Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Draghi: Finanční systém má sloužit ekonomice, ne naopak. ECB zabrala, teď musejí vlády a banky

Draghi: Finanční systém má sloužit ekonomice, ne naopak. ECB zabrala, teď musejí vlády a banky

13.03.2012 16:23, aktualizováno: 13.3. 17:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ekonomika eurozóny se nyní zřejmě stabilizovala a problémem není v tuto chvíli ani inflace, uvedl na konferenci v Paříži prezident Evropské centrální banky Mario Draghi. Za problém naopak považuje nízkou konkurenceschopnost některých členských zemí, což jej přinutilo zopakovat, že bez strukturálních reforem bude těžké eurozónu udržet pohromadě. ECB už podle něj zásadní krok ke stabilizaci trhů udělala, nyní musejí „zabrat“ také vlády a banky.

Relativně příznivé období stabilizace by vlády podle šéfa ECB měly využít k dalším ekonomickým reformám. Stejně tak banky si mají posílit bilanci a nerozdělovat veškerý dosažený zisk. Zvážit mají podle šéfa ECB i snížení dividend a prémií. „Banky by tuto stabilizaci měly využít k posílení své budoucí odolnosti a to včetně cesty zadržených zisků, snížených dividend a bonusů,“ uvedl Draghi a celkem zřetelně dodal: „Finanční systém má sloužit ekonomice, ne naopak.“

Draghi poznamenal, že k dalšímu růstu ekonomiky eurozóny přispějí i nízké úrokové sazby a kroky ECB na podporu finančního sektoru. Velký důraz klade na levné tříleté půjčky, které ECB poskytla více než 800 komerčním bankám v rámci svého programu LTRO (Longer-Term Refinancing Operations). ECB jich ve dvou kolech poskytla za více než bilion eur a podle Draghiho tak zastavila turbulence na trhu. Její bilance narostla na více jak 3 biliony eur, což přimělo šéfa německé centrální banky Bundesbank k nevítanému kroku otevřeného konfliktu, když ECB veřejně kritizoval za přijímání nadměrného rizika.
 
Dnes na tiskové konferenci ve Franfurtu guvernér Bundesbank Jens Weidmann uvedl, že členové bankovní rady ECB již začali probírat možné cesty, jak odsát část prostředků, které byly nality do bankovního systému. „Všichni členové rady jsou si vědomi toho, že nestandardní opatření vytvářejí rizika a musejí být postupně odstraněna,“ uvedl Weidmann a dodal, že načasování tohoto kroku závisí na několika faktorech včetně toho, jak se bude vyvíjet (ekonomické) prostředí.


„Příspěvek ECB nyní musí být doplněn úsilím národních vlád a jednotlivé země by toto období finanční stabilizace měly využít k pokročení s ekonomickými reformami,“ říká nyní Draghi.

Podle Draghiho nyní není inflace bezprostředním rizikem, ale i tak je pod bedlivých dohledem ECB mimo jiné kvůli 40% růstu cen ropy a návazně paliv od října loňského roku. Inflace v klíčové německé ekonomice v únoru zrychlila na 2,5 % z lednových 2,3 % při 2% cíli Evropské centrální banky. Draghi 8. března vyslovil očekávání 2,4% tempa inflace letos a zvolnění na 1,6 % v roce 2013. Předchozí odhady ECB hovořily o 2,0 % a 1,5 %.

Ital Draghi je v čele ECB teprve od loňského listopadu. Na nejvyšším postu vystřídal Francouze Jeana-Clauda Tricheta, který ECB řídil od roku 2003.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, ECB)


Váš názor
  • Euronaivita bez hraníc...
    13.03.2012 23:03

    Do roku 1989 v krajinách "komunizmu" sa nahromadené problémy socializmu /mimo pozitív 1945-89/ riešili VEDECKY neraz na princípe vedomého bagatelizovania chýb,omylov a nedostatkov - aj to VEDECKA OPATRNE, aby sa nenarušila jednota STRÁN A PRACUJÚCICH V RVHP...a tak sa "kriticky analyzovalo" do stratena, a RVHP-všeliekom sa postupne stávalo uplatňovanie 5 ročného "princípu tvorby" ZBOŽNÝCH prianí v RVHP a do toho -bum-perestrojka.....!!! A "náš RVHPvedecký FRONT - ako vdecky "vyoraná myš RVHP aj s nami - pracujúcimi, SME "kolektívne " začali hádať, čo to vlastne máme robiť,,,,a tento PROCES, ako sa odRVHPovo NATO dívam po 22 rokoch od konca RVHP - je vlastne t.č. v eurorovine jeho "kumulovaného europokračovania" do 2012 roku?! Ak sa mýlim - nechám sa europoučiť, ak moje VUML-schopnosti už nepostačujú tejto dobe! Ale ZBOŽNÉ EUROPRIANIA majú svoju európsku tradíciu a nielen komunistickú, ak začnem čo len od LUTHERA....-ale to je už z iného "eurosúdku"....
    turcan
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data