Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tahle země není pro chudý

Tahle země není pro chudý

24.08.2012 18:21
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americká ekonomika je nemocná. Krom fiskálních a zahraničně-obchodních deficitů ji dlouhodobě trápí vysoká nezaměstnanost, rostoucí příjmová nerovnost a neochota firem investovat. Hlavní obětí současného stavu je střední třída, odvěký tahoun největší ekonomiky světa.

Potvrzuje to včera vydaná studie institutu Pew, podle níž má střední třída za sebou „ztracených deset let“. Od roku 2000 se „početně zmenšila, klesly její příjmy a bohatství a přišla o část tolik typické víry v budoucnost,“ píší autoři zprávy. Statistikám poukazujícím na zhoršené postavení hlavní opory ekonomiky odpovídají i pocity samotných Američanů. Průzkum Pew ukázal, že 85 % střední třídy má problém s udržením životního standardu na úrovni ze začátku tisíciletí.

Jádro pudla velmi pregnantně shrnují tři následující grafy:

První znázorňuje marže korporátního sektoru – zisky firem v porovnání s HDP. Ty se letos dostaly na nejvyšší úroveň za minimálně 70 let. Z každého utrženého dolaru americkým společnostem zbývá víc, než kdykoliv od druhé světové války. Argument, že korporátní sektor trpí přílišnou regulací a zdaněním se snad dá použít na malé a střední firmy, nikoli však na nadnárodní kolosy.

zeme1

Druhý graf navazuje na první. Znázorňuje míru zaměstnanosti, tedy podíl pracujících na celkové populaci. Ten v uplynulých letech klesl na nejnižší úrovně za poslední tři dekády (nárůst mezi rokem 1960 a 1980 lze přičíst hlavně většímu zapojení žen do pracovního procesu). Zjednodušeně řečeno, americké firmy jsou velmi ziskové, jelikož nezaměstnávají tolik lidí co dřív.

zeme2

Třetí graf, znázorňující podíl mezd na HDP, americkou tragédii dokončuje. Výplaty se na HDP momentálně podílí ze 44 %, což je nejméně v zaznamenané historii. Jestliže se ještě v 90. letech zdálo, že se trend obrací a podíl mezd na HDP dosáhl 49 %, od roku 2000 dochází k prudkému propadu, umocněnému nedávnou recesí.

Marže soukromého sektoru jsou závratně vysoko, jelikož společnosti zaměstnávají málo lidí a platí jim málo peněz. To podvazuje kupní sílu obyvatelstva a brání dalšímu růstu ekonomiky. Jediným prozatímním východiskem je orientace na kupní sílu v zahraničí - na export. Ten už minulý rok překročil předkrizovou úroveň a v červnu dosáhl rekordních 185 mld. USD. Oproti lednu 2008 je ve Spojených státech o 5 milionů méně zaměstnaných, a přesto americká ekonomika produkuje víc zboží a služeb než před čtyřmi lety.

zeme3

A výsledek? „Absolventi středních škol dnes v prvním zaměstnání vydělávají méně než v roce 1973. Při pohledu zpět vidíme tři dekády zmenšujícího se počtu pracovních míst se zajištěným zdravotním pojištěním či důchodovými bonusy. Lidé pracují déle a zadlužují se více. Náklady na vysokoškolské vzdělání pohlcují vyšší podíl příjmu, pro rodiče s vychozenou střední školou se stává obtížnější umožnit dětem studovat na univerzitě. Sociální mobilita klesá. Dělnická rodina kolabuje a očekávaná délka dožití se prodlužuje jen vysokoškolákům,“ napsali nedávno stratégové Demokratické strany James Carville a Stanley Greenberg, kteří v 90. letech působili jako poradci prezidenta Billa Clintona.

Nejbohatší procento Američanů vlastní 40 % bohatství země, což je o dost víc než před 25 lety (tehdy to bylo 33 % majetku). Čtyři pětiny obyvatel na druhém konci spektra dnes drží jen 7 % bohatství USA. Co se příjmové nerovnosti týče, na nejhornější procento připadá 24 % celkových příjmů. V roce 1976 to ale bylo pouhých 9 %. Cenné papíry: jedna setina občanů (zhruba 3 miliony lidí) vlastní polovinu všech amerických akcií, obligací a podílových fondů. Spodních 50 % Američanů zase drží pouhou polovinu procenta uvedených cenných papírů.

Podle nositele Nobelovy ceny Josepha Stiglitze je nerovnost v USA na nejvyšší úrovni za posledních téměř sto let a rozdíl mezi lidmi s mediánovým příjmem a těmi nahoře dále roste. „Spojené státy se kdysi považovaly za zemi vládnoucí střední třídy, ale to již neplatí. Dnes jsou tu šance na úspěch dítěte závislejší na příjmu rodičů víc než v Evropě, a dokonce víc než v jakékoli jiné rozvinuté zemi, ke které jsou daná data k dispozici,“ napsal Stiglitz v článku pro Financial Times.

(Zdroj: Business Insider, The Daily Ticker, FT)


Váš názor
  • neni to zeme pro chudy
    27.08.2012 8:52

    skvely postreh a jak pozoruhodne a pravdive. Zbyva pouze dodat ze taky ne pro line a pro blbe.
    bearbull
  • zase to same
    27.08.2012 7:48

    ano, holt máš navlhlé sny o řitích, v tom Ti věřím, nicméně, pak ses probudil, vyndal jsi ruku z nočníku a odkráčel živořit svůj smutný život. ------------------- ano, velkémedvědice si rozhodně cením. rup*hej
    rup*hej
  •  
    27.08.2012 6:18

    Nemohu mluvit za jiné země. Ale mohu vám říct tohle, se 100% jistotou: Amerika je plná hniloby, od shora dolů, a má zoufalou potřebu hard resetu." rup*hej
    ..........
  • ..........
    27.08.2012 4:35

    Však uvidíme, kolik vám za 5 let vynesou akcie Applu. Proč je nekoupit, když Apple je tak úžasná společnost, že? :D Tomáš Raputa
    .........
  • ..........
    26.08.2012 6:23

    ----------- What the fuck is going on in this stupid country? A dozen plus people were brutally murdered while watching a fucking movie, by some asshole with an ax to grind. There is a reason why I disallow my children from watching network tv or anything coming out of Hollywood. I don’t want them being part of the “social fabric.” Even the PG rated movies are filled with degeneracy, promoting sex, drugs and gratuitous violence. I cannot turn on the radio without some idiotic rap song identifying women as “bitches and hoes”, while promoting codeine pills and cocaine. The social fabric of this country is being methodically unraveled, by the fucking pedophiles who work in the media. Most kids today have absentee parents and/or broken homes because Dad or Mom is too busy fucking the mailman. The parents split and the kids are raised by Warner Brothers and Saturday Night Live. Everything is a fucking joke until 12 people are shot dead inside of a movie theatre. This is heart wrenching and my deepest sympathies go out to the families who lost loved ones. Politicians will blame guns for this massacre; but we all know who is to blame. It’s the lack of respect and honor amongst people that leads to such senseless crimes. Nothing is sacred anymore, not even children. When you stop caring about the well-being of children, sentencing convicted pedophiles to serve less time in prison than a drug dealer or a shop-lifter, there is nothing left saving in society. I cannot speak for other countries. But I can tell you this, with 100% certainty: America is filled with rot, from the top down, and is in desperate need of a hard reset. rup*
    ..........
  • .........
    25.08.2012 19:06

    Diseased America By The Fly – Fri Jul 20, 2012 9:28am – 159 Comments – 5,704 views ----------- What the fuck is going on in this stupid country? A dozen plus people were brutally murdered while watching a fucking movie, by some asshole with an ax to grind. There is a reason why I disallow my children from watching network tv or anything coming out of Hollywood. I don’t want them being part of the “social fabric.” Even the PG rated movies are filled with degeneracy, promoting sex, drugs and gratuitous violence. I cannot turn on the radio without some idiotic rap song identifying women as “bitches and hoes”, while promoting codeine pills and cocaine. The social fabric of this country is being methodically unraveled, by the fucking pedophiles who work in the media. Most kids today have absentee parents and/or broken homes because Dad or Mom is too busy fucking the mailman. The parents split and the kids are raised by Warner Brothers and Saturday Night Live. Everything is a fucking joke until 12 people are shot dead inside of a movie theatre. This is heart wrenching and my deepest sympathies go out to the families who lost loved ones. Politicians will blame guns for this massacre; but we all know who is to blame. It’s the lack of respect and honor amongst people that leads to such senseless crimes. Nothing is sacred anymore, not even children. When you stop caring about the well-being of children, sentencing convicted pedophiles to serve less time in prison than a drug dealer or a shop-lifter, there is nothing left saving in society. I cannot speak for other countries. But I can tell you this, with 100% certainty: America is filled with rot, from the top down, and is in desperate need of a hard reset
    ..........
  • chudy duchem ruphejl
    25.08.2012 1:17

    Uz mu to opravdu leze na ten kousek mozku co mu zbyva. Uz trpi samomluvou. Muze se ale nekdo divit kdyz se s nim nikdo nechce bavit. Dokonce zase vyhrabal blekot o hroutici se americe :o)) Uz ani jeho kamos medved na nej nereaguje - taky si nechce kazit reputaci ze ho ma za kamarada. Tak ho nechme at spi v pokoji.
    bearbull
    • Re: chudy duchem ruphejl
      25.08.2012 1:58

      Oficiálně reaguji.Nic se nezměnilo.Rh je virtuální přítel.Mám vytisknout letáky??
      Velkamedvědice
  • humorné ten ruphejl
    24.08.2012 23:12

    Pokouší se zde o humor. Opravdu humorné. Rozezná někdy ruphejl humor od skutečnosti? Nikdy, to vím.,
    Jesse
    • Re: humorné ten ruphejl
      24.08.2012 23:24

      http://www.youtube.com/watch?v=H7fkyCMvsDk&feature=related
      paranoid android
  • pro chudy to urcite neni
    24.08.2012 21:27

    Trejbal ma pravdu. Tam se musi za vsetko platit v dolarech.
    bearbull
  • země pro chudý
    24.08.2012 20:27

    Snad by nám měl pan Trejbal také poradit, která země pro chudý je, když to má tak nastudovaný. Jinými slovy nám říká a svými články se nám snaží dokazovat, že těch 300 milionu lidi co tam žijí tedy chudý nejsou, když to pro chudý lidi není. Ten kdo v USA někdy byl mu bude těžko věřit. Schválně, zkuste se tam někdy zajet, na ty chudý lidi podívat.
    Skácel
  • Tak už je to tady
    24.08.2012 19:47

    Uplně se tím tedy vyrovnává a už není žádný rozdíl mezi americkým a českým důchodcem. Jak ten tak i onen si může za svůj měsíční důchod dovolit přijet a stravit celý den v Praze.
    Zdenka
    • Re: Tak už je to tady
      24.08.2012 19:51

      Ja zase slysel, ze rozdil mezi ceskym duchodcem a konem je ten, ze kun zere obrok a cesky duchodce ji obden.
      bearbull
      • rozdíl
        24.08.2012 20:41

        je taky v tom, že kůň žere obrok a český důchodce cereálie. Obojí je odpad, jen to má jinou obchodní známku :-)))
        Jesse
  • bearbull a Jesse.....
    24.08.2012 19:31

    Je to hrozny co? Ceske konzulaty uz najimaji spoustu extra pracovniku, aby vubec zvladly napor zadatelu o azyl do Ceska.
    bearbull
  • Tak
    24.08.2012 18:50

    Tohle Bearbull a Jesse nerozchodí
    Velkamedvědice
    • Re: Tak
      24.08.2012 20:42

      U mě propaganda na kapitálovém trhu nemá místo, takže chodím v pohodě :-)
      Jesse
  • Zajímavý článek
    24.08.2012 18:36

    Od začátku jsem si říkal, že to snad musel napsat Paroubek. A ejhle "stratégové Demokratické strany James Carville a Stanley Greenberg". Takže američtí Paroubkové. Vše pro obyčejného člověka: vyšší mzdy, více jistot, zlí, zlí ... soukromý sektor. Brrrrr. BTW: Nejsou právě regulace důsledkem toho, že se do jistých oborů mohou vrhnout jen "nadnárodní kolosy", takže z menších není koho regulovat? Jdu zvracet :-(
    THUD
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data