Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zátěžové testy ČNB: Banky zůstávají odolné. Nejhorší scénář 3leté recese by si vyžádal 18,7 mld. Kč

Zátěžové testy ČNB: Banky zůstávají odolné. Nejhorší scénář 3leté recese by si vyžádal 18,7 mld. Kč

05.12.2012 10:24, aktualizováno: 5.12. 10:47

Aktualizováno

Český bankovní sektor jako celek zůstává odolný a přečkal by i nejhorší scénář, který počítá s recesí evropské ekonomiky, zní závěr zátěžových testů, které v listopadu provedla Česká národní banka. Sektor by si v případě černého scénáře udržel předepsanou hranici kapitálové přiměřenosti 8 procent, ačkoli některé banky by se neobešly bez kapitálové injekce v celkové výši 18,7 miliardy korun, tedy přibližně 0,5 procenta ročního hrubého domácího produktu.

ČNB provedla testy pro dva různé scénáře vývoje ekonomiky. Zátěžový scénář ("Evropa v recesi") předpokládá „trvalý a výrazně hlubší pokles ekonomické aktivity“ v následujících třech letech způsobený vývojem v eurozóně a úspornější fiskální politice a počítá s poklesem HDP v každém jednotlivém čtvrtletí uvedeného období. „Kapitálová přiměřenost sektoru jako celku by zůstala nad 8 procenty regulatorního minima i v případě naplnění scénáře, který kombinuje nepříznivý vývoj doma a v zahraničí v důsledku eskalace finanční krize v eurozóně,“ uvedla ČNB v dnes zveřejněné Zprávě o finanční stabilitě. Zátěžový scénář by se projevil znehodnocením měnového kurzu koruny vůči euru k 26 CZK/EUR. Zároveň se předpokladá krátkodobé “zamrznutí” mezibankovního trhu a skokový nárůst sazby PRIBOR.

Kapitálová úroveň „několika“ bank by v případě recese klesla pod požadovanou minimální hranici, což by si vyžádalo dodatek kapitálu ve výši 18,7 mld. , tedy 0,5 % HDP. Kapitálová přiměřenost sektoru celkem by klesla k 11 procentům z 16,35 procenta ke konci září, uvedla ČNB. V tomto scénáři rozšířeném o případnou mimořádnou výplatu dividend v první polovině příštího roku by kapitálová přiměřenost klesla mírně pod 10 procent a banky by potřebovaly dodatečný kapitál v celkovém objemu zhruba 24 miliard korun. "Předpokládá se, že banky se rozhodnou vyplatit takovou výši dividend, aby jejich kapitálová přiměřenost dosahovala 90 % současného stavu. Na agregované úrovni se tak jedná o výplatu zhruba 47 mld. Kč," uvedla ČNB.

Základní scénář je založen na listopadové makroekonomické prognóze ČNB a předpokládá pokračující mírnou ekonomickou recesi v nejbližších čtvrtletích, která bude ve druhé polovině roku 2013 vystřídána oživením. "Celková inflace se v roce 2013 bude pohybovat mírně nad 2 % z důvodu zvýšení DPH, v roce 2014 pak klesne pod cíl ČNB. Kurz koruny vůči euru bude od počátku roku 2013 zhruba stabilní. Krátkodobé úrokové sazby se sníží a růst začnou až v roce 2014," uvedla ČNB.

"Nejvýznamnějším rizikem v českém bankovním sektoru je úvěrové riziko, které lze kvantifikovat vývojem podílu úvěrů v selhání na úvěrech celkem," uvedla ČNB. V základním scénáři zůstává tento podíl v dvouletém horizontu stabilní a poté postupně klesá. V zátěžovém scénáři by se kombinace propadu ekonomické aktivity, zvýšení nezaměstnanosti a poklesu reálných mezd s růstem úrokových sazeb z úvěrů odrazila ve znatelném růstu úvěrového rizika. Ztráty ze znehodnocení úvěrů by podle ČNB v roce 2013 dosáhly téměř 2,4 procenta z celkového úvěrového portfolia, které činí skoro 54 miliard korun. ČNB předpokládá, že by se znehodnotily expozice českých bank vůči zemím EU s vysokým vládním zadlužením a že by tyto ztráty činily 19,4 miliardy korun.

České banky nevyžadovaly v průběhu světové finanční krize pomoc státu vzhledem k faktu, že objem toxických aktiv nepřekročil 1 procento celkových a objem depozit byl vyšší než objem úvěrů, uvedla ČNB. Českou ekonomiku ovlivňuje především poptávka z eurozóny, která pokrývá zhruba 70 procent českého vývozu.  

Odolnost tuzemského bankovního sektoru prokázaly i předchozí zátěžové testy ČNB. ČNB uskutečnila dříve rovněž zátěžové testy pro pojišťovny a penzijní fondy. Zatímco sektor pojišťoven byl vzhledem k relativně velkému kapitálovému polštáři schopen dobře ustát rizika plynoucí z nepříznivého tržního vývoje, sektor penzijních fondů zůstával podle ČNB citlivý na výraznější pohyby v cenách cenných papírů, které drží.

Guvernér ČNB Miroslav Singer dnes zopakoval, že nějaký nástroj pro další uvolnění měnové politiky by mohl být potřeba v příštím roce. Rozhodování o případných intervencích na devizovém trhu za účelem oslabení koruny, které jsou podle dřívějšího vyjádření několika zástupců ČNB oním dalším krokem, podle Singera centrální banku teprve čeká. Nástroj intervence proti síle koruny označil dříve guvernér Miroslav Singer za „nevyčerpatelný“, zároveň ve světě využívané kvantitativní uvolňování měnové politiky označil za nepotřebné pro českou ekonomiku.

(Zdroj: ČNB, Bloomberg, čtk)


Čtěte více:

Zátěžové testy ČNB: Banky jsou nadále odolné. Extrémně negativní scénář by znamenal nutnou injekci 32,5 mld. Kč
19.06.2012 10:17
Český bankovní sektor jako celek je podle výsledků zátěžových testů, k...
ČNB srazila sazby k nule a nechá je tam
01.11.2012 14:06
Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla sní...
Boston: České banky vydělávají nejvíc v celé Evropě
03.12.2012 8:54
Experti z rakouské Raiffeisenbank nedávno označili české bankovnictví ...
Hampl (ČNB): Silné koruně chybí důvod, další v pořadí jsou devizové intervence
04.12.2012 16:53
Česká ekonomika je fundamentálně zdravá a pod vlivem konzervativního p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.