Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda přežila, ČSSD jí ale hodlá znepříjemňovat život dál. Po škrtech se Nečas chce soustředit na růst ekonomiky

Vláda přežila, ČSSD jí ale hodlá znepříjemňovat život dál. Po škrtech se Nečas chce soustředit na růst ekonomiky

30.04.2012 11:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Vláda se chce po obnovení mandátu ve sněmovně podle premiéra Petra Nečase (ODS) soustředit hlavně na prorůstová opatření. Premiér o víkendu na ideové konferenci své strany v Českých Budějovicích uvedl, že prioritního cíle kabinetu - vyrovnaných rozpočtů - nelze dosáhnout bez rostoucí ekonomiky.

Kabinet ODS, TOP 09 a platformy kolem vicepremiérky Karolíny Peake (dříve VV) v pátek večer dostal důvěru sněmovny. Pro vládu hlasovalo 105 z 198 přítomných poslanců, proti bylo 93. Nová koaliční smlouva mezi ODS, TOP 09 a novým subjektem, za jehož vznikem stojí Karolína Peake, by se mohla podepsat už příští týden. V pořadu Partie na FTV Prima to v neděli řekl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Vláda Petra Nečase však ve sněmovně ztratila pohodlnou většinu 118 hlasů, na což opoziční ČSSD reagovala oznámením, že bude častěji než dříve vracet vládní návrhy se změnami dolní komoře ze Senátu, kde má většinu. Kabinet Petra Nečase tak bude složitěji prosazovat své návrhy včetně církevních restitucí. Ve sněmovně bude muset kabinet stále hlídat většinu svých poslanců.

Podle analytiků vládní rozpočtové škrty dohodnuté počátkem dubna sníží výkonnost hospodářství. Kabinet se proto nyní podle Nečase soustředí na obnovení růstu. "K vyrovnaným rozpočtům se nelze pouze proškrtat, musíme zamontovat prorůstové prvky," konstatoval premiér. "Otázka obnovy růstu se musí stát klíčovou součástí naší vládní politiky. Ano, my musíme mít fiskální disciplínu, máme ji. Musíme dostat deficity pod tři procenta HDP, ale k trvale vyrovnaným rozpočtům můžeme dospět tehdy, jestliže naše ekonomika bude růst," uvedl. 

V krátkém proslovu se ohradil proti názoru odborů, že vláda je neschopná a krizi pouze prohlubuje. Odbory, které minulou sobotu přišlo podpořit na Václavské náměstí zhruba sto tisíc lidí, označil Nečas za "převodovou páku levicové opozice". Důkazem, že si Česká republika mezi ostatními zeměmi nestojí špatně, je podle premiéra dobré hodnocení české ekonomiky v zahraničí. 

Premiér se vyhranil také vůči Bruselu, když poznamenal, že ve fiskální politice a snižování rozpočtového schodku nemusí Česku nikdo radit. Připomenul tak, že se Česko nepřipojilo k fiskálnímu paktu EU. 

Mezi prorůstová opatření zařadil Nečas například pokračování programu zateplování domů Zelená úsporám, snížení daní firmám, které budou spolupracovat s vysokými školami, a zjednodušení administrativy. Klíčový je podle něj vývoz, vláda se chce soustředit na diverzifikaci exportu do zemí mimo EU. V případě velkých staveb kabinet hodlá zkrátit povolovací řízení. 

Prioritou ODS v proexportních opatřeních je podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby zvýšení podílu malých a středních podniků vyvážejících české zboží. Připravený systém vzdělávání v objemu 500 milionů korun by podle něj měl menší podnikatele naučit, aby se dokázali prosadit na nových trzích mimo evropskou unii. 

České firmy by podle Kuby záhy měly pocítit konkrétní opatření k podpoře exportu. "Podařilo se nám navýšit počet zastoupení v perspektivních zemích z 35 asi na 70," uvedl Kuba. V zastoupeních by neměli pracovat úředníci, ale lidé s obchodními zkušenostmi, dodal. Do vznikajícího fondu rizikového kapitálu bude podle Kuby vloženo 600 milionů korun. Bude podporovat začínající firmy. Tato krátkodobá opatření by měla být podle Kuby uskutečněna už letos. 

V dlouhodobějším výhledu chce ODS hájit zachování stabilních cen energie. Tím by se podle Kuby mělo zamezit excesům v podobě podpory neefektivních obnovitelných zdrojů z veřejných rozpočtů, jako se to stalo u fotovoltaických elektráren. V oblasti školství chce ODS zajistit větší podporu technickému školství. "Navrhneme daňové úlevy pro firmy spolupracující se školami," uvedl ministr. 

K rozvoji konkurenceschopnosti povede podle Kuby také zajištěný přístup k lacinému internetu. Konkurence na českém telekomunikačním trhu musí být co největší. Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s premiérem chce být garantem, že aukce kmitočtů povede ke vstupu dalšího hráče na český trh, řekl. To by mělo zajistit zlepšení podmínek. Finanční prostředky určené na inovace musí směřovat do aplikovaného výzkumu. 

Vláda se v letošním roce rozhodla srazit výdaje v rozpočtu o téměř 24 miliard korun. Cílem je dodržet letos naplánovaný schodek státního rozpočtu 105 miliard korun a celkový deficit veřejných financí na 3,5 procenta HDP. Bez úspor by mohl podle ministerstva financí schodek rozpočtu stoupnout na 128,6 miliardy korun. Další úspory v podobě vyšší DPH, nižšího růstu penzí a rušení úřadů vláda chystá i v dalších letech.

(Zdroj: ČTK, MediaFax)


Váš názor
  • Ideova konference
    30.04.2012 12:46

    Ano, je potrebne svym clenum prezentovat ideovy proud. Jinak nevim, proc se mi nelibi myslenka ucit neco podnikatele. Taky ten fond na podporu zacinajicich firem. Lze to chapat i tak, ze to je dalsi sablona, jak utratit miliardu zbytecne. Tak nejak mi dlouhodobe schazi vyhodnocovani novych ideovych myslenek z pohledu efektivity. Jenze to by musela byt jasne definovana kriteria hodnoceni predem, nikoliv dozvedet se od NKU ex post, ze se neco zvrtlo. Skoda ze ten kocourkov opustil Kocourek. Ikdyz Necas v dobe dluhove krize a rozpoctove odpovednosti taky docela sedi.
    Mudrc
  • Kdo nevěří ať tam běží
    30.04.2012 12:15

    Strašení ŕeckem už nezabírá, strašení vládou ČSSD a KSČM taky nezabírá. Už nemáme přeběhlíky, ale novou platformu, kterou nikdo nevolil. Teď budeme dělat prorůstová opatření a to by mne zajímalo jaká? Vyrobíme milión projektů, na které se přicucnou růžní vyžírkové a vyhodí se mraky peněz. Eko Tendr nevyšel, musíme tudíž najít jinou cestu jak hejla daňového poplatníka oškubat.
    medium2
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data