Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejkonzervativnější investoři, centrální banky včetně ČNB, začínají dávat přednost akciím před dluhopisy

Nejkonzervativnější investoři, centrální banky včetně ČNB, začínají dávat přednost akciím před dluhopisy

10.10.2012 14:05, aktualizováno: 10.10. 14:12
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Aktualizováno

Centrální banky, které patří mezi nejkonzervativnější správce aktiv na světě, v poslední době zvýšily investice do akcií vzhledem k faktu, že výnosy některých státních dluhopisů přinášejí dokonce záporné výnosy. Je to krok, který na první pohled nemusí dávat smysl vzhledem k tomu, že hlavní cílem centrálních bank by měla být ochrana kapitálu a minimální riziko, aby byl zajištěn rychlý přístup k těmto rezervám v případě národní potřeby.

Jednou z takových měnových autorit upřednostňujících akcie je i izraelská centrální banka, která v tomto roce 2 % ze svých devizových rezerv zainvestovala do amerických akcií a plánuje tento podíl zvýšit až na 10 %. Podíl akcií na rezervách jihokorejské centrální banky narostl na 5,4 % z 3,1 % v roce 2009, Česká národní banka zvýšila podíl akcií za poslední tři roky dokonce na 10 %. Gary Smith, šéf pro institucionální vztahy ve společnosti BNP Paribas Investment Partners, se domnívá, že zásadní změnou na trhu jsou záporné výnosy u dluhopisů a to, že některé „bezrizikové“ investice začínají být rizikovější, zatímco některá aktiva za riziková považovaná, jako například akcie, se zdají být ve skutečnosti méně riziková.

S negativními výnosy obchodují některé vládní dluhopisy zemí jako Německo, USA nebo Francie. Průměrný dividendový výnos indexu S&P 500 je 2,2 %, zatímco výnos u desetiletého vládního dluhopisu je pouhých 1,7 %. U dvouletých amerických dluhopisů je však reálný výnos (nominální výnos očištěný o inflaci) dokonce -0,5 %. G. Smith k této situaci řekl. „Podíl akcií v rezervách centrálních bank byl před pěti lety téměř nulový… je zde tak obrovský potenciál, že alokace akcií poroste. Ačkoliv tvoří akcie pouze minimální zlomkový podíl na světových rezervách centrálních bank, které MMF odhaduje na 10,5 bilionu dolarů, může i marginální zvýšení představovat ohromné sumy prostředků.

Členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová řekla, že vedení rozhodlo o investicích do akcií v polovině minulé dekády a ČNB postupně svou expozici navyšovala v letech 2008 – 2011. Zamrazilová k tomu uvedla: „Dluhopisové výnosy jsou v absolutním vyjádření velmi nízké a dividendové výnosy tyto výnosy převyšují. Akcie jsou efektivním prostředkem na diverzifikaci s potenciálem zvýšení výnosů a zároveň i snížení volatility výnosů.“

Patrick Thomson, šéf sekce vládních dluhopisů v JPMorgan Asset Management, se domnívá, že investice do akcií rostou s tím, jak narůstají rezervy centrální bank. Podle Thomsona to sice není pro centrální banky klasický způsob alokace aktiv, avšak především asijské centrální banky jsou v tomto ohledu dost aktivní. Investice do akcií ale samozřejmě v sobě nesou i riziko. To potvrdila i švýcarská centrální banka (SNB), která v minulém roce držela 9 % svých rezerv v akciích, a která ve své výroční zprávě uvedla, že dividendové výnosy nestačily na pokrytí kapitálových ztrát. SNB však zároveň uvedla, že držení akcií přispělo jen minimálně ke zvýšení rizika jejího portfolia na rozdíl od zlata a měnových párů.

(Zdroj: CNBC, ČNB)


Váš názor
  • Krize a pohromy
    10.10.2012 16:08

    Kdybych byl přesvědčen o tom co ty a byl obyčejný střadatel nebo vkladatel s kontem CZK,CAD,CHF,GBP měl bych peníze v nějaké velké bance. Až přijde krach položí se jako první malé banky. Potopí se i několik velkých ty kterým trčí mnoho milionů v průmyslových půjčkách, co mají velké procento mezinárodních vkladů atd. ty co mají horké peníze, které mohou přes noc zmizet. Hypotetický vkladatel by měl přezkoumat bilanční výkazy velkých bank a vybrat si nějakou co nemá velký rozdíl mezi půjčkami a vklady a má širokou základnu drobných střadatelů.
    Pound
    • Re: Krize a pohromy
      11.10.2012 8:36

      ale kdo za to může ??............................................" Banky ve východní Evropě čeká strukturální revoluce ve financování. Jejich západní matky zde osekávají své investice a stahují si zpět likviditu i kapitál. Toto varování dnes vyslali analytici agentury Standard & Poor’s při dnešní tiskové konferenci ve Vídni s odvoláním na důkazy z poslední doby. Jejich kolegové z Mezinárodního měnového fondu obrázek ještě vyhrotili, když odhadli, že v případě, že vlády nezastaví současnou krizi, budou evropské banky nuceny prodat do konce příštího roku aktiva za 4,5 bilionu dolarů. ............................ale nedělejme si starosti Putin zde otevře několik ruskych banek a budeme mít vystaráno
      Bartík
  •  
    10.10.2012 15:09

    Takže bublina na akciích se bude rozrůstat do obřích rozměrů, nádhera. Investoři pozor, nachystejte si prašule ze strožoku. Nicméně pozor! Dalším spouštěčem megaprůseru nebudou centrální banky, ale obyčejný spotřebitel, který ekonomiku ušetří zu Grund. Tím mám na mysli, že spotřebitel už začal šetřit, vidí kolem sebe co se děje, začně šetřit ještě víc a až to bude jasný úplně každýmu jak to dopadne, bude se snažit tyto penízky rychle vyměnit za něco hodnotnějšího (dosadtě si sami prosím).... Ale jinak to vidím optimisticky!
    DeGuise
    •  
      10.10.2012 15:30

      ja ne... dalsi hruzna predtucha konce sveta ??? ¨bylo spatne ..bude dobre...a tak nejak porad dokola
      OPTIMISTA
      •  
        10.10.2012 15:52

        Kdepak, žádnej konec světa kolego. Vždy, když něco končí, tak je na tom krásný, že něco novýho začíná. Proto taky říkám, že to jinak vidím optimisticky!
        DeGuise
        •  
          10.10.2012 16:21

          Na švýcarských hranicích se už šikují pluky armády, protože v jižních státech EU dramaticky hrozí vypuknutí občanské války. To není vtip.
          Jesse
          •  
            10.10.2012 16:53

            To máte pravdu kolego! A vod teď začínají Švýcaři dělat v ementálu větší díry, aby se tam případně mohli schovat až je napadnou hordy zadlužených přičmoudlých spoluevropanů! To jste věděl?
            DeGuise
            •  
              10.10.2012 17:26

              Přičmoudlí papuánci budou brzo vyhnáni :-))
              Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.