Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Ne NWR od JSW, turbulentní KITD, odkřídlený Pegas a vítěz VIG

Týden na pražské burze: Ne NWR od JSW, turbulentní KITD, odkřídlený Pegas a vítěz VIG

16.03.2012 18:17
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

O mírných 0,37 % níže, avšak stále na dosah jednoho tisíce na 997,9 bodu, zamířil v právě uplynulém týdnu index PX. O ztrátě rozhodl pondělní pokles v čele s finančními tituly v celé Evropě po rozhodnutí ISDA o aktivaci plnění z řeckých CDS pojistek. Naděje na celotýdenní růst pak zhatil středeční pokles o 0,65 %. Změna o více jak 6 % byla k vidění na obou stranách SPADového spektra. VIG získal povolení k polské akvizici a zakončil týden s +6,46 % na 854,9 . NWR pod tlakem opouštěných představ o spojení s polskou JSW i zhoršujících se doporučení ztratilo 6,64 % na 136,3 . Po finálních výsledcích za 4Q/FY11 a zejména výhledu na negativní cash flow v prvním čtvrtletí roku 2012 ztratil přes 6 % na 165,4 titul KITD. Neočekávaná ztráta za 4Q10 odsoudila k poklesu o více jak 2 % také akcie Pegas Nonwovens.

Vítězové a poražení pražské burzy tohoto týdne:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
VIG 6,46 854,90 NWR -6,64 136,30
Orco 1,18 99,99 KITD -6,02 165,40
PM ČR 1,13 11600,00 Pegas -2,20 440,00
AAA 1,01 18,98 Telefónica CR -1,80 387,90
CETV 0,07 137,00 Erste -1,51 458,00
Unipetrol 0,00 173,00 KB -0,80 3715,00
ČEZ -0,73 801,00
Fortuna -0,20 98,80

Úvod týdne byl ve znamení ústupu finančních titulů po rozhodnutí ISDA o aktivaci plnění z řeckých CDS kontraktů, s čímž souzněl vývoj akcií Erste, končící na minimech. Naopak svou cestou s růstem o 0,8 % šla KB. Analytici Citigroup snížili doporučení pro Erste na „neutrální“ z „koupit“, ale zároveň zvýšili cílovou cenu z 20 EUR na 21 EUR. Na jednu stranu sice pochvalují pozitiva titulu jako je stabilní základnu, kterou Erste Bank poskytují aktivity v ČR a na Slovensku v kombinaci se zdravým a minimálně rizikovým prostředím domácího Rakouska. Hlavním důvodem pro downgrade však je podle Citi absence blízkého pozitivního překvapení, které by titulu pomohlo výše. Navíc Citi obává možného negativního dopadu rumunské divize na ziskovost skupiny. Analytici ING pak označili akcie Unipetrolu za „nadhodnocené“ a snížili cílovou cenu na 110 ze 140 s doporučením "prodat". CETV vedla výše spekulace WSJ o možném budoucím převzetí významným akcionářem Time Warner.

Úterní růst PX vedly banky, objemy ale scházely. Komerční banka a Erste se opět posunuly na dosah svých letošních maxim. VIG dostala povolení od polského antimonopolního úřadu ke koupi 75% podílu v polském poskytovateli životního pojištění Polisa-Zycie SA. Pod prodejním tlakem byla NWR, kde investoři uzavírali pozice po dalším odmítnutí předchozích spekulací o možném propojení polské JSW a tuzemské NWR. Šéf polské JSW Zagorowski potvrdil, že firma zvažovala výhody propojení s NWR, v nejbližším jednom až dvou letech se ale hodlá soustředit na vlastní projekty. Jasně řekl, že neprobíhají žádná jednání s NWR ani majiteli NWR a JSW o nich v blízké budoucnosti neuvažuje. Ani NWR pak nemusel prospět výhled JSW pro letošní rok. Volatilita na ocelárenském trhu je podle polské firmy stále vysoká a ta tak neví, jak bude vypadat poptávka po koksu a uhlí, ani jak hluboký propad cen hrozí. Na ČEZu analytici UniCredit snížili cílovou cenu na 827 korun z dosavadních 860 korun za akcii při ponechaném doporučení „držet“.

Ve středu po závěru trhu došlo na kvartální přepočtení báze regionálního indexu CECE. Po oslabení pozice českých akcií v rámci prosincové rebalance se tuzemské tituly mohou opět těšit ze zvýšení zastoupení v regionálním indexu CECE. Na základě propočtů Patria Finance roste váha tuzemských titulů zastoupených v indexu CECE o 0,25 procentního bodu nad 23,7 %. Toto přilepšení českých akcií je na úkor polských titulů, zatímco váha maďarských akcií nepatrně roste. BCPP posílila druhým dnem v řadě a index PX se od začátku týdne přehoupl do zelených čísel. Na růstu indexu PX se nejvíce podílely akcie ČEZu s 0,8 %. Energetický sektor v Evropě podpořil E.ON, který sice loni poprvé v historii propadl do ztráty, ale zároveň dodal, že v letošním roce očekává růst zejména díky obnovitelným zdrojům energie a expanzi v zahraničí. Rakouský regulátor FMA požádal společně s centrální bankou největší nadnárodně působící rakouské banky Erste Group, Raiffeisen Zentralbank (pod ní RBI) a UniCredit, aby do konce roku předložily plány, jak jsou schopny překonat potenciální krizové situace. Zároveň vydal sadu doporučení, která mají vést ke středně- a dlouhodobému posílení kapitalizace bank a vyrovnání refinančních rizik mezi matkami a dceřinými bankami v dalších zemích CEE. Požadavky na jádrový kapitál dle Basel III by měly být naplněny bez přechodného období ihned k 1. lednu 2013. Přechodné období bude uplatněno na poskytnutou státní pomoc a participační kapitál. Od prvního ledna roku 2016 bude vyžadován dodatečný kapitálový polštář, který bude odstupňován dle míry rizikovosti obchodního modelu banky až do výše dodatečných 3 % jádrového kapitálu. Doporučením je posílit refinancování dceřiných společností (poměr 110 % úvěrů k lokálním zdrojům). Analytici Goldman Sachs zvýšili cílovou cenu pro akcie CETV na 6,7 USD (asi 126 Kč) z 6,4 USD, doporučení "prodat" ale zůstalo v platnosti. Pro skepsi vůči vývoji tržního ocenění CETV našli hned trojici důvodů slabý výhled pro trh, nerostoucí ziskovost společnosti a především vysoký dluh, jehož refinancování by si kromě nové emise dluhopisů mohlo vyžádat i další emisi akcií, která by naředila současné akcionáře. Na stejném titulu snížili cílovou cenu analytici Jefferies, a to na 10 USD (asi 188 Kč) z 15 USD, doporučení "držet".

Čtvrtek znamenal pro PX ztrátu 0,65 %, navíc na vyšším objemu. Den byl výsledkový pro KITD a Pegas. Silná pozice na trhu, nízké zadlužení v porovnání s evropskými energetikami či vysoká EBITDA marže. To jsou pro ratingovou agenturu Fitch Ratings důvody k potvrzení hodnocení dlouhodobých závazků tuzemské energetiky ČEZ na stupni „A-„ se stabilním výhledem i hodnocení krátkodobého dluhu na „F2“. Na druhé straně Fitch nevidí u ČEZ ani mnoho prostoru pro zlepšení ratingu směrem vzhůru, stabilní výhled dle Fitch odráží správné hodnocení ČEZ v jeho očích s rezervou na obě strany. Evropský parlament se svojí vahou postavil za návrh Evropské komise a parlamentních výborů ohledně řešení situace převisu nabídky na trhu s CO2 emisními povolenkami. V nezávazné rezoluci podpořil stažení části emisních povolenek z obchodování (systému ETS) a jejich přesunutí do dalšího období, pokud to „bude vhodné“. Zodpovědnost přitom ponechává na regulátorech. Zároveň ale odmítl tvrdší požadavek svého výboru pro životní prostředí, aby byly pokráceny povolenky u evropských energetik a podniků. Rezoluce Evropského pak posvětila cíle snižování emisí v Evropské unii jako celek. Hlavní cíl je vytyčen na snížení emisí CO2 proti úrovním roku 1990 o 80 procent do roku 2050. Po cestě jsou dílčí cíle: o 20 % do roku 2020, o 40 % do roku 2030 a o 60 % do roku 2040. Report výsledků hospodaření před otevřením trhu proběhl u Pegasu a následně v průběhu americké seance i u KIT digital. Pegas místo očekávaného zisku 0,8 mil. eur za 4Q zveřejnil čistou ztrátu na úrovni 2,3 milionu eur. Firma ji vysvětluje vysokými nerealizovanými kurzovými ztrátami a nárůstem odložené daně. Tržby ve 4Q meziročně vzrostly o 1,8 procenta na 39,6 milionu eur (očekávání 42,1 mil. eur), EBITDA o 3 % na 10 milionů eur, kde bylo posazeno očekávání analytiků. EBITDA marže ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011 činila 25,3 %, meziročně o 0,3 % více. V roce 2012 očekává Pegas růst EBITDA v rozmezí 5 až 15 % a růst produkce o 20 procent díky nové výrobní lince. Do provozního výsledku má v rozsahu 1 milionu eur negativně promluvit budovaná egyptská linka. Ve druhé polovině roku počítá Pegas s poklesem naakumulovaných zásob, nadále ale registruje volatilitu cen polymerů. Akcie Pegasu zareagovaly dnes na výsledky 1,7% propadem, objem obchodů byl však zcela zanedbatelný. KIT digital předvedl zajímavou jízdu na horské dráze! Investoři nejdříve pozitivně zhodnotili výsledky za minulý rok, které se příliš neodchýlily od předběžných čísel, a titul vylétl na denní maxima u 187 korun. Následně však velice negativně zapůsobil výhled na 1Q letošního roku v oblasti tvorby volného cash flow, kde čeká negativní výsledek. Titul se následně propadl k denním minimům u 150 korun, aby se nakonec obchodování stabilizovalo na 165 korunách. Na Wall Street titul prudce padl na vysokém objemu.

V pátek byl objem soustředěn do KB a ČEZ. Goldman Sachs v sektorové analýze bankovního sektoru regionu zvýšila cílové ceny všech pokrývaných bank ze CE3, vyzdvihla však nad ostatní české banky s ohledem na absenci strukturálních problémů, velmi silnou likviditu a růstové vyhlídky. Nejlepší pozici v hodnocení GS zaujímá Erste Bank, u níž analytici potvrdili zařazení na „conviction buy“ seznam. Cílovou cenu zvýšili na 31 EUR z 30 EUR, v přepočtu tedy na 760 ze 736 . Akciím Komerční banky analytici GS zvýšili cílovou cenu na rovných 5 000 z dosavadních 4 819 Kč/akcie. Doporučení ale ponechali na „neutral“. Titul NWR pak obdržel snížené doporučení ze strany analytiků Citi, kteří snížili cílovou cenu z 212 na 148 . Podobným směrem šlo doporučení od analytiků Erste. NWR se po většinu dne obchodovalo v úzkém pásmu poblíž 137 a ztratilo tak 1,9 %. Jako promarněnou příležitost hodnotí rok 2011 pro NWR analytici Citi poté, co realita na úrovni EBITDA roku 2011 skončila o více jak třetinu za jejich očekáváním a po analýze celoročních výsledků ponížili dosavadní očekávání zisku na akcii NWR pro rok 2012 o bezmála tři čtvrtiny, s přispěním mírnější předpovědi pro uhlí a koks a nižší ceny koksovatelného uhlí. Ve výsledku aktualizovaná analýza NWR dovedla Citi k ochlazení jejich doposud nákupního pohledu a ke snížení cílové ceny. S nižším doporučením na akcie NWR přišli také analytici Erste. Ti zhodnotili především výhled společnosti pro produkční mix jako zklamání a nově doporučují „držet“ proti předešlému „akumulovat“. Zároveň však zvýšili 12měsíční cílovou cenu o 9 procent na 153 z dosavadních 140 .

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR. Tuzemská výsledková sezóna si v příštím týdnu bere oddech před čísly Orco (28. 3.), VIG a AAA Auto (29. 3.) a PM ČR (30. 3.).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m