat situace, že by stát šetřil a obce a kraje by se zadlužovaly," dodal. Připomeňme v této souvislosti například situaci španělské centrální vlády versus jednotlivých regionů.

Nezávislá rozpočtová rada by měla působit v rámci Nejvyššího kontrolního úřadu. Vyjadřovat by se měla k legislativním návrhům a jejich rozpočtovým dopadům.

Stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka svým sdělením udivil, i když v zásadě se záměrem souhlasí. Premiér se totiž podle Mládka tváří, jakoby neexistovala pracovní skupina složená ze zástupců parlamentních stran, kteří diskutují o přípravě finanční ústavy. Skupina se už sešla třikrát a na základě výsledků jejích jednání vypracuje ministerstvo financí návrh. "Premiér chce zřejmě převzít iniciativu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který má návrh předložit do vlády," dodal Mládek.

ČSSD podle Mládka přijetí finanční ústavy "v zásadě podporuje", protože tuto iniciativu považuje za součást evropského směřování ČR a ústava bude odpovídat evropské smlouvě o rozpočtové odpovědnosti, kterou ČSSD podporuje.

Představitelé 25 zemí Evropské unie 2. března na summitu v Bruselu podepsali nový pakt rozpočtové kázně. Jako jediné dvě země EU se k němu odmítly připojit Česká republika a Británie. Smlouva má vést k tomu, že země zakotví do svého práva pravidlo vyrovnaných či přebytkových rozpočtů v dobrých časech. Povede i k důslednému trestání států porušujících rozpočtová kritéria. Na paktu se většina členů EU shodla v reakci na dluhovou krizi a ve snaze předcházet jejímu opakování v budoucnosti.

Premiéru Petru Nečasovi, kterého k podepsání paktu tlačily nejen opoziční ČSSD, ale i koaliční TOP 09, se nelíbí třeba nedostatečná účast nečlenů eurozóny na vrcholných schůzkách států platících eurem. Pakt podle něj také málo zohledňuje pravidlo, že by dluh zemí neměl přesahovat 60 procent hrubého domácího produktu země.


(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Váš názor
  • Supermegastrategie
    08.03.2012 15:36

    60% je prilis moc, my chceme 44,99%!! Hranice 45% bude dosazena v roce nejblizsich parlamentnich voleb, coz bude znamenat, ze utahovat opasky bude levice. Ti politici to zas pre**cali. Kdyz pul roku po poslednich volbach kalousek rekl, ze reformy zacnou fungovat v roce 2013-2014, rikal jsem si, "co sakra tak dloho chteji vymyslet, kdyz jeste nikdy nebylo vitezstvi pravice tak zretelne". No asi se zalekl toho propadu, kdyz lpel na skoro 5%nim rustu HDP jeste behem klausovy chripky. Strategie "kdyz ne my, tak nikdo" je zretelna. Ubohost. V tomto state nevladne rozum, natoz zdravy. Ani zavan. Totalni zatmeni.
    Mudrc
    • Re: Supermegastrategie
      08.03.2012 15:45

      no je to spatny, porad kladou duraz na nakou rivalitu a nikdy na nejaky smysluplny cil.
      Azb
  • Dovětek
    08.03.2012 15:17

    vše co pochází z dílny ODS smrdí ! Pozor na to !
    Jára
  • Pane Nečasi a spol.
    08.03.2012 15:15

    zkuste si odpovědět na otázku, kdo vám dal mandát k zadlužování ? Není přece normální žít neustále na dluh ! To je jako v rodinném rozpočtu. Mám dluh, tak jej splácím. Když nejsem schopen, navštíví mne exekutor. Proč to nemůže takhle fungovat i vůči státům. Řekové by došli o pár ostrovů a byl by klid.
    Jára
    • Re: Pane Nečasi a spol.
      08.03.2012 16:04

      to si trochu pletes, Rekove rozhodne neruci za ten dluh ostrovy nebo jinym statnim majetkem. Co je normalni podle tebe tak podle naproste vetsiny statniku neni. Nemuzes srovnavat jednotlivce se statem...
      VSE LIMITED
  • Dluh
    08.03.2012 15:02

    A co takhle uzákonit vyrovnaný rozpočet a do 10 let smazat současný dluh? A začít mohou u sebe, vašnosto Nečasi.
    oh171
  • nakopat !!
    08.03.2012 14:29

    Uver na paku ma smysl, protoze predpoklada, ze dluznik svuj dluh vrati a jeste na nem vydela. Jenze u politiku je to problem non plus ultra. Politikum bych absolutne zakazal zadluzovat sve spoluobcany. A svete div se, oni si jeste nastavuji kriteria, do jake vyse mohou zadluzit verejnost. NIC bych netoleroval. Kdyz neumi ze ziskanych penez z prodeje dluhopiusu vydelat, tak jim patri nakopat a cele jejich majetky zkonfiskovat. Takovy ma byt zakon a ne ten paskvil, ktery nam svazak z SSM navrhuje.
    Jesse
  •  
    08.03.2012 14:29

    Vláda by neměla zasedat, když jsou na slunci erupce.
    Homo
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m