Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Královna všech bublin

Královna všech bublin

16.05.2012 18:10

Kauza JP Morgan mimo jiné poukazuje i na problematiku toho, jak odpovídající jsou odměny vrcholového managementu velkých finančních, ale i nefinančních firem. První z následujících dvou grafů ukazuje „valuaci“ průměrného ředitele (CEO) – jde poměr jeho celkové kompenzace (včetně opcí udělených/realizovaných) ke kompenzaci průměrného zaměstnance (u 350 největších firem podle tržeb na trhu v USA). Pro zajímavost jsem do druhého grafu dal vývoj valuace akcií (červeně index SPX, modře hypotetický vývoj indexu při daném PE).

bubli

U valuace akcií vidíme, že cca v polovině 90. let se trh utrhl z PE 15, vystoupal až k 25, aby pak po prasknutí dot.com bubliny opět na pár let spadl na úroveň 15. Po krizi se pak i během QE těžko dostává přes 13, což je patrné i v posledních týdnech. Pokud se valuačně - bublinové výstřelky v násobcích u akcií zdají někomu nepochopitelné, co pak říci o valuaci ředitelů? Na první pohled prodělává podobné cykly jako akciový trh, měřítka (vývoj poměru) jsou zde ale úplně jiná: 60. a 70. léta sebou nesla odměny CEO asi tak 20x vyšší než plat běžných zaměstnanců. Na počátku 90. let jsme již na 100 násobku a internetová bublina přináší růst až na 400 násobek. Nyní se pohybujeme na cca 200násobku.

Buď tedy bylo vedení podniků před několika desítkami let značně nevytíženo (a dostávalo zaplatit v podstatě za částečný pracovní úvazek), nebo je nyní značně přeceňováno. To nakonec ukazuje i kauza JPM a mnohé jiné: Firmy jsou mnohem větší a složitější než dříve, management má mnohem větší papírovou zodpovědnost a jí odpovídající odměny. Reálně ale není schopen takový kolos řídit, o přehledu a kontrole nemluvě. Takže v podstatě takové předstírání supermanství. 

 
Problému s odměnami je samozřejmě věnována intenzivní pozornost. Konec konců byl i jedním z jádrových faktorů, které roztočily krizové kolečko posledních let. Mám na mysli vazbu mezi tím, jak byly krátkodobě nafukovány zisky mnoha firem s cílem zvýšit odměny managementu bez ohledu na dlouhodobější rozvoj a riziko. Management guru Michael C. Jensen z Harvardu spolu (spolu s Kevinem J. Murphym a Ericem G. Wruckem) přitom již v roce 2004 napsali studii, která upozorňovala na následující:

Mezi akcionáři, managementem a dozorčími orgány ve velkých společnostech panuje rozkol, co se týče jejich zájmů. Dozorčí orgány i management také mylně vnímají používání opcí jako levný nástroj odměn, což vedlo k prudkému nárůstu počtu udělených opcí. I tradiční způsoby odměňování ale podporují management v tom, aby ignoroval náklad kapitálu, kterému firma čelí, manipuloval se zisky způsobem, který ničí hodnotu a dokonce se snažil o podvádění investorů a trhů. Firmy pak mají znatelnou motivaci k tomu, aby splnily, či předčily očekávání analytiků, což ale vede k systematickému poškozování „integrity organizace“. Celkově tak panuje „matoucí rovnováha“, v níž spolu táhnou za jeden provaz manageři a analytici a stojí proti investorům.

Bubliny můžeme vnímat jako hru na něco, co není. Nechci nikomu upírat, co jeho jest a už vůbec zpochybňovat těžkou práci těch, kteří stojí v čele firem, neziskovek a dalších organizací. Vývoj odměn managementu vrcholových firem je ale královnou všech bublin.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

JPMorgan: Na tradingu jsme přišli o 2 miliardy dolarů kvůli „do nebe volajícím“ chybám
11.05.2012 8:54
Americká investiční banka JPMorgan Chase & Co včera po závěru obchodov...
Roach: Za ztráty JP Morgan může i Fed; Čína zklamala, ale stále je na tom lépe než USA
16.05.2012 14:09
Ztráta JP Morgan nevznikla ve vakuu. Globální ekonomika trpí obrovským...

Váš názor
  • ono to platí i u nás
    17.05.2012 9:53

    že. Např. u jedné státní opět prošetřované korporace
    Bob
  • Vysoustružené jádro
    17.05.2012 7:58

    Myslím, že pan Soustružník zasáhl jádro současných problémů. Klasický tržní model má funkční problémy v prostředí, kde je managment odtržen od vlastnictví, reálná kontrola vlastníků je prakticky nemožná a veřejná sféra může beztrestně manipulovat s monetátrní sférou. To dělala veřejná sféra vždycky, každý král se snažil falšovat mince ve svůj prospěch, ale tehdy procházela trhem jen maličká část HDP a prakticky neexistovaly virtuální peníze. Otázkou je, jak to řešit. Více kontrolních mechanismů je slabá náplast, antimonopolní zásahy jsou málo účinné a vůbec celé fungování společnosti je pro 75% nezajímavé a příliš složité.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.