Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Nejen řecké rudo. PX -4,5 %, KIT digital a Orco -15 %, CETV -12 %, Erste -11 %, NWR -9 %, VIG -8 %...

Týden na pražské burze: Nejen řecké rudo. PX -4,5 %, KIT digital a Orco -15 %, CETV -12 %, Erste -11 %, NWR -9 %, VIG -8 %...

18.05.2012 18:53
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Prudkým výprodejem prošla pražská burza v právě uplynulém týdnu. Z pohledu Evropy napětí eskaluje Řecko po nedohodě na nové vládě, které směřuje k novým předčasným volbám v červnu. Vzhledem k tamní politické scéně, zejména prudkému sílení protievropsky laděné a proti dohodám s EU a MMF vystupující ultralevice SYRIZA jak MMF tak i Evropská komise již veřejně deklarovaly, že se připravují na odchod Řecka z eurozóny. Další frontu otevírá Francie pod vedením nového prezidenta Hollandeho, která jasně deklarovala, že bez opatření směřujících k růstu a zaměstnanosti nepodpoří dnešní podobu fiskálního paktu. To je úder německé kancléřce Merkelové, která navíc na plné čáře prohrála ve víkendových volbách v klíčové spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko se sociální demokracií SPD.

Situace kolem Řecka a budoucnosti eurozóny se projevuje tlakem na finanční tituly. V rámci týdne končí o 11 % níže Erste, o 8 % níže VIG. „Dusno“ je na menších emisích KIT digital a Orco. U KITD jde o nedůvěru ve společnost a zklamání z podstatně vlažnějšího očekávání dalšího růstu po kompletní revizi letošního výhledu a rozhodnutí opustit část neklíčového podnikání. Firma je po výměně CEO pod tlakem vyšetřování SEC i potenciálních žalob amerických právních kanceláří kvůli nesprávnému informování akcionářů (trhu) a vnitřním nedostatkům (účetnictví dle GAAP, kontrola). U Orco převládá zřejmě očekávání brzkého zásadního ředění akcií (ze 17 vydaných milionů na 108 milionů) v rámci zásadního řešení dluhu (odvalení cca 90 % dluhopisů Orco i Orco Germany do podoby akcií a nového dluhu).

Pozitivní efekt přislíbené pomoci s dluhem od Time Warner a Ronalda Laudera stále vyprchává na CETV, kterou navíc v pátek po uzavření trhu stihlo sražení ratingu od Standard & Poor’s rovnou o 4 stupně na „CC“. Tento krok ale následuje zejména oznámení zpětného odkupu vlastních dluhopisů až za 170 milionů dolarů splatných v letech 2014 a 2016 za cenu nižší, než je jejich nominální hodnota. Negativní výhled nového ratingu navíc podle S&P ukazuje na pravděpodobný budoucí downgrade v případě proběhnutí výměny za navržených podmínek.

Vítěz a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
PM ČR 2,18 11700 Orco -15,26 61,01
KITD -15,06 75,00
CETV -12,25 131,70
Erste -10,83 363,00
NWR -9,32 107,00
VIG -7,83 709,70
KB -2,82 3275,00
AAA Auto -1,89 18,64
Pegas -1,77 427,30
Fortuna -1,54 96,00
ČEZ  -1,11 710,00
Unipetrol -0,59 169,00
Telefónica CR -0,27 374,00

 


Pondělí 14. května
Úvod nového týdne na pražskou burzu přinesl pokračování negativní nálady a dalších ztrát pro lokální index, který během dnešního dne poklesl o 1,8 % na 893bodovou úroveň. Trhy byly znovu ve stínu politiky. Pokračoval neúspěch v sestavování řecké vlády, porážku navíc utrpěla německá kancléřka Merkelová, která v čele křesťanských demokratů (CDU) ve víkendových volbách v Severním Porýní-Vestfálsku jednoznačně prohrála se sociální demokracií (SPD). Tlak tak byl znovu na finanční sektor.

ČEZ podepsal s EIB druhou část úvěru na podporu financování investičního programu obnovy a rozvoje distribuční soustavy v ČR až do výše 100 milionů eur. Premiér Nečas na tiskové konferenci nevyloučil zapojení strategického partnera do projektu dostavby jaderné elektrárny Temelín poté, co šéf ČEZu tuto možnost veřejně připustil.

Úterý 15. května
V úterý pražská burza opět zareagovala propadem spolu s dalšími trhy v regionu, Evropě i Spojených státech na ztroskotání snahy Řeků po volbách sestavit funkční vládu. Ani řecký prezident neuspěl s myšlenkou úřednického kabinetu nestranických osobností, za kterou by stály nejsilnější řecké strany. Byla otevřena cesta dalším předčasným volbám v červnu. Pod tlakem znovu byly banky.
Zisk v maďarské divizi rakouské bankovní skupiny Erste neočekává její šéf Andreas Treichl před rokem 2014. Na brzké oživení naopak sází v případě rumunského podnikání v dceřiné bance BCR, uvedl na valné hromadě akcionářů spolu s ujištěním, že Erste nechystá ke krytí svých potřeb emise nových akcií.
Developerská skupina Orco Property Group prodala budovu centrály Rádia Svobodná Evropa, Hagibor Office Building v Praze, do rukou L88 Companies, za kterou stojí americký vlastník. Celková hodnota transakce dosahuje 94 milionů dolarů. Nad tuto transakci Orco oznámilo, že s L88 vstupuje do strategické aliance v oblasti výstavby a developmentu pro Spojené státy.
Analytici Komerční banky zvýšili doporučení na titulu Telefóniky CR na „koupit“ z dosavadního „držet“. Cílovou cenu snížili na 405 z dosavadních 412 korun za akcii. V analýze KB sice připouštějí určitá rizika v delším výhledu, krátkodobě však věří v podporu titulu pramenící ze zpětného odkupu akcií.
Česká ekonomika se v letošním prvním čtvrtletí propadla meziročně i mezičtvrtletně shodně o jedno procento, ukázala dnešní data ČSÚ. Analytici přitom očekávali, že se ekonomika po dvou mezikvartálních poklesech v řadě, které stačí pro vyhlášení technické recese, výkon české ekonomiky vrátí do černých čísel 0,1% růstem. V meziročním srovnání také očekávali růst, a to o 0,2 procenta.

Středa 16. května
Středeční obchodování bylo přetnuto na dvě poloviny: co index PX dopoledne ztratil, to v průběhu pozdějšího obchodování získal zpět. Informačně živo bylo na tuzemských titulech NWR, KIT digital, Telefónica ČR i ECM. Těžební společnost NWR vykázala za první tři měsíce letošního roku meziroční růst čistého zisku z 3,4 mil. EUR na 6,2 mil. EUR v důsledku příznivých pohybů měnových kurzů a snižování nákladů. Tržby skončily mírně pod odhady, ale důležitější bylo potvrzení kvalitativního i kvantitativního výhledu hospodaření. Překvapivá zpráva nicméně přišla ohledně projektu Debiensko, kde NWR zahájila přezkoumání a pro letošek prozatím limitovala výdaje na 5 milionů eur proti předchozímu odhadu celkové investice na více než stonásobku této částky. Důvodem je podle finančního ředitele Marka Jelínka zjištění neočekávaných technických komplikací, které si vyžádalo několikaměsíční přezkoumání. Výsledkem bude podle slov Jelínka opoždění přípravné fáze tohoto polského těžebního projektu, který měl podle původního plánu od roku 2017 produkovat asi 2 miliony tun uhlí ročně.
Napjatě očekávány byly výsledky KIT digital za první čtvrtletí roku a především aktualizovaný výhled pro rok 2012. KIT digital potvrdila předběžné výsledky za první čtvrtletí roku 2012 tržby 59,0 milionu dolarů, provozní ztráta non-GAAP 8,0 milionu dolarů, čistá ztráta dle GAAP 24,9 milionu dolarů či 0,53 USD/akcie, očištěná ztráta na akcii 17c) a oznámila celoroční cíl základní úrovně tržeb 250 milionů dolarů, přičemž dosavadním očekáváním na trhu je 304,7 milionu dolarů. KITD uvedla, že provozní marže by měla směřovat k „dřívějším úrovním“ ve druhé polovině roku 2012. Tvorbu kladného cash flow očekává KIT digital nejpozději s posledním čtvrtletím roku 2012. KITD přijala také řadu opatření na provozní úrovni i v posílení finanční kontroly a reportingu. V zájmu posilování cash flow vedení rozhodlo o opuštění části nejádrových aktivit. V průběhu prvního čtvrtletí roku 2012 KITD provedla navýšení kapitálu skrze emisi akcií v rozsahu 29,2 milionu dolarů. Investorům bylo rozděleno 7 milionů akcií po 4,17 USD/akcie, navíc warranty opravňující k získání dalších 5,25 milionu akcií po 5,0 USD/akcie.
Telefónica CR oznámila zahájení zpětného odkupu vlastních akcií do valnou hromadou schváleného rozsahu 2 procent vydaných akcií. Londýnská UniCredit, která odkup vede, je oprávněna prozatím nabýt 6.441.798 kusů kmenových akcií společnosti v cenovém rozpětí 150 až 600 korun (pro celé pětileté období a 10 % akcií ve zpětném odkupu). Nabývání vlastních akcií bude realizováno na evropském regulovaném trhu, na kterém jsou akcie společnosti kótovány, což je pražská Burza cenných papírů Praha.
ECM REI oznámila za první čtvrtletí roku 2012 čistou ztrátu na úrovni 2,1 milionu eur po ztrátě 7,1 milionu eur v prvním čtvrtletí roku 2011. Čistá ztráta po zdanění dosáhla úrovně 3,3 milionu EUR, když v 1Q11 to bylo -12,4 milionu eur. Celková aktiva ECM dále poklesla o 1,6 procenta na 104,3 milionu eur z úrovně 106,0 milionu eur ke konci roku 2011. Celkový kapitál poklesl na úroveň záporných 140,5 milionu eur, když ke konci roku 2011 dosahoval záporných 133,9 milionu eur.
Platby spotřebitelů za elektřinu bude v příštích letech nejvíce zvyšovat podpora obnovitelných zdrojů energie, uvedl v rozhovoru pro čtk generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Většina obyvatel podle něj však nemá povědomí o tom, kolik za obnovitelné zdroje v rámci cen elektřiny platí. Spravedlivé by bylo, aby finanční podpora obnovitelných zdrojů byla dobrovolná, to by ale na ně nepřispíval téměř nikdo, míní šéf ČEZ.

Čtvrtek 17. května
PX oslabil popáté v řadě, o 0,9 %. K negativní náladě kvůli obavám z dalšího vývoje evropské dluhové krize se dnes přidaly i horší makrodata z USA. Řecký a španělský faktor se nejvíce podepsaly na bankovním sektoru, kde akcie Erste Bank propadly o bezmála 4 procenta.
Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš potvrdil záměr firmy postavit pátý blok JE Dukovany. Hotový by měl být v letech 2032 až 2035.
Analytici Jefferies po výsledcích NWR snížili cílovou cenu na 127,1 (400 GBp) z 159,4 (500 GBp), doporučení bylo ponecháno na stupni "držet". V černé sérii pokračovaly i akcie KIT digital, které se kvůli 16% ztrátě staly nejslabším pražským titulem.
Rok 2012 je pro skupinu Orco rokem obratu, potvrdil slova CEO Otta výkonný ředitel developera Aleš Vobruba v online rozhovoru na Patria.cz. Kroky, probíhající nyní v rámci skupiny Orco, znamenají podle něj vydání 91 milionů nových akcií a posun kapitalizace k 600 mil. eur, ale spolu s dalšími probíhajícími jednáními vedou ke snížení poměru zadlužení LTV k úrovni 50 procent. Znamenají naředění pro stávající akcionáře, ale zadlužení uleví řádově o 600 milionů eur a firmu stabilizují, což by měl ve střednědobém horizontu ocenit a odrazit v ceně akcií podstatné snížení rizikového diskontu NAV, uvedl ke swapu dluhu za akcie a nové dluhopisy v online rozhovoru na Patria.cz výkonný ředitel Orco.

Pátek 18. května
Pátek přinesl Praze mírný zisk díky závěrečné aukci. Celý region CEE ale silně překonával západoevropský vývoj, kde hlavní trhy ztrácely. Negativně dopadlo na banky snížení ratingu napříč španělským bankovním sektorem agenturou Fitch.
Do popředí se dostaly defenzivní akcie společnosti Philip Morris ČR, které silně rostly i průběhu loňského propadu na trzích. Pomohla jim zveřejněná čísla z hospodaření za první čtvrtletí roku 2012. Ta vyznívají mírně pozitivně. Firma dosáhla meziročního růstu konsolidovaných tržeb o 16 % na 2,9 miliardy korun, za čímž stojí růst cen v ČR a SR, vývoj měnových kurzů i růst exportu v rámci skupiny PMI. V České republice klesl celkový trh cigaret o 2,9 % na 4,6 mld. ks, tržní podíl meziročně o 2,3 % na 51,1 %. Významné je mezikvartální zastavení poklesu tržního podílu, což ukázala už dubnová čísla za mateřský PMI. Na tržní podíl dále tlačí zejména levný cenový segment, dále se zlepšil podíl značky Marlboro.
Směrem poklesu se vydaly akcie CETV, navíc po závěru obchodování přišel snížený rating od agentury S&P . Nové hodnocení je rovnou o 4 stupně horší na CC, výhled je navíc stále negativní.
S 2,6% propadem uzavřely také akcie KIT digital, společnost ale během dne výrazně svou situaci vylepšila, když čtvrteční závěr na Nasdaqu byl o více jak 12 % níže. Podání žaloby akcionářů na technologickou společnosti KIT digital zvažuje americká právní firma Goldfarb LLP. Ta zastupovala akcionáře a podávala jejich prostřednictvím žaloby i v dalších amerických právních sporech, včetně klíčových kauz například BP a potopení ropné plošiny Deepwater Horizon.
Ratingová agentura Standard & Poor's v pátek potvrdila hodnocení dlouhodobých a krátkodobých závazků České Spořitelny na stupni 'A/A-1'. Tuzemská ČS je tedy hodnocena na stejné úrovni, jako mateřská Erste Group Bank. Výhled pro udržení ratingového hodnocení je pak stejně jako o Erste „negativní“. S&P ve zprávě uvedla, že potvrzení ratingů vychází z názoru, že Česká Spořitelna je "jádrovou" dceřinou společností skupiny Erste a nedílnou součástí její strategie jako vedoucí banky v regionu střední a východní Evropy.
V pátečním tisku se pak spekuluje, že favoritem nedávno oznámeného tendru na partnera skupiny ČEZ pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín je francouzská společnost. Zájem prý ale projevily i společnosti z Číny a Ruska.
Analytici Concorde snížili cílovou cenu pro titul na 114 ze 143 , kvůli prozatímnímu vyčlenění ocenění projektu Debiensko z valuace.
Po zavření pražského obchodování developer Orco oznámil překonání 5% podílu na hlasovacích právech ve společnosti dvěma akcionáři. August Finance Fund SPC překročil 5% podíl na hlasovacích právech, drží 2.417.978 akcií = 6,83 %. Maple Leaf Macro Volatility Master Fund také překročil 5% podíl na hlasovacích právech, drží 2.479.902 akcií = 7 %.


Přehled zpráv k tuzemským akciovým titulům můžete sledovat v sekci Akcie - ČR.

Průběh tuzemské výsledkové sezóny za první čtrtletí, včetně dosud zveřejněných výsledků, pak můžete sledovat na odkaze zde.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university