Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Naděje pro dluh CETV (+10 %), varování pro budoucnost KITD (-33 %)

Týden na pražské burze: Naděje pro dluh CETV (+10 %), varování pro budoucnost KITD (-33 %)

04.05.2012 18:23
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Prvomájový svátek přetnul vývoj na pražské burze, když na pondělní nádech navázaly na úrovni indexu PX ztráty, které jej poslaly v týdenní bilanci o 1,7 procenta níže na 919,10 bodu. Spektrum SPADových titulů v tomto týdnu ohraničily duální emise s americkým trhem Nasdaq , když akcie mediální CETV po výsledcích za první čtvrtletí roku a především oznámení dohod s Time Warner a Ronaldem Lauderem na pomoci se snížením zadlužení vystartovaly v rámci týdenního hodnocení o 10,27 % výše na úroveň 161 korun za akcii. Zcela opačným směrem a pro investory bolestivěji se vydaly akcie technologické KIT digital. Ta oznámila jednak slabá předběžná čísla pro první čtvrtletí roku, jejichž kompletní podobu dodá 15. května, ještě tvrději ale zapůsobila slova o kompletním přehodnocování aktivit KITD z pohledu přínosu k tvorbě cash flow a předchozím výhledu hospodaření či růstu firmy jako příliš optimistickém. Spolu s výsledky bude zveřejněn revidovaný finanční i podnikatelský výhled společnosti. Po pondělních výsledcích za 1Q končí týden o 1,5 % níže pod 420 korunami za akcii Erste Bank. Výsledky za 1Q nad očekáváním, představené ve čtvrtek, neuchránily od bezmála 3% týdenní ztráty na 3360 akcie Komerční banky.

Vítězové a poražení pražské burzy tohoto týdne:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
CETV 10,27 161,00 KITD -33,55 87,11
PM ČR 5,95 11560,00 Orco -7,15 76,00
Pegas 2,47 436,00 NWR -4,41 122,00
VIG 0,39 769,50 ČEZ -4,35 725,00
Unipetrol 0,23 171,89 KB -2,89 3360,00
Erste -1,48 419,70
Tel CR -1,00 375,20
Fortuna -0,78 95,95
AAA Auto -0,31 19,04

 


Pondělí 30. dubna

Svátkem zkrácený týden tuzemská burza načala mírným růstem. Výraznou ztrátu utrpěly akcie KIT digital, které kopírovaly vývoj na primárním trhu v zámoří. Se ziskem pak končilo CETV, kterému pomáhaly zatím spekulace o pomoci od společnosti Time Warner s jejím dluhem.

Erste Bank v pondělí před otevřením trhů oznámila růst čistého zisku o 7,8 % y/y na 346,5 mil. eur, čímž předčila očekávání trhu na úrovni 320 mil. eur. Čisté úrokové výnosy pak výsledkem 1,337 mld. EUR mírně zaostaly za konsensem 1,347 mld. eur. Erste oznámila, že za letošní rok očekává stagnaci provozní ziskovosti, ačkoliv poslední vyjádření managementu mluvilo ještě o letošním mírném růstu. Přesto Erste zahajovala se ziskem kolem 2 %, které se v bilanci dne ztenčily na 0,6 % a 429 .

Páteční valná hromada držitelů dluhopisů 2010, 2013 a 2014 společnosti Orco Property Group (OPG) schválila plán směny dluhu za akcie společnosti, který je součástí dohody s věřiteli dceřiné Orco Germany (OG). Schůzka držitelů dluhopisů emise 2012 byla zrušena kvůli nutnosti poskytnout dodatečné informace, uskuteční se znovu 15. května.

Pražská burza chystá speciální trh pro malé a střední podniky, kterým ve vstupu na burzu dosud bránily vysoké náklady na administrativu. Obchodování s akciemi menších firem by mělo odstartovat letos v červnu, případně na podzim. Termín závisí na tom, kdy se první malé firmy rozhodnou vydat své akcie. Podle šéfa BCPP Petra Koblice na oficiální diskuzi bude čas, „až něco bude za jedním rohem, a ne za dvěma či třemi“.

Středa 2. května

Ve středu pražská burza v souladu se západní Evropou obrátila úvodní 1,5% zisk do ztrát v reakci na slabší data, přicházející z evropského průmyslu a trhu práce a následně také z amerického trhu práce, kde výrazně zpomalila tvorba nových pracovních míst.

Z pohledu korporátních informací den patřil mediální skupině CETV. Ta v noci z pondělí na úterý oznámila, že jí největší z podílníků Time Warner a spoluzakladatel Ronald Lauder finančně podpoří úvěry až za 300 mil. USD na refinancování dluhu. V důsledku transakce firmy ihned vydá celkem 11,5 milionů kusů při ceně 7,51 USD, z nichž 9,5 milionu připadne koncernu Time Warner, který tak navýší podíl ze současných 34,4 procenta na 40% podíl (po naředění), zatímco Ronald Lauder získá 2 miliony akcií. Pro splacení zbytku úvěrů hodlá CETV podle vlastních slov získat další finance dalšími emisemi akcií. Dohoda počítá s tím, že pokud bude jakýkoliv z úvěrů CETV z nové 300milionové linky nesplacený 180 dní, má Time Warner možnost využít opce na nákup dalších akcií za 7,51 USD, a to až od navýšení podílu na 49,9 procenta. Ratingová agentura Moody’s pak zahájila revizi ratingu CETV s jeho možným zlepšením. Reaguje právě na spolu s výsledky oznámenou finanční podporu ze strany dominantního akcionáře Time Warner i Ronalda Laudera. Moody’s uvedla, že možná pozitivní revize postihuje CFR (corporate family rating) nyní na stupni „B3“, rating pravděpodobnosti defaultu (PDR) nyní na stupni „B3“ a dále rating seniorního nezajištěného dluhu nyní na známce „Caa1“. Na úrovni české CET21 byl potvrzen rating „Ba3“. Zlepšení chystá nejméně o jeden stupeň a to po dokončení transakcí, které očekává ještě před koncem aktuálního 2Q12. V konferenčním hovoru pak CETV označila rok 2012 nadále za výzvu, ale zároveň se cítí být v souladu s tržním konsensem pro celoroční OIBDA. Čistý dluh vůči ukazateli hodlá v nejbližších týdnech snížit pod pětinásobek (díky dohodám) a cílem pro rok 2012 zůstává pozitivní hodnota volného cash flow. 

Nově se po přerušeném obchodování v pátek a pondělí 27. a 30. dubna začalo opět obchodovat s akciemi Orco Property Group. Pondělní valná hromada držitelů české emise dluhopisů skupiny Orco 2011 podpořila restrukturalizaci dluhu společnosti 100% poměrem hlasů při účasti 77 % oprávněných držitelů dluhopisů. Krok, který zahrnuje platbu připadající na 30. dubna 2012, musí v rámci dojednaného záchranného plánu schválit zodpovědný soud v Paříži. Podle skupiny Orco se tak stane nejspíše v průběhu května. Orco uvedlo, že k 30. dubnu 2012 skupina zrušila 110 ze 140 dluhopisů, zbytek zůstává obchodován na pražské burze.

Čtvrtek 3. května

Ve čtvrtek index pražské burzy PX odepsal 0,9 procenta a úder den znamenal především pro investory do akcií KIT digital.

Komerční banka před trhem zveřejnila lepší než očekávané výsledky za 1Q. Čistý zisk banky meziročně vzrostl o 3,3 % na 3,488 mld. a předčil očekávání trhu na úrovni 3,31 mld. . Celkové příjmy banka zvýšila meziročně o 5,4 % na 8,4 miliardy korun a rovněž předčila očekávání na úrovni 8,16 mld. . Za konsensem trhu naopak zaostal čistý úrokový výnos, který dosáhl 5,54 miliardy korun při očekávání 5,58 mld. . Na provozní úrovni došlo meziročně ke zlepšení výsledku na 4,56 miliardy korun z 4,27 mld. , trh ale čekal provozní zisk 4,84 mld. . Komerční banka ve čtvrtletí oznámila náklady rizik v rozsahu 628 milionů korun při očekávání trhu 653 mil. .

Zatímco o pokles indexu PX se postaraly především akcie ČEZu a Komerční banky, o největší rozruch na trhu a to jak v Praze tak později na Nasdaqu se ale postaraly akcie KIT digital. Ta zveřejnila neočekávaně předběžná čísla pro první čtvrtletí roku. Firma očekává tržby pro 1Q12 na úrovni 59 mil. USD při stávajícím konsensu trhu 72,4 mil. USD, dále provozní ztrátu v rozsahu 8 milionů dolarů při očekávání trhu zisku 2,7 mil. USD. Kompletní výsledky za první čtvrtletí roku společnost zveřejní 15. května 2012 a spolu s nimi aktualizovaný výhled podnikání společnosti i finanční výhled. CEO Bar-Cohen totiž uvedl, že v posledních několika týdnech management provedl detailní přezkum aktivit společnosti a jejich přínosu k tvorbě cash flow a předchozí výhled považuje za jasně příliš optimistický. V průběhu konferenčního hovoru ke kvartálním výsledkům poskytne firma revidovaný provozní plán firmy a finanční výhled pro rostoucí, hotovost generující aktivity.

Akcie KITD v premarketu amerického obchodování nejprve před oficiálním zveřejněním zprávy oslabily o více jak 10 %, následně došlo na pozastavení obchodování v US premarketu z důvodu oznámení důležité informace, následně i v pražském obchodování v reakci na pokles titulu. Akcie v Praze nakonec zavřely o 24 % níže na 95 , avšak denním minimem až na 89,50 vytvořily nové historické minimum od uvedení akcií na tuzemský trh. Minima v USA přitom v přepočtu na sahala ještě níže.

Pátek 4. května

Také samotný závěr týdne po delším odolávání proběhl v červených číslech s 0,6% ztrátou. Komerční banka včera večer po uzavření trhu, návazně na před trhem vydané výsledky za 1Q12, představila na konferenčním hovoru výhled pro zbytek roku. Komerční banka očekává růst poskytnutých úvěrů o 5 procent, který by měly táhnout především hypotéky. Z pohledu nákladů na riziko však KB naznačila možné zhoršení vývoje ve zbytku roku.

Po čtvrtečním propadu v Praze KITD dále doháněl čtvrteční více jak 30% pád na primárním trhu Nasdaq . V Praze odepsal dalších 8 %.

Akcie mediální skupiny CETV mají podle nové analýzy Komerční banky potenciál dalšího růstu poté, co CETV se svými akcionáři v čele s Time Warner dohodla cestu ke snížení zadlužení. Potvrdili nákupní doporučení na titulu při mírném zvýšení cílové ceny na 203 či 11,3 USD na akcii. Snížení dluhu dle KB na jedné straně uleví ročním úrokovým nákladům, což zlepší cash flow a hospodaření. Na druhé straně ale také naroste počet emitovaných akcií řádově o 18 % na 75,9 milionu. I při zohlednění ředícího efektu ale dle KB existuje solidní prostor pro růst titulu.

Podle analytiků KBC Securities dohoda na směně dluhů developerské skupiny Orco a Orco Germany za celkem 548,5 mil. eur za akcie a nově vydané dluhopisy zásadně uleví zadlužení společnosti a úrokovým nákladům, stejně zásadně ale znamená ředící efekt pro akcionáře a zhruba tří čtvrtinové snížení hodnoty aktiv na akcii (NAV). Transakce tak ve výsledku snižuje férovou cenu Orka dle KBC o více jak čtvrtinu na 2,65 eur při ponechaném doporučení „prodat“.

Valná hromada VIG schválila 10% meziroční zvýšení dividendy na 1,10 EUR/akcie. Ex-dividend den a počátek výplaty dividendy byl stanoven na 14. května 2012. Valná hromada také jmenovala do dozorčí rady skupiny VIG paní Gertrudu Tumpel-Gugerellovou, která ještě loni působila v bankovní radě ECB.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR. Probíhající tuzemskou výsledkovou sezónu sledujte přehledně zde.


Váš názor
  • akcie kit digital
    05.05.2012 2:37

    ......3.Kvetna akcie v Praze nakonec zavrely o 24% nize na 95 Kc. Minima v USA pritom v prepoctu na Kc sahala jeste nize....jeste ze mame tu korunu :o)).
    bearbull
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university