Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Západ trápí slabé investice. Bez nich oživení nepřijde

Západ trápí slabé investice. Bez nich oživení nepřijde

28.12.2012 11:25
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Pět let od pádu Lehman Brothers se soukromé investice v rozvinutých ekonomikách stále nevzpamatovaly z šoku finanční a následně hospodářské krize. Slabá investiční aktivita bude podkopávat hospodářské oživení a může zpečetit osud Západu jako ekonomického lídra světa.

S alarmujícími údaji přišla studie analytického centra konzultantské společnosti McKinsey. Podle ní se podíl investic na HDP z roku 2007 za poslední čtyři roky propadl o 3,4 % ve Spojených státech, o 3,8 % v Japonsku a o 2,9 % v zemích EU. Žádná jiná složka hrubého domácího produktu uvedených ekonomik se ani zdaleka nepřiblížila této negativní bilanci.

„Propad investic v Evropě omezuje nejen současný růst HDP, ale mohl by také dlouhodobě poškodit ekonomický potenciál kontinentu,“ uvádí se ve zprávě.

Opatrnost soukromého sektoru a přesun kapitálu do rozvíjejících se ekonomik se ve světle událostí posledních let jeví docela pochopitelně. Tři dni před koncem roku ve Spojených státech, největší ekonomice světa, nikdo neví, jaké daně bude platit v roce příštím. Kvůli nekonečnému dohadování o fiskálním útesu státní zaměstnanci netuší, zdali plošné výdajové škrty nepostihnou jejich pracovní místa, a firmy neví, jestli se mají připravit na další recesi. Na druhém konci Atlantiku ještě donedávna společnosti vypracovávaly bojové plány na rozpad eurozóny. Japonsko se se státním dluhem přes 200 % HDP, stárnoucí populací a odstávkami nejlevnějších zdrojů elektrické energie také nejeví jako ideální kandidát pro podnikatelskou expanzi. Spotřebitelská důvěra je na bodu mrazu.

Přesto je prudkost investičního brzdění zarážející. Firmy sedí na obrovských zásobách hotovosti a jejich zisky v porovnání s HDP vzrostly na rekordní úrovně. V EU se ale soukromé investice v absolutních číslech oproti roku 2007 propadly o 15 %. Ve Španělsku činí pokles 27 %. V Irsku, zasaženém splasknutím realitní bubliny, se soukromé investice svezly o neuvěřitelných 64 % níž. Výrazný pokles zaznamenaly i Francie a Velká Británie. Jedinou světlou růstovou výjimkou je Polsko. Vyjádřeno v penězích podle McKinsey nevládní kapitálové výdaje v EU mezi lety 2007 a 2011 klesly o 350 mld. EUR, což je 20tinásobek poklesu soukromé spotřeby a čtyřnásobek poklesu reálného HDP.

Ekonomové banky HSBC slabou investiční aktivitu částečně připisují rostoucí daňové zátěži a stagnující poptávce. Tento argument lze uplatnit v Německu či v Británii, ale nikoli ve Spojených státech nebo Japonsku. V HSBC tedy přišli s tezí, že firmy jednoduše přesouvají kapitál do atraktivnějších destinací, obzvlášť do Asie, kde investice v porovnání se zisky nadále prudce rostou.

„V situaci, kdy se „starý svět“ musí vypořádat se změtí nejistot pokrizového období, světová ekonomika prochází zásadní restrukturalizací, která mění tradiční pravidla ekonomické hry,“ uvádí se ve zprávě HSBC.

Londýnský analytik Andrew Smithers za příčinu investičního marasmu považuje současnou korporátní kulturu orientovanou na krátkodobý zisk. Manažeři éry bonusů prý nejsou placeni za to, aby investovali, ale za to, aby udrželi zisky a marže na požadované výši. Proto je podle Smitherse potřeba systém reformovat.

Jelikož ve státních rozpočtech prostor pro zvýšení kapitálových výdajů není, uvažuje se o zapojení soukromého sektoru do rozvoje infrastruktury či energetiky. Británie si pohrává s nápadem rozšířit počet placených silnic, aby do sektoru přišli soukromníci. Georg Zachman z bruselského think tanku Breugel navrhl ustavit veřejné banky, které by spolufinancovaly infrastrukturní investice.

V McKinsey by se místo na státem dirigované projekty zaměřili na odstraňování administrativních bariér. V případě omezení byrokracie je prý soukromý sektor připraven investovat například do expanze letišť. Modernizace budov, zateplení a výstavba úsporných domů by Evropě mohla pomoci s energetickými cíli pro rok 2020 a na dodatečných investicích vynést zhruba 37 mld. EUR.

(Zdroj: Reuters, HSBC, McKinsey Global Institute)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů