Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko rozhoduje o reformách, vedoucích k pomoci. S Portugalskem žádá o radu Světovou banku

Řecko rozhoduje o reformách, vedoucích k pomoci. S Portugalskem žádá o radu Světovou banku

05.11.2012 10:15, aktualizováno: 5.11. 11:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecký parlament čeká v nadcházejících dnech klíčové hlasování, jehož výsledek ovlivní, zda věřitelé zemi poskytnou další část z dohodnutého záchranného úvěru. Jde o tranši 31,5 miliardy eur, bez nichž se Atény neobejdou. Pokud by tyto peníze Řecko nedostalo, hrozba odchodu z eurozóny by začala nabývat konkrétních obrysů, stejně jako státní bankrot.

Hned dnes vláda parlamentu předkládá ke schválení soubor opatření, který zahrnuje například zvyšování daní, reformy na trhu práce a další výdajové škrty. Díky tomu by Řecko mělo ušetřit až 13,5 miliardy eur. Pokud má ale země slíbenou finanční pomoc dostat, musí parlament schválit i návrh rozpočtu na příští rok.

"Jakmile budou nová opatření schválena a my dostaneme klíčovou část pomoci, budou mít víc peněz firmy i domácnosti. Zmizí nejistota, změní se nálada a ztratí se obavy z návratu drachmy," řekl na sjezdu své politické strany Nová demokracie (ND) premiér Antonis Samaras. "To všechno (řeči o odchodu Řecka z eurozóny) pak nenávratně zmizí," dodal.

S podporou nového balíku úspor má ale problém nejmenší koaliční partner, kterým je Demokratická levice (DIMAR). Straně vadí, že návrh dalších úspor je vázán na snížení platů i odstupného a naopak ruší automatické zvyšování platů.


Pozorovatelé nicméně očekávají, že premiér soubor nových úsporných opatření těsnou většinou hlasů parlamentem protlačí. Vedle lidí z jeho domovské strany by mu k tomu měli pomoci také členové Panhelénského socialistického hnutí (PASOK). Toto seskupení je třetí politickou silou v současné vládní koalici.

Hlasování o novém programu úspor se očekává ve středu. Další na řadě je rozpočet, o němž se bude hlasovat patrně 11. listopadu. To znamená pouhý den před zasedáním takzvané Euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny. Ti už avizovali, že pomoc Řecku jsou připraveni poskytnout, jestliže Atény schválí požadované úspory.

Samaras řekl, že snižování platů a důchodů, které je součástí předkládaného souboru nových úsporných opatření, bude poslední. Toto téma je zvlášť citlivé, protože většina Řeků je po pěti letech hospodářského marasmu vyčerpaná. Hluboká recese už stačila zdevastovat střední třídu a tvrdě zasáhla životní úroveň všech obyvatel.

"Kvůli snižování platů, důchodů, vládních výdajů a kvůli recesi a nezaměstnanosti jsme za poslední dva roky jako země ztratili 35 procent životní úrovně," připustil opakovaně premiér a opakovaně také varoval. "Kdybychom odešli z eurozóny, ztratili bychom dvakrát tolik," dodal.

Napjatý týden v Řecku má provázet hned několik velkých demonstrací a stávek. Ačkoli má parlament o programu úspor hlasovat ve středu, už dnes na protest do práce nepřišli například novináři, řidiči městské hromadné dopravy a taxikáři. Řecká televize ani rozhlas kvůli stávce novinářů od rána nevysílají žádné zprávy a protest řidičů tramvají a metra vyvolal v Aténách dopravní chaos. Navíc nejezdí ani taxíky, protože také jejich řidiči nyní 24 hodin nepracují. Lékaři v nemocnicích se k protestu přidali symbolicky a ošetřují jen naléhavé případy. Stávku zahájili i popeláři. 

V úterý a ve středu pak stávky Řecko prakticky zcela ochromí. Do práce totiž nepřijdou bankovní úředníci, námořníci, železničáři, ale ani státní zaměstnanci včetně učitelů. V úterý stávka citelně postihne i leteckou dopravu, protože dopoledne nebudou pracovat letečtí dispečeři. Vše pak vyvrcholí velkou demonstrací ve středu večer, kdy by se před budovou aténského parlamentu měly sejít desetitisíce lidí. 

Řecko a Portugalsko požádaly Světovou banku o odborné poradenství v jejich hluboké dluhové krizi, oznámil v neděli večer šéf Světové banky Jim Yong Kim na zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G20. Je to v posledních desetiletích poprvé, co se na banku, která má pomáhat chudým zemím světa, obrátily vyspělé státy.

"S Portugalskem i Řeckem jsme ve velmi raných fázích diskusí," řekl Kim novinářům na okraji schůzky. "Několik dalších týdnů budeme mít více podrobností o tom, co budeme dělat," dodal šéf banky.

Řecko a Portugalsko nyní přežívají na záchranných úvěrech od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, jejichž podmínkou je snižování rozpočtových deficitů a ekonomické reformy. Kim poukázal na zkušenosti, kterou má jeho instituce z poskytování technické pomoci Jižní Koreji a Indonésii v krizi na konci 90. let.

U Řecka by se pomoc Světové banky měla zaměřovat na další zlepšování podmínek pro podnikání v zemi, role banky v případě Portugalska je zatím nejasný, uvedla agentura Reuters. Řecko v poslední výroční zprávě Světové banky o vývoji podnikatelského klimatu ve světě pod názvem Doing Business Report vykázalo ze 185 sledovaných zemí jedno z nejvýraznějších zlepšení.

(Zdroj: čtk, Reuters, Kathimerini)


Čtěte více:

Řecko počítá s dluhem téměř 190 procent HDP a hlubší recesí, parlament těsně schválil zákon o privatizaci
31.10.2012 14:00
Řecko čeká v příštím roce větší rozpočtový deficit a hlubší recesi. Vy...
Řecká koalice se drobí, před hlasováním vedoucím k pomoci 158/300. Rozpočet 2013 namalován na růžovo?
01.11.2012 16:42
Řecká sociální demokracie PASOK přišla dnes o další dva poslance a pod...
Řecký korupční hlavolam: když je kozel zahradníkem
02.11.2012 18:21
Na podzim roku 2010, několik měsíců po schválení prvního záchranného b...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data