Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ obdržel tři nabídky na dostavbu Temelína, otevře je zítra. Budějovice váhají s jeho teplem

ČEZ obdržel tři nabídky na dostavbu Temelína, otevře je zítra. Budějovice váhají s jeho teplem

02.07.2012 8:29, aktualizováno: 2.7. 11:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Do největšího tendru v historii ČEZ i celé České republiky, na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, se přihlásili tři kvalifikovaní zájemci. Jsou jimi společnost Areva, konsorcium společností Westinghouse Electric Company, LLC a WESTINGHOUSE ELECTRIC ČR a konsorcium společností ŠKODA JS, Atomstroyexport a Gidropress. K dnešnímu datu, poslednímu dni na odevzdání nabídek, tak firmy učinily. Zítra budou za jejich účasti nabídky otevřeny, uvedl ČEZ. Kromě nabízené technologie a ceny bude pečlivě posuzována také možná účast českých firem na dostavbě. Vítěz výběrového řízení by měl být vybrán v létě příštího roku.

„Dostavba jaderné elektrárny Temelín je klíčovým pilířem strategie ČEZ, proto jsme rádi, že máme tři nabídky od nejvýznamnějších světových dodavatelů jaderných technologií,“ uvedl generální ředitel ČEZ a předseda představenstva Daniel Beneš. „Dnes jsme učinili další významný krok k tomu, abychom na desítky let dopředu zajistili spolehlivé dodávky elektřiny pro české zákazníky. Všechny mohu ujistit, že nabídky budeme posuzovat velmi odpovědně,“ dodal Beneš.

Všichni uchazeči v médiích opakovaně poukazují na přednosti svých nabízených technologií. Také již několik měsíců podepisují smlouvy o budoucí spolupráci s desítkami českých podniků ve snaze přesvědčit ČEZ a stát jako majoritního vlastníka společnosti, že budou-li oni vybráni jako dodavatel třetího a čtvrtého bloku Temelína, české firmy získají minimálně 70 procent z celé zakázky.


Podle odborníků z energetického sektoru je však záměr zajistit českému průmyslu 70 procent zakázky zřejmě nadnesený. "Uvidíme, co bude v nabídkách, ale myslím, že to konečné číslo bude nižší než 70 procent," řekl státní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška.

Bartuška sleduje jiné jaderné projekty uchazečů o Temelín ve světě a všichni se podle něj potýkají s problémy dokončit zakázky v předpokládaném termínu. Před zahájením dostavby Temelína chce Bartuška od účastníků tendru vidět již zprovozněnou referenční jadernou elektrárnu ve světě.

„Projekty všech zájemců musejí splňovat zákonné požadavky České republiky a Evropské unie, dále bezpečnostní nároky Mezinárodní agentury pro atomovou energii a Asociace západoevropských jaderných dozorů. Projekty musejí mít také licenci v zemích svého původu nebo v některé ze zemí EU. Splnění tohoto souhrnu požadavků vytváří předpoklad pro získání všech potřebných licencí v ČR,“ doplnil Daniel Beneš.


Temelín by měl být dostavěn nejpozději v roce 2025. Kromě samotné dostavby provází nejistota také následný provoz elektrárny. Při nízkých cenách elektřiny se ČEZ obává, zda pro něj bude provoz elektrárny ekonomicky výhodný. Pro zmírnění rizik dostavby Temelína ČEZ také zvažuje spojení s investičním partnerem.

Rozšíření Temelína o třetí a čtvrtý blok má být v příštích letech významným milníkem české energetiky. Připravovaná aktualizace státní energetické koncepce počítá s tím, že využití jaderné energie v Česku bude růst a v příštích letech jádro pokryje zhruba polovinu spotřeby elektřiny. Nyní je to asi třetina. Zastaralé uhelné elektrárny čeká postupné odstavování.

Jednání mezi elektrárnou a Českými Budějovicemi zatím vázne v otázce dodávek tepla z JETE. Vyjednávači o možné budoucí dodávce "odpadního" tepla z Jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic se zatím nedohodli na cenách. Místní teplárna dokáže teplo vyrobit podstatně levněji, než za jakou ho ČEZ zatím nabízí, uvedli zástupci teplárny a města, které je jejím majoritním vlastníkem. S dodávkami z Temelína teplárna ale i nadále počítá ve své dlouhodobé koncepci, kterou schválila valná hromada.

ČEZ už v březnu požádal o vydání územního řízení ke stavbě pětadvacet kilometrů dlouhého tepelného přivaděče z elektrárny do krajského města. Zaplatil by za něj 1,5 miliardy korun. Jednání se zástupci ČEZ podle místopředsedy představenstva teplárny Martina Žahourka průběžně pokračují tak, aby teplárna vyjednala co nejlepší podmínky pro dodávky tepla do vlastních sítí. "Podmínky musí být výhodné, nesmí negativně ovlivnit budoucí hospodářské výsledky společnosti, ani konečné ceny tepla pro odběratele," řekl

Podle ČEZ dodávky tepla z Temelína by teplárně zajistily dlouhodobě stabilní ceny tepla po dobu 40 let. "Uvědomujeme si, že cena tepla z Temelína musí být nižší než budoucí náklady na teplo vyráběné z uhlí. Výhodou tepla z Temelína bude, že nebude ovlivněno povolenkami a poplatky za znečišťování ovzduší, ani ekologickou daní, kterými bude zatížena výroba tepla z uhlí," uvedl za ČEZ mluvčí elektrárny Marek Sviták. Upozornil, že vedle ceny jsou dodávky tepla z Temelína zajímavé také z hlediska životního prostředí. Díky teplu z Temelína by teplárna ročně nemusela spálit 100.000 tun hnědého uhlí, což by snížilo emise tuhých znečisťujících látek a skleníkových plynů o třetinu.

Podle představenstva českobudějovická teplárna nesmí zůstat závislá na odběrech tepla z Temelína a měla by odsířit oba kotle, i kdyby jeden z nich měl zůstat jako rezervní zdroj. Životnost zdrojů a dodávky paliva má teplárna zajištěné do roku 2020. Další analýza má určit, co s rozvody tepla, které měří 128 kilometrů.

Územní řízení na stavbu teplovodu z JETE zatím vydáno nebylo. Stavební řízení zahájí ČEZ až po ukončení jednání o obchodních podmínkách. Zahájení samotné stavby by předcházelo uzavření smlouvy.

(Zdroj: čtk, ČEZ, ČT)


Čtěte více:

Bartuška na Patria.cz: Problémem jádra v Evropě není Německo, ale propad technické vzdělanosti
08.02.2012 17:01
Říkám zcela otevřeně, že mě dosud žádný z tří uchazečů o dostavbu jade...
Pačes: Dostavba Temelína se vyplatí, cena je ale divná a státem garantovaná cena elektřiny absurdní
29.05.2012 9:05
"Naše úvahy i výpočty ukazují, že by pro nás bylo ekonomicky výhodné, ...
A. Svoboda o ukončení šetření skupiny ČEZ a dalším výhledu společnosti (video)
26.06.2012 18:14
ČEZ dnes oznámil, že ukončí šetření Evropské komise kvůli podezření z ...
Bartuška: České firmy jen stěží dostanou 70 % zakázky Temelína. Nabídky do pondělka
27.06.2012 15:28
České firmy zřejmě nezískají 70procentní podíl na zakázce dostavby Jad...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university