Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
DeLong: Pokud budou sazby pod 7 %, omezování výdajů situaci jen zhorší

DeLong: Pokud budou sazby pod 7 %, omezování výdajů situaci jen zhorší

11.04.2012 16:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle některých názorů přináší fiskální konsolidace kombinovaná se správnou ekonomickou politikou menší tlaky na růst a v některých případech růst dokonce pozitivně ovlivňuje. Je tomu tak například tehdy, je-li konsolidace doprovázena uvolněnou monetární politikou. V Evropě ale nyní další monetární uvolnění nepřijde a není ani jasné, jakou by případně mělo formu. ECB by mohla podnítit banky k poskytování více úvěrů tím, že by důvěryhodně zvýšila svůj inflační cíl. Ona tak ale neučiní, a i kdyby ano, nikdo by jí nevěřil. ECB ani nemůže motivovat banky tím, že bude nakupovat více dluhopisů, pokud se nacházíme v situaci, kdy je hodnota čisté likvidity nulová a rezervy mají pro banky stejnou hodnotu jako dluhopisy. Nebo by ECB mohla vzít do své rozvahy více rizikových aktiv a tím uvolnit ruce soukromému sektoru. Je ale tohle monetární politika? Ne, jde o politiku fiskální, i když ne standardní.

Fiskální politika je nyní to jediné, co máme k dispozici. Pokud mají úsporná opatření podpořit oživení, musí to být proto, že jsou sama o sobě pozitivní. Ne proto, že je doprovází monetární politika, která pomáhá oživení. Je jasné, že Evropě tížené tenzí na trhu s financemi by pomohlo snížení deficitů tažené poklesem výdajů, které by se projevilo vyšší důvěrou ve veřejné rozpočty.

V případě důvěryhodných vlád, jako například vlády USA, není snížení rizikovosti jejích dluhopisů problémem. Stačí jí vydat více dluhopisů a získané peníze investovat do projektů s vysokou sociální návratností. Takto vydané dluhopisy budou automaticky méně rizikové než průměrný dluhopis; průměrná rizikovost všech dluhopisů tak klesne. Podobně nemá problém se snížení rizikovosti dluhopisů vláda s poškozenou důvěrou. Stačí jí důvěryhodný plán, který zvýší příliv úspor do země a zvýší ekonomickou aktivitu. Otázka tak zní, co je to důvěryhodný plán. Ten bude jistě obsahovat dlouhodobě vyrovnané položky sociálních plateb a daňových příjmů. Vyžaduje ale takový plán krátkodobé úspory a snižování výdajů?

Spolu s Lawrencem H. Summersem jsme v naší studii ukázali, že u zemí západní Evropy krátkodobé omezení vládních výdajů zhoršuje dlouhodobý fiskální výhled v případě, že reálné dlouhodobé náklady financování jsou menší než 5 %. Pokud se tedy nedomníváme, že západní Evropa jako celek nečelí reálnému nákladu financování vyššímu než 5 % (nominální sazba by tak byla vyšší než 7 %), je pravděpodobné, že omezování výdajů fiskální situaci zhorší, namísto toho, aby ji zlepšilo. A namísto zlepšení důvěry ji poškodí a zvýší rizikovost vládních dluhopisů. Výsledkem bude nižší ekonomická aktivita a vyšší nezaměstnanost.

Evropa potřebuje důvěryhodný plán na dosažení dlouhodobé fiskální stability. Potřebuje i strukturální reformy, které podpoří podnikání. Nutné jsou rovněž reformy sociálního systému, které ho zlevní a odstraní plýtvání. Snižování výdajů v současné době ale důvěru nezvýší a rizikovost dluhopisů nesníží.

Uvedené je výtahem z „Spending cuts to improve confidence? No, the arithmetic goes the wrong way“, autorem je J. Bradford DeLong.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data