Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Marc Faber opět zatracuje Čínu a nakupuje v Evropě. Po dojezdu letní rally čeká propad

Marc Faber opět zatracuje Čínu a nakupuje v Evropě. Po dojezdu letní rally čeká propad

14.08.2012 17:54

Čínská ekonomika ještě výrazně zpomalí, s nákupem čínských akcií bych proto počkal, dokud se neprojeví pozitivní dopady vládních stimulací, říká investiční guru známý svým medvědím postojem k této rychle rostoucí ekonomice Marc Faber, který mimo jiné v únoru prohlásil, že by si nekoupil akcie Facebooku, načež titul po svém květnovém IPO spadl již o 45 procent (vzhledem k aktuální dnešní ceně 20,85 USD). Kam tedy investovat? Do Evropy, kde obavy z rozpadu eura vytvářejí dobré příležitosti, dodává.

Shrneme-li Faberova slova pro radio Bloomberg: čínská ekonomika dosahuje v současnosti jen velmi malého, pokud vůbec nějakého růstu, tamní průmysl se potýká s přemírou nadměrné kapacity, přičemž slábne důvěra spotřebitelů. Čínská populace je přitom dvojnásobná oproti součtu té americké a evropské. „Tempo růstu (čínské ekonomiky), kterého jsme byli svědky za posledních deset let, tedy zhruba 10 procent ročně, výrazně zpomalí. S nákupem akcií čínských firem bych proto raději počkal, dokud se neprojeví vládní stimulační balíčky,“ řekl Faber.

Akciový index Shanghai Composite je aktuálně o 13 procent níže ze svého letošního maxima z 2. března. Peking v minulém týdnu oznámil, že čínský export rostl v červenci o pouhé procento, ačkoli medián odhadů v anketě Bloomberg počítal s 8procentním růstem. HDP Číny vzrostlo ve druhém čtvrtletí o 7,6 procenta, nejpomaleji od roku 2009. Čínská centrální banka přistoupila po letošním dvojím snížení minimálních povinných rezerv pro banky ke snížení úrokových sazeb v červnu i červenci.

Svou skepsi vůči čínské ekonomice Faber tentokrát doplňuje optimismem ohledně Evropy a říká, že nakupuje evropské akcie a využívá tak investičních příležitostí, které v regionu vytvořila dluhová krize spojená s propadem trhů a obavami o budoucnost eura. Panevropský index Stoxx Europe 600 přidal 16 procent od 4. června, kdy uzavřel na 5měsíčním minimu. K rally vybídla trhy na konci července nejvýraznější slovní intervence ECB za dobu působení Itala Maria Draghiho v čele instituce. Ten řekl mnohokrát citovaná slova o tom, že centrální banka udělá cokoli k záchraně eura resp. eurozóny.

Své sázky proti evropským akciovým trhům následně uvolňují také hedge fondy a to nejrychlejším tempem za tři roky. Podle dat Bloomberg a JPMorgan Chase tito institucionální investoři uzavírají krátké pozice v Evropě, tj. nakupují akcie v největším objemu od roku 2009. Očekávání dalších evropských výprodejů navíc přimělo hedge fondy a další institucionální investory nahromadit nebývalou sumu 60 miliard eur určenou k masivním nákupům, uvádí Bloomberg. 

 
Údajné Faberovy nákupy v Evropě jdou proti varování šéfa největšího světového dluhopisového fondu PIMCO. Bill Gross na začátku srpna investory před regionem varoval s tím, že rozpočtové programy ve své současné podobě nejsou udržitelné a snahy ukončit dluhovou krizi jsou, a budou, bezvýsledné. Konečným cílem evropských lídrů je především „vytáhnout“ peníze ze soukromého sektoru a financovat jimi provoz hladové evropské ekonomiky. Překročí-li úrok růst nominálního HDP země o procento, tak se toto procento nevyhnutelně projeví růstem poměru dluhu k HDP, a to i v případě, že by byly rozpočty primárně vyrovnané. Všechny snahy o pomoc včetně EFSF a ESM pak budou bez účasti soukromého sektoru marné, varoval Gross.

Vydavatel reportu „Gloom Boom & Doom“ Faber přitom tvrdí, že letní rally bude pravděpodobně ještě v průběhu srpna pokračovat a ke konci roku ji vystřídá velký propad, ačkoli ten může přijít až po listopadových prezidentských volbách v USA. „Věřím, že v brzké době převáží fakt, že na každém trhu je několik silných akcií, které povedou růst; navíc je pak mnoho titulů, které ztrácejí 40 až 50 procent a jsou přeprodané – ty se mohou odrazit ode dna… Do konce srpna je tak možné pokračování rally a poté pravděpodobně přijde tvrdší druhá polovina roku,“ uvedl Faber pro CNBC.

Letošní maximum indexu S&P 500 na úrovni 1422 bodů může být podle Fabera ještě překonáno a dále posunuto až na 1500 bodů. Růstové období ale nebude již trvat dlouho – globální ekonomika totiž v zásadě zpomaluje a korporátní zisky budou spíše zklamáním, než příjemným překvapením; tomu se akciový trh dřív nebo později přizpůsobí; v říjnu, listopadu nebo až po volbách v USA lze čekat až 20procentní propad trhu, dodává investor.
 


(Zdroj: Bloomberg, CNBC, BusinessInsider, ForexLive)


Čtěte více:

Řecko je vedlejší, největší riziko je v Číně. Přechodné dno ale nadosah, míní Faber
18.05.2012 15:00
Zapomeňte na Řecko, jehož ekonomika je z globálního pohledu zanedbatel...
Utečte z dluhopisů do akcií, shodují se medvěd Faber a „superbýk“ Siegel
04.06.2012 17:27
Navzdory nejistotě a ne zrovna pozitivnímu naladění globálních trhů, i...
Faber: Čína horší, než říká vláda, na shortování komodit to ale není (+video)
17.07.2012 11:02
Čína zpomaluje mnohem více, než tvrdí její vláda. Ukazuje to například...
Gross: Roky vysokých výnosů akcií na úkor práce končí. Od Evropy ruce pryč!
07.08.2012 12:52
Dlouhodobý vývoj od roku 1912 ukazuje, že návratnost akcií upravená o ...

Váš názor
  • Není to tak dávno
    15.08.2012 11:11

    cca 5 měsíců nazpátek, co říkal, že index SaP500 nepřekoná loňská maxima... Kecy v peci
    Pibik
    • Re: Není to tak dávno
      20.08.2012 15:24

      Pokud se budeš jeho názory řídit, budeš se taky smát na konci roku.
      Jezdec.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:18Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data