Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Budeme to dělat tak dlouho, dokud se neprojeví neexistující účinek...

Budeme to dělat tak dlouho, dokud se neprojeví neexistující účinek...

17.09.2012 18:24

Velká část globálního makropříběhu se nám nezadržitelně posouvá do oblasti očekávání. A to je oblast dosti ošidná. Dotkl jsem se jí shodou okolností v předminulém „Jsme dost hloupí na to, aby to fungovalo?“ a nyní se k ní vracím kvůli Fedu. I přesto, že jsem si vědom vysoké saturovanosti čtenářů různými komentáři na monetární téma.

Zatímco Ben Bernanke v Jackson Hole nepřinesl nic přelomového, učinil tak možná jeho kolega ekonom Michael Woodford. Neprezentoval nějakou novu teorii, ale poskytl poměrně trefný pohled na „známá“ fakta. Jeho jádro se dá shrnout následovně: Výnosy vládních dluhopisů nejsou nízko díky politice Fedu, Fed je naopak vinen tím, že jsou nízko. A tuto vinu napraví jen posunem v očekáváních.

Předně si připomeňme, že QE nemělo nikdy fungovat tak, že Fed vytvoří nové rezervy (či populární mluvou „vytiskne peníze“) a ty se pak nějak rozpohybují a nastartují ekonomiku. Objem nadbytečných rezerv (nových peněz v této formě) není totiž závislý na tom, co se děje v ekonomice (jde o uzavřený systém a banky si rezervy mohou jen prohazovat mezi sebou). Definuje ho jen objem aktiv v rozvaze centrální banky. QE mělo fungovat tak, že sníží náklad kapitálu a zvedne ceny aktiv, čímž podpoří spotřebu i investice. Z pohledu toho, jak vysoká byla očekávání, můžeme říci, že úspěšné nebylo – růst je stále utlumen a nezaměstnanost vysoko. Vysvětlení je celá škála – od vyloženě „kreativních“ (např. pan Gross z Pimca hovoří o tom, že sazby jsou příliš nízko a pomohlo by jejich zvednutí), přes komoditní negativní zpětné smyčky (viz například i moje „QErvítko“) až po škálu názorů, že stimulace nebyla dostatečná.

Věnujme se poslední možnosti. Výnosy vládních dluhopisů jsou nyní na historických minimech, což může mít v principu dvě příčiny: Buď za to mohou právě nákupy dluhopisů Fedem, či vysoká poptávka po těchto papírech od ostatních investorů (tedy očekávání utlumené máloinflační ekonomiky). Rozetnout toto dilema mohou následující dva grafy (díky patří panu Beckworthovi). První z nich ukazuje podíl vládního dluhu, který drží Fed. Druhý ukazuje, kolik vládního dluhu drželi individuální investoři, fondy, banky, pojišťovny, Fed, místní vlády, zahraniční investoři, penzijní fondy a ostatní v roce 2007 a nyní:

neexistující

Závěr je celkem jasný: Podíl dluhopisů držených Fedem sice po roce 2008 rostl, ale není na rozhodně na žádných extrémních maximech. V posledním období, kdy došlo k prudkému propadu sazeb, navíc jeho podíl klesal. Z druhého grafu je také patrné, že naprosto rozhodující silou na trhu byli zahraniční investoři.

Rýsuje se tak zajímavé kolečko: Kdyby QE fungovalo, sazby by rostly, protože by klesala poptávka po dluhopisech ze strany soukromých investorů (vyšší růstová a inflační očekávání). Jenže na to, aby vůbec začalo fungovat, by nejdříve musely sazby klesnout a jejich následný růst by nesměl eliminovat toto první zažehnutí. Od počátku „nekonfliktně“ pak QE teoreticky působí přes akciový trh – nejdříve roste díky počátečnímu poklesu sazeb, pak díky nakopnuté ekonomice.

Když jsou tedy sazby dlouhodobě nízko a ekonomika neoživuje, znamená to, že QE nefunguje. Konkrétně: Fed se nesnaží dost na to, aby se sazby kvůli vyšším růstově inflačním očekáváním zvedly. Tedy ono „Fed je vinen nízkými sazbami namísto toho, aby byly jeho zásluhou“ (připomínám, že zde abstrahuji od QErvítek – tedy nezamýšlených negativních důsledků fungujícího QE). Jak jsem naznačil v úvodu, mezi zastánci stimulace tak sílí hlasy volající po zabudování silnějšího prvku očekávání do monetární politiky. Již nějaký čas tak Fed opakuje „sazby po dlouhou a ještě delší dobu“, nyní k tomu přidal QE trvající do doby, kdy nedojde k zotavení. Situace ale nezůstává bez smyček: Nezavazuje se tím Fed vlastně k tomu, že bude používat neúčinné nástroje tak dlouho, dokud se neprojeví jejich (neexistující) účinek? Vtip je v tom, že ve světě očekávání i to může fungovat.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Ježiši co je zase tohle za stratégiji
    18.09.2012 7:15

    To zní spíše jako postesk bezdětného manželského páru nežli rada investorům. Ale již jsme tady četli horší věci.
    Štěpánek
  • zjimavy postreh aneb co si mysli jini
    18.09.2012 6:33

    no tak si počkám o nejaky týden navíc...snad na me vyjde jeden v říjnu...uz se těším, 4S prodám někomu z těch ufňukaných Samsungářů, za 10-11 tisíc si kupce najde, novy me vyjde na 12800 u vodafonu na "smlouvu". takže neni zase tak drahy........co mi to jen pripomina
    realbull
  • Pane Soustružník
    17.09.2012 22:52

    hezky napsáno a zkritizováno, ale to dokaže každý. Dovolte mi malou otaázku. Co byste navrhoval, při vašem vzdělání Vy.
    Arcos dorados
  • Ale medvede
    17.09.2012 22:09

    posilam ti to na dvou vlaknech aby ses nevymlouval, ze ti neco nedoslo. Ovsem tobe nedochazi veci i ktere se opakuji i 4x. Navic nedelam nic jineho nez ti nastavuju zrcadlo a preposilam to co jsi psal ty sam. Ja si nemusim vymyslet jako ty. Mam taky vyhledat jak mi odpovidas a chvalis moje minule tipy. I kdyz jsi je nepouzil? Jsi uz paranoidni a povazujes mne i za sakiho a hm. Delej se sebou neco nez bude pozde a ten tvuj mozecek to upne rozvari. Jinak jsem ochoten se bavit s kymkoliv kdo ma zajem se bavit o investicich a financich a ne jen osocovat a prudit. Tobe by melo stacit se podivat kde jsou akcie Applu, ktere byly pro mnohe tady pred 2 mesici predrazene za U$ 585. Dej si pohov - prospeje nejen tobe ale i spouste zucastnenych zde :o))
    Realbul
    • Re: Ale medvede
      17.09.2012 22:54

      Magore. Nechlub se pořád jabkem, není Tvoje a nemáš čím. I Žabža měl lepší odhad a já taky.Tak nepřekrecucuj.Pětkrát denně mně bezdůvodně napadne a pak brečíš, když se ukáže, že osel si Ty.Proč pořád opakuješ můj počet dolů, nechápu.Jestli závidíš, kup je taky.A neotravuj, pokud neuneneseš rekce. Dobrou.
      Velkamedvědice
      • Medvede
        18.09.2012 4:21

        no ja ti jen zase nastavuju zrcadlo abys si uvedomil jak se sam ztrapnujes. ja ti nepotrebuju ani nadavat jako ty ani nic podsouvat. Nic vic proc mi nadavas ty ? Ja se tady nevychloubam az do nebes jak vlastni doly a holy. Nech me byt, jak jsi uz tolikrat slibil a budes mit pokoj. Podivej co za kraviny, spolu s ruphejem, tady o me pises ty. Jsi uz paranoidni a pletes si me s ostatnimi a nejakym saki, jen proto ze zavidis emigrantum, ze neziji v takovem bordelu jako ty. Vsichni jen uklizi hajzly nebo myji nadobi. Uvedomujes si ty vubec jak podrazis vsechny Cechy, kdyz si myslis ze jinde v cizine nemaji na nic jineho? Tak mi slib ze uz mi nebudes odpovidat ani si o me vymyslet - joo. Tak Cao.
        realbull
  • Moudrosti patrijskych odborniku
    17.09.2012 19:10

    prispevky pana Soustruznika jsou opravdu k zamysleni. Zamysleni se nad jeho mentalitou a komu vlastne jeho clanky slouzi a co jimi sleduje. Jako obvykle jen kritizuje svetove spicky na finance a my muzeme byt jen vdecny, ze jeho myslenkove pochody nemaji sanci ovlivnit chod sveta. Jak by si ten svet vypadal, kdyby byl pan Soustruznik v pozici Ben Bernanke :o))
    realbull
    • Re: Moudrosti patrijskych odborniku
      17.09.2012 19:25

      Taktéž příspěvky zezplzeńáka Sakiho jsou k zamyšlení.Zamyšlení nad jeho mentalitou a komu vlastně uvedené články slouží a co jimi sleduje.Jako obvykle jen kritizuje a my mžeme být jen vděčný, že jeho myšlenkové pochody nemaji šanci ovlivnit chod světa.
      Velkamedvědice
      • medvede...
        17.09.2012 22:20

        proc nevymyslis neco sveho? Jen se vnucujes a na vlastni myslenku nemas. Kdokoliv trochu soudny si dokaze z tvych prispevku udelat vlastni usudek ceho vlastne chces dosahnout a kam miris. Presne podle bolsevickeho hesla - rozdelit nasrat a ovladnout - jak se o to snazis v teto diskuzi - v ocich tech kterym to mysli normalne se jen ztrapnujes.
        realbull
        • Re: medvede...
          17.09.2012 23:01

          Proč?Jen nastavuju zrcadlo?Tvoje slova....Jen zášt, chuť pomlouvat a IQ tyqve.Čecháček trapně si hrající na hamburegeržrouta a lezoucí do prdele imperialistům z Vall street.
          Velkamedvědice
      • Re: VM/Pan realbull
        17.09.2012 19:53

        ale notak, chtelo by to spise konstruktivni vyjadreni k prispevku pana Sakiho, napriklad by bylo mozne, ze by nam rad napsal svuj vlastni a hlavne konkretni nazor, ale nikdo ho zatim o to nezadal. Takze ja timto prosim pana Sakiho o jeho nazor na situaci popisovanou panem Soustruznikem a dekuji predem.
        hm
        • Saki
          17.09.2012 20:08

          Ty ďáble, ty si už i hm a těšíš se na vlastní příspěvek na téme " Nezavazuje se tím Fed vlastně k tomu, že bude používat neúčinné nástroje tak dlouho, dokud se neprojeví jejich (neexistující) účinek? Vtip je v tom, že ve světě očekávání i to může fungovat. "??
          Velkamedvědice
          • Re: Saki
            17.09.2012 20:17

            Hm, me se nelibi, ze tady vsichni rejete do chudaka pana Sakiho a nikdo s nim nechce vazne diskutovat Ale i to muze fungovat:-)
            hm
        •  
          17.09.2012 19:56

          Poslední věta článku říká vše.:-)O tom to je.
          paja
          • aaaaaaa pan otrokar.....
            17.09.2012 22:34

            kteremu vadi jak Cesi otroci v daleke cizine. Pri tom zapomina na pohrobky tech, za kterych politicti vezni rubali a posilali uran zadamo do Ruska a kteri stale sedi ve vlade. Rekni nam zdali take povazujes za ostudu vsech Cechu a otroky i takoveho Jagra - Cecha - Barose a ostatni ceske otroky, se zproneverili svemu narodu a vydelavaji na jine ? Povidej je s tebou vetsi sranda nez sledovani nasich poslancu a jejich zasedani v PS.
            raelbull
      • tak si precti cos psal ty
        17.09.2012 19:36

        jak sem ti slibil - nasel jsem s preposilam co jsi psal ani ne pre tydnem ........S Tvou nepřízní se pravděpodobně vyrovnám, i když nepopírám, slzu v oku jsem zamáčkl.Uvedené akcie jsem nekoupil, i když po dobu, než se zvýší úroky, mají slušný prostor pro generaci zisků.S akcií jsem nedávno kupoval jen NOK a VE.Jinak mám warrant na zlato, warant na stříbro a asi dvacet dolů, takže PF mi letí dynamičtěji, než pomalý růst těchto společností, i když jejich skvělé divi nepopírám.V aktualním stavu AGNC je účetní hodnota divi, která bude teprve vyplacena už započítána a o ni je krátkodobě nadhodnona tržní cena.Takové pevné přátelství a ani nevzniklo.Co dodat??Kolik třešní, tolik višní. Velkamedvědice..........tak jak je to s temi doly ty zlato barone :o)) vzpominas
        realbull
        •  
          17.09.2012 19:38

          Zajímavý článek.Určitě k zamyšlení.
          paja
        • Re: tak si precti cos psal ty
          17.09.2012 19:37

          No, už si mi to psal na jiném vláknu.A co Tě jako trápí, zkus se vyjádřit.Sháníš konkrétní tipy?
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů