Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pohádka nejen pro mou malou dceru

Pohádka nejen pro mou malou dceru

05.11.2012 17:46
Autor: Rostislav Plíva, Patria Finance

Z oblasti ekonomie, která mne velmi baví, píšu sloupky poměrně často. Co je ale pro mne nejdůležitější v životě, je moje malá dcera. Je jednoznačně mým největším koníčkem. Trávím s ní téměř všechen volný čas (má mne slušně omotaného okolo prstu:-) ). Hltá každé slovo, prozkoumává všechno doma a hodný tatínek jí vypráví pohádky, ze kterých se může poučit do života. Jako, že nemá podobně jako kůzlátka otevírat cizím lidem, chodit do neznámých domů i kdyby byly z perníku a že společně lze zvládnout jednodušeji velké úkoly, i kdyby to nebylo zrovna vytažení obrovské řípy.

Posledně jsem jí vyprávěl pohádku O slepičce. Pro ty, co ji neznají, ji raději převyprávím.

Byla jednou jedna slepička a ta našla na jaře pár zrnek žita. Zavolala kočku, vepříka, kravičku a kačera. „Kdo z vás mi pomůže to obilí zasít?“ ptala se.
„Já ne!“ řekla kočka. „Já ne!!“ řekl vepřík. „Já ne!!!“ řekla kráva. „Já ne!!!“ řekl kačer.
Zasela tedy slepička sama…a čekala, dokud nevyrostly malé rostlinky žita. Pak se ptala: „Kdo mi pomůže políčko vyplít?“
„Já ne!“ řekla kočka. „Já ne!!“ řekl vepřík. „Já ne!!!“ řekla kráva. „Já ne!!!“ řekl kačer.
Plela tedy slepička sama…a pak čekala, dokud nevyrostl klásek. Pak se ptala: „Kdo mi pomůže žít a sklidit?“
„Já ne!“ řekla kočka. „Já ne!!“ řekl vepřík. „Já ne!!!“ řekla kráva. „Já ne!!!“ řekl kačer.
Žala tedy slepička sama.
„Kdo mi pomůže vymlátit?“ ptala se potom.
„Já ne! Já ne!! Já ne!!! Já ne!!!“ volala zvířátka.
Slepička vzala cep a vymlátila sama všechno žito. „Kdo mi pomůže to zrní odnést a semlít?“
„Já ne!“ řekla kočka. „Já ne!!“ řekl vepřík. „Já ne!!!“ řekla kráva. „Já ne!!!“ řekl kačer.
A tak slepička sama zrní semlela, zadělala těsto na chléb a upekla jej.
„Kdo mi pomůže ten chléb sníst?“ zeptala se naposled.
„Já! Já!! Já!!! Já!!!“ křičela zvířátka jedno přes druhé.
Ale slepička řekla: „Nechtěli jste ani sít, ani žít, ani mlátit; nechtěli jste mlít ani péci, nebudete taky jíst!“
A dala chlebíček svým hodným dětem.

Z pohádky plyne jedno poučení. Kdo se snaží, bude se mít lépe, než ten, kdo nedělá nic. Když jsem ale pohádku dovyprávěl, zarazil jsem se. Uvědomil jsem si, že neodráží skutečný život a že si z něj posluchač neodnese poznatek do reálného života. Rozhodl jsem se tedy převyprávět konec pohádky, aby více odrážel skutečnost a jak to v životě chodí.


„Kdo mi pomůže ten chléb sníst?“ zeptala se naposled.
„Já! Já!! Já!!! Já!!!“ křičela zvířátka jedno přes druhé.
Ale slepička řekla: „Nechtěli jste ani sít, ani žít, ani mlátit; nechtěli jste mlít ani péci, nebudete taky jíst!“
„Tak to tedy ne“, řekla kočka, „Na jídlo máme právo.“
„Jaké právo,“ ptala se slepička. „Vždyť právo odráží spravedlnost a já jsem sela, já jsem žala, já jsem mlátila, já jsem mlela a já jsem pekla. Není tedy spravedlivé, abych si s výtvorem své práce mohla naložit dle svého?“
Kačer ale odvětil: „Je zde ale další spravedlnost, sociální, musíš se rozdělit.“
Slepička to ale stále odmítala. Zvířátka proto společně (demokraticky) odhlasovala, že slepička jim svůj chléb dát musí.
Ani pak se ale slepičce nechtělo. „Možná jste to společně odhlasovali, ale nemůžete společně odhlasovat poškozování mých práv a mého majetku.“
„Musíš se podvolit většině,“ zabučela kráva.
Vepřík potom kvikl na psa, co ležel u boudy. Pes přiběhl a vycenil zuby na slepičku. „Pokud nám nedáš ten chléb, tak tě pes zakousne,“ řekl vepřík.
Ustrašená slepička tedy vydala zvířátkům svůj chléb a ta ho snědla.

To ale nebylo pro slepičku to nejhorší. Přišla zima a její malé děti neměly co jíst, byly zesláblé a více než polovina malých kuřátek mrazy nepřežila. Slepička byla zdrcená a další rok na jaře si řekla: „Nebudu nic sít. Když zaseju a budu se starat, pracovat a snažit se, stejně mi to seberou a snědí. Nebudu dělat nic.“

Slepička tedy nezasela a na podzim nebyl žádný chléb. Zvířátka jí neměla co sebrat, a protože také nic nedělala, jelikož byla zvyklá, že chléb upeče slepička, neměla také co jíst. Přišla ale zima. Zvířátka byla zesláblá a do jara všechna zemřela hlady.

Konec to není moc šťastný. Ale moje malá holčička aspoň teď ví, že v zemi, kde vláda redistribuuje bohatství a výsledky práce od pracovitých k zahalečům, nemá ztrácet čas a má co nejrychleji utéct někam jinam.

PS: Je možný ještě jeden konec a to horší, „revoluční“, odpovídající Velké říjnové revoluci, nebo našemu roku 1948. Zvířátka snědla slepičku, protože když slepička neupekla chleba, neměla zvířátka co jíst a potřebovala si to kompenzovat.

Dobrou noc. 


Váš názor
  • battle
    06.11.2012 21:56

    Bírbule Bierbule dostaneš na kule / i když tvůj pytlik/ je jako šnitlik / a tvoje kulky/ spíše dva ďůlky / v rozkroku/ neboj se zákroku/ namísto na kulky dostaneš přes půlky! /
    db
  • ale Rebjata .......
    06.11.2012 20:01

    vidim ze jste na mne nezapomneli ze umim rozjet diskuzi. Tak se mejte jak chcete a jednou zase dovidenija :o)) Und nehmen Sie das Leben nicht so schwer.
    BB
  • otazka preplneneho clunu
    06.11.2012 19:10

    je jen ukazkou a priklad k zamysleni ma-li vubec smysl abych ja nebo nekdo jiny citil soucit, nebo se snazil pomoci nekomu i za cenu vlastniho zivota. Protoze tim stejne nic nezmenim - je jen otazka casu kdy se clun naplni samymi sobci, kteri jiz stejne nikoho jineho do clunu nepusti a tudiz moje obet byla uplne zbytecna a nic nezmenila. Navic jsem napomohl preziti prave te spodine ktera zadne socialni citeni nema. To snad pochopi i nas AMN - pretrzene lano :o)).
    bearbull
    • Re: otazka preplneneho clunu
      06.11.2012 19:30

      Hezká úvaha ale jestli chceš rozjet zdejší diskuzi tak to zkus jako dilema přeplněného parlamentu. Tam by své misto nepodstoupil nikdo ani Panu Bohu.
      chikita
  • Co takhle jednu ze zivota ??
    06.11.2012 11:52

    Slepicka je slaby odvar, ale co dilema o moralce zoufalcu, kdyz je na zachranem clunu pro maximalne 20 osob na mori mezi samymi topicimi presne 20 lidi a pri vzeti i jedinneho navic se clun potopi. Kazdy, kdo chce nekoho dalsiho do clunu vzit ten musi dobrovolne ze clunu pryc. Pochopitelne kazdy ten kdo se takto do clunu dostane bude asi tezko uvolnovat misto pro jine. A co ted - babo rad :o))
    bearbull
    • Re: Co takhle jednu ze zivota ??
      06.11.2012 13:53

      hloupě položená otázka s malo vstupními kritérii . Už jsi viděl ve výtahu pro max pět lidi jet 8 ? Já ano.Všichni přežili ! Už si viděl v gondolách na ledovce pro 50 lidí 60 ? Já ano. NIkdy se lano nepřetrhlo ! A ten člun je pro 20 thajců nebo pro 20 mexikánů? Přiště než položíš" babám " dotaz tak se zamysli ....potom obdržíš i smysluplné odpovědi, tedz pokud o ně v prvé řadě šlo, že ?
      AMN
      • vytah pro pet.....
        08.11.2012 9:50

        jsou i pripady ze ve vytahu propet jel jen jeden a vytah taky spadnul - to nevis ? Hlavne ze bezmyslenkovite kecas a delas chytraka, protoze dilema je o necem jinem - ovsem bav se ve ctvrtek s volem, ktery jde v patek na porazku o jeho planech na nedeli.
        BB
      • dilema o zachranem clunu
        06.11.2012 18:57

        Tento priklad se pouziva jako uvaha o moralce a charakteru na VS jako otazka jak se lide chovaji za extremnich situaci, jiz po leta - to ze ty to neznas a kecas tady o pretrzenem lanu (mimochodem vytah nepouziva lano ale kabel) jen ukazuje tvoji typickou ceskou povahu - zkratka vsechno okecat aniz by se jeden zamyslel. Proto ceskym lidem nevadi ta kvalita poslancu, kteri delaji zakony - a ti se vam jen vysmivaji, protoze dobre vedi na co mate. Staci se podivat na kandidaty na prezidenta - to mluvi za vsechno.
        bearbull
        • Re: dilema o zachranem clunu
          06.11.2012 19:23

          Ty sám jsi jeden velký vodivý kabel, že ? zapomeň psat ty moje tři písmenka , když se neumíš slušně chovat - a mimochodem - "ocelová lana " jsou všeobecné výrazy ve slovníku všech, kteří mají alespon minimální info o importu nebo exportu kovových výrobků !!!
          AMN
          • kovovy kabel nebo lano tot otazka
            06.11.2012 19:38

            presne jak jsem rikal - nejchytrejsi co musi vsechno okecat a od podstaty utikat do abstraktna :o)) Neradil ty jsi Hitlerovi ??
            bearbull
        • Re: dilema o zachranem clunu
          06.11.2012 19:11

          Je krásnej. http://vladimirfranz.cz/
          Velkamedvědice
        • Re: dilema o zachranem clunu
          06.11.2012 19:07

          no tak ti kandidati na prezidenta jsou proti většině poslanců a stranickejm managerům (ODS, CSSD.....)....ještě docela v pohodě.
          db
          • Buff
            06.11.2012 19:13

            Máš sklep?? A můžu ho vidět?? http://www.youtube.com/watch?v=E3AxPgG1xSg
            Velkamedvědice
            • vm
              06.11.2012 19:18

              A MOHLA BYCH HO VIDÉT ? :-) bearbull ve svý zásadový a záslužný osvětě, jejímž cílem je ukázat jaký jsme tady v ČR totální lůzři občas zamíří vedle ......))
              db
              • Ty buziku zase zaris ty vydas za 10
                06.11.2012 19:45

                nemam cas se tady vybavovat s blbci - jdu volit sveho prezidenta
                bearbull
                • Re: Ty buziku zase zaris ty vydas za 10
                  06.11.2012 19:57

                  Bulle, Tvůj prezident je kikina, bo si ze plzněska čech Jsi zapomněl?? Mimochodem proč budeš volit v kanadě amerického prezidenta ? Si zase zapomněl, kam Tě vyhnali??
                  Velkamedvědice
              • Re: vm
                06.11.2012 19:27

                Nevytahuj mi ho prosím na veřejnosti http://www.youtube.com/watch?v=T7wyDuUXSak
                Velkamedvědice
                • moc hezkej........
                  06.11.2012 19:49

                  Sohaj jeden malovanej. To bude nacelnik :o))
                  BB
      • pravda je, že
        06.11.2012 14:23

        v hospodě Na vršku se nás vejde u jednoho stolu i 15 vožungrů, ale do nafukovacího člunu pro dva se jich patnáct nevleze, tomu nevěř :-)))
        Jesse
        • Re: pravda je, že
          06.11.2012 21:14

          .....ale o tom to právě je a sice, že i když se ti při trošce štěstí podaři tam těch 15 maniků napěchovat tak je ti to nafukovadlo na nic. I tady platí, že někdy méně je více.
          Mořský starý vlk
    • Re: Co takhle jednu ze zivota ??
      06.11.2012 12:26

      Tak já bych doporučil před vyplutím na moře v počtu 40 lidí v případě člunu pro dvacet vzít sebou dva. A je po dilema.
      Velkamedvědice
      • to já
        06.11.2012 12:28

        bych se pokusil nekoho nalozit ...fyzka nefunguje digitalne 20 ok, 21 ke dnu....kazdyho krome rupheje teda..toho bych vzal padlem po palici :-))
        db
    • Re: Co takhle jednu ze zivota ??
      06.11.2012 12:07

      To je na Kalku, nebo pro všechny, ten dotaz??
      Velkamedvědice
    • Re: Co takhle jednu ze zivota ??
      06.11.2012 11:59

      Tak na todlencto nedokáže odpovědět ani ruphej :-)))
      Jesse
      • to sice nedokáže
        06.11.2012 12:01

        ale stejně vodpoví..a nejmíň pětkrát...páč je to takovej mamlas a žvanil :-)
        db
  • pohadky jsou pohadky a maji konce
    06.11.2012 11:31

    Nabizi se i jiny konec, ktery vice charakterizuje ceskou povahu ......." zviratka se dohodla ze nechaji rozhodnuti na hospodari. Ten se zamyslel a rekl slepicce ze musi citit s temi slabsimi jak intelektualne tak i socialne a ze se musi se zviratky rozdelit. Slepicka tak ucinila a se zviratky se podelila. Ani ona ani jeji kuratka hlady neposla ale pristi rok se vsechna zviratka divila, ze slepicka nic neseje ani nedela - jen tak bloumala a nadavala na hospodare stejne jako ostatni zviratka. Kdo ma o podobne pohadky pro dospele zajem tomu doporucuji Farmu zvirat od George Orwell. Ten jiz pred IIWW skvele popsal jak to bude vypadat po 48.Unoru v povalecnem Ceskoslovensku. Tam se poprve stal SSSR nasim vzorem.
    bearbull
    • Re: pohadky jsou pohadky a maji konce
      06.11.2012 11:35

      Tady se krade už od Přemyslovců. Tento rod dokonce naši tupí židobolševičtí politici oslavují jako ryze českou tradici atd... Kradli, zabíjeli se v rodině, podráželi, intrikovali. Tohle je náš vzor :-)))) Naštestí mám jiné předky - Svatopluka. U cajzlů nevěřím ani nos mezi očima :-)
      Jesse
  • USA
    06.11.2012 11:20

    jsou dnes trhy v USA zavřené? nebo se obchoduje. děkuji
    polux17
  • nevim
    06.11.2012 11:07

    čim to je, ale nějak na tyhle "profesory kapitalismu" začínam bejt alergickej...a to nemám nic proti kapitalismu ani profesorům ba naopak! že by to bylo tímhle? : http://www.youtube.com/watch?v=PmYlb5JeZq8
    db
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba