Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Korea nečekaně snížila sazby, Bank of Japan ponechává hlavní úrok blízko nuly

Korea nečekaně snížila sazby, Bank of Japan ponechává hlavní úrok blízko nuly

12.07.2012 9:36
Autor: ČTK

Jihokorejská centrální banka nečekaně snížila základní úrokové sazby. Učinila tak poprvé po více než třech letech a podle analytiků se zdá, že hodlá v uvolňování měnové politiky pokračovat. Základní úrok klesl o 25 bazických bodů na 3 procenta, ačkoli analytici žádnou změnu nečekali. Krok banky odstartoval výprodej na akciových trzích.

Centrální banka Jižní Koreje se tak přidala k trojici centrálních bank, které měnovou politiku uvolnily už minulý týden. Sazby snížila Evropská centrální banka (ECB) i centrální banka Číny; britská centrální banka zase rozšířila program odkupu dluhopisů.

Centrální banka chce snížení sazeb zmírnit dopady zpomalení tempa růstu globální ekonomiky. Banka naposledy sazby snížila v únoru 2009. Analytici po dnešním překvapivém snížení kloní k názoru, že centrální banka do konce roku sníží sazby ještě jednou, ale možná i dvakrát.

Proti celosvětovému trendu měnového uvolňování se naopak vydala japonská centrální banka, která nechala měnovou politiku beze změny. Základní sazba zůstává na nule, respektive v pásmu nula až 0,1 procenta. Banka stále očekává, že se stav ekonomiky zlepší, a provedla jen technické změny v odkupu aktiv.

Bank of Japan nadále spoléhá na domácí poptávku, která podle ní zaručí, že se hospodářské oživení nezastaví. Finanční trhy ale o úspěchu takového záměru přesvědčeny nejsou, neboť akcie výrazně oslabily. Japonský jen oslabil pouze přechodně, ceny dluhopisů vzrostly.

Japonská centrální banka nyní stimuluje ekonomiku odkupem aktiv v objemu asi 70 bilionů jenů (asi 18,3 bilionu Kč). Tento program nechala banka v platnosti, změnila ale jeho skladbu a nyní se bude více zaměřovat na odkup cenných papírů s kratší splatností. „Centrální banka mírně vyladila obsah plánu odkupu aktiv, neznamená to ale, že přistupuje k novým krokům na uvolnění měnové politiky. Nákupy dlouhodobých dluhopisů nezvýšila," poznamenal hlavní ekonom ústavu Itochu Economic Research Institute Jošimasa Marujama.

Ve čtvrtletním výhledu centrální banka potvrdila, že pro současný finanční rok, který skončí v březnu 2013, očekává růst ekonomiky v rozsahu 2,2 procenta. V dalším roce má tempo růstu zpomalit na 1,7 procenta. To je zhruba v souladu s předchozí prognózou z dubna.

Nižší ceny komodit banku přiměly snížit odhad inflace na současný fiskální rok na 0,2 procenta z dosavadního odhadu 0,3 procenta. Odhad na další rok ale banka nechala beze změn a dál předpokládá, že inflace zrychlí na 0,7 procenta. Centrální banka tak stále věří, že Japonsko se po letech zbaví deflačního vývoje.

Nejbližší možnost k uvolnění měnové politiky je v říjnu. Centrální banka tak ještě může snížit odhad růstu ekonomiky a zhoršit i hodnocení vývoje globální ekonomiky. Zatím ale věří, že oživení japonské ekonomiky potáhne hlavně obnova po katastrofálním zemětřesení a vlně cunami, které Japonsko zasáhly loni v březnu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data