Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Od dluhů až k inflaci

Od dluhů až k inflaci

18.09.2012 16:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Peníze jsou jen velmi krátkodobým závazkem vlády. Hotovost ani nenese žádný úrok, ale lidé ji drží, protože přináší určitý užitek. Širší otázka tak zní, proč vůbec kupovat vládní dluh? Důvod je jednoduchý: Protože se domníváme, že bude splacen. Vláda si půjčuje na současné výdaje a zároveň slibuje, že v budoucnu zvýší daně a dluhy splatí. Vládní dluh tak má hodnotu, protože jde o podíl na budoucích daních. Pokud vláda již nechce nebo nemůže daně zvedat, jako tomu je například v Řecku, hodnota jejího dluhu klesá. A když nepřijde default, poroste inflace, a to tak dlouho, dokud hodnota dluhu neklesne.

Nyní se podívejme na to, jak takový růst inflace funguje. Představme si, že přijde okamžik, kdy se investoři podívají na Spojené státy a řeknou si: „Vypadá to, že nebudou schopní vyřešit své strukturální deficity a splatit dluhy. Takže už jim půjčovat nebudeme.“ Pak máme několik možností. Můžeme říci investorům, že jim peníze nesplatíme a že mají smůlu. Nebo můžeme vytisknout peníze a jimi pokrýt stávající finanční potřeby, na které by jinak bylo třeba vydat nové dluhopisy. A to vede k inflaci.

Můžeme sice říci, že Fed by takový postup odmítnul, ale vidíme, co se děje v Evropě. Zdá se tedy pravděpodobné, že by Fed neučinil nic, co by vedlo k defaultu. Musel by tak nakupovat vládní dluhopisy. Je to dost extrémní případ, aby bylo jasné, jak funguje vztah mezi dluhy a inflací. V menším měřítku ale podobný vývoj vidíme každý den. Věříme tomu, že Ben Bernanke má inflaci plně pod kontrolou. Má to ale jeden háček. Monetární politika musí stát na pevných fiskálních základech. Je těžké najít zemi se solventní vládou, ale vysokou inflací a naopak, tvrdil v rozhovoru pro Morningstar profesor University of Chicago John Cochrane.

Jeho kolega Harald Uhlig k tomu dodal, že podle Friedmana inflace představuje vždy a všude monetární jev. Bylo tomu tak i během hyperinflace v Rusku a Německu. Širší pohled ale ukazuje, že ve hře jsou dva hráči – fiskální a monetární. A pokud chce centrální banka zabránit defaultu, pak platí, že fiskální deficity a přebytky určují v delším období výši inflace. Jestliže v ekonomice naopak dochází k postupnému poklesu cen, je to na první pohled výborné. Dáte peníze pod matraci a později je vyndáte s tím, že jste vydělali. Problém s deflací spočívá v tom, že se během ní pohybujeme na hraně útesu. Lidé začnou považovat peníze hlavně za něco, co uchovává hodnotu a začnou je hromadit. Přestanou investovat, kupovat zboží a služby. A to může rozhodit celou ekonomiku. Ani tímto směrem proto jít nechceme, lepší je mít mírnou inflaci. Jak to však udělat?

V Japonsku toho vyzkoušeli hodně, ale nic nefungovalo. Mohli by také přímo tisknout peníze, pokud jsou ale substitutem dluhopisů, ani to nic nevyřeší. Lidé je prostě v deflaci budou dále držet. Michael Woodford tak navrhl, aby se centrální banka v této situaci zavázala k dosažení určitého cenového trendu. To by mělo vést lidi k tomu, že přehodnotí svůj postoj k penězům pod matrací a začnou nakupovat, uvedl Uhlig.

Cochrane poté poukázal na fakt, jak jsou v ekonomice důležitá očekávání. Jejich management ale podle něho není tak jednoduchý. Uvedl, že Teddy Roosevelt říkával: „Mluvte tiše, ale v ruce mějte velký klacek.“ V současné situaci by ale závazky a sliby centrálních bank byly opakem: „Mluv nahlas, protože nemáš žádný klacek.“ A trhy by na to, že centrální banky potřebné nástroje nemají, brzy přišly. Ideální monetární politikou je nastavení cenového cíle. CPI se nyní nachází na hodnotě 230 a Fed by mohl říci, že tam bude i nadále. Fungovalo by to podobně jako zlatý standard; žádná inflace, žádná deflace. I zde je ale otázkou, kde vzít potřebné nástroje a každopádně jde o návrh, který je mimo hlavní myšlenkový proud, uznává ekonom.

(Zdroj: Blog Johna Cochraneho)


Váš názor
  • komu věřit....
    19.09.2012 10:04

    http://www.ipoint.cz/zpravy/105346511-expert-nachazime-se-na-pocatku-noveho-medvediho-trendu-globalni-recese-je-nevyhnutelna/
    ZUZKA
  • Hezký článek k zamyšlení
    19.09.2012 9:09

    Těžko říct křištalovou kouli nikdo nemá. Deflace zajímavý to příběh Japonska -pokles cen nemovitosti po 20 let. Úroky +-0, Dluh přes 200 procent HDP. USA mega dluh, který už nikdy nesplatí jak z toho ven hyperinflace a nebo přechod ke zlatu? Amici na rozdíl od řady bankrot státu Irska, Řecka , Portugalska maji největší zásoby zlata na světe. Kdysi tu byl na Patrii krásný článek o zlatých rezervách kdo kolik má .... tudy bych viděl cestu .... Pěkný den
    martík
    • Re: Hezký článek k zamyšlení
      19.09.2012 13:19

      Zlatý padák, znáte to, ale ten je jenom pro někoho... Kolik má naše skfělá (schválně psáno s f)ČNB v trezorech? Holt my ho mít nebudem..
      Pibik
    • Re: stav k 30.Jul 2012
      19.09.2012 9:45

      http://www.mw801.com/v1/gold_reserve.pdf , ale nepřepočítavala jsem to umím pouze do 10 :-)
      AMN
      • WORLD OFFICIAL GOLD HOLDINGS
        19.09.2012 9:55

        z čehož vyplývá že USA se Au zbavuje v r.2010 9847
        AMN
  • Deflace
    18.09.2012 17:03

    Jsem opravduv tomto světě jediný, který si myslí, že mírná deflace nevadí? Vždyť lidi budou i v době deflace utrácet peníze za zboží, které potřebují, to že nákupy dloouhodobě odloží je nesmysl. Naopak utrácení naúvěr vede k tomu, že to jednoho dne znovu praskne (silná úvěrová expanze povede k inflaci a přehřátí poměru nabídky/poptávky). Ale i v deflaci budou lidé utrácet za potraviny (chlast), benzín, služby (opravy atd), zařízení, které doslouží, prostitutky, komunikaci atd, atd. Strašák deflace je IMHO blbost.
    THUD
    • Re: Deflace
      19.09.2012 9:35

      Tak to nejsi jediný, jsme dva. Také mi přijde deflace dokonce jako velmi užitečná... a dokonce uchrání úspory obyvatelstva, což spotřebitele uklidní a ekonomika může v poklidu žít. S inflací není opravdu důvod někam spěchat.
      Jesse
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m