Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Exportní hlavolam

Exportní hlavolam

07.09.2012 18:04

Ekonomiku, která by v dnešní době ráda nespoléhala na exporty, bychom asi hledali dlouho (ať už jde o reálné spoléhání se, či spíše o zbožné přání). V rámci současného exportního hlavolamu je ale jasné, že vyexportovat se z problémů všichni najednou nemohou. Tedy vyjma možnosti, že najdeme nějakého mimozemského zájemce o naše pozemské produkty. V rámci posunu k větší globální rovnováze by tak mělo docházet zejména k tomu, že Čína sníží váhu exportů a investic na svém HDP a zvýší váhu domácí spotřeby. Její hlavní protipól, tedy USA, by měly učinit opak. To znamená stát se ze spotřebitelské velmoci (spotřeba domácností tam má více jak 70 % podíl na HDP) významnějším exportérem. Podobná je pak polarita Německo – periferie eurozóny. Zatímco v případě USA – Čína můžeme pozorovat určité známky pokroku, u Německa a periferie to je těžší.

Pokud nás zajímá detailnější pohled na současný globální exportní hlavolam, může posloužit následující obrázek. Jde o podíl exportů zboží na HDP, rozdělený podle hlavních exportních destinací. Vidíme tak, že v Číně tvoří exporty 26 % HDP, vývozy do USA a eurozóny mají přibližně stejnou váhu (4,5 %) a dominantní podíl mají „ostatní“ země – tedy země mimo USA, eurozónu a zbylé země BRIC. U USA vidíme, že exporty dosahují necelých 10 % HDP, většina je opět „ostatní“, podíl eurozóny a BRIC je minimální. Exporty a přímé obchodní vazby tak v případě USA nejsou tm hlavním přenosovým kanálem, kterým by se problémy v eurozóně přenášely do USA. Tímto kanálem je hlavně finanční systém. Čína v tomto exportním ohledu cítí evropské problémy citlivěji.

001

Obrázku dominuje německá exportní mašina s 38 % podílem vývozů na HDP. Z toho je cca polovina směrována do eurozóny. Poučení je zde jasné – Německo je na vývoji na našem kontinentě stále exportně velmi závislé. Pokud k tomu připočteme významné kapitálové ztráty, které by Němci realizovali v případě rozpadu eurozóny, je s podivem jejich občas zarputile nekonstruktivní přístup. Všimněme si také, že i přes prudký růst exportů do Číny je jejich celkový podíl (respektive podíl všech zemí BRIC) stále relativně malý. Posuny v Číně směrem od investic ke spotřebě se přitom dotknou i Německa, ale ne nutně negativně - v nejlepším případě tam bude namísto obráběcích strojů prodávat auta.

Z obrázku také vidíme, že pokud by se do hlubších problémů dostala ekonomika USA (např. fiskální útes), v první vlně se to na straně exportní poptávky dotkne zejména Kanady a Číny. Problémy v eurozóně by v tomto smyslu zase negativně ovlivnily zejména Německo, Itálii, Francii, Velkou Británii a Rusko. Pohybům v zemích BRIC pak jsou nejvíce vystaveny dvě exportní velmoci – Německo a Japonsko, které v posledních letech výrazně upevňuje zejména vazby na Čínu.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university