Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: USA vyšetřovaly S&P i Moody's. Po snížení ratingu od S&P se soustředily již jen na ni

WSJ: USA vyšetřovaly S&P i Moody's. Po snížení ratingu od S&P se soustředily již jen na ni

06.02.2013 14:45
Autor: ČTK

Americká vláda kvůli pochybným ratingům hypotečních cenných papírů vyšetřovala kromě nyní žalované ratingové agentury Standard & Poor's (S&P) i konkurenční agenturu Moody's. Poté, co ale S&P v srpnu 2011 přikročila k historicky prvnímu snížení úvěrového ratingu americké federální vlády, se Washington zaměřil už jen na tuto společnost. Napsal to podle dnešního upozornění listu The Wall Street Journal (WSJ) zpravodajský servis McClatchy s odvoláním na osobu seznámenou s vyšetřováním. 

Ministerstvo spravedlnosti podalo v úterý na S&P civilní žalobu o pět miliard dolarů za chybné hodnocení rizik u hypotečních cenných papírů, jejichž pád vedl k hluboké hypoteční a finanční krizi v letech 2007-2009. S&P se brání tím, že zcela stejné ratingy na problematické balíky hypoték různé kvality vydávaly i ostatní dvě velké agentury Moody's a Fitch. 


 "Po snížení ratingu USA už Moody's součástí tohoto vyšetřování nebyla," řekl zdroj obeznámený s případem, který si přál zůstat v anonymitě. Vyřazení Moody's z případu by prý naznačovalo, že vláda prezidenta Baracka Obamy se rozhodla pojmout vyšetřování a žalobu jako revanš za potupnou degradaci ratingu z nejvyššího stupně AAA, k níž se z velkých agentur odhodlala právě jen S&P

"Proč ne Moody's a Fitch?" řekl servisu někdejší zaměstnanec Moody's Sylvain Raynes. "Jsou snad nevinné? Proč S&P ? Protože snížila rating Spojených států. To, že se to zaměřilo na jedinou agenturu, když jsou tím vinny všechny tři stejně, je podezřelé, musí se to vysvětlit a vede mě k názoru, že jde o politicky motivovanou žalobu," dodal Raynes. 

Právní zástupce S&P Floyd Abrams WSJ řekl, že po snížení ratingu USA se intenzita vyšetřování agenturu S&P výrazně zvýšila. Ministr spravedlnosti Eric Holder podle očekávání tvrdí, že žádná souvislost žaloby se snížením ratingu neexistuje. 

Další neobvyklou okolností svědčící údajně o politizaci případu je podání žaloby v Los Angeles. Jižní Kalifornii realitní krize zasáhla zvláště těžce, a porotci by tam mohli mít větší sympatie pro žalující stranu než jinde. Pro vládní civilní žaloby na finanční firmy z Wall Street se obvykle volí soudy v New Yorku, uvádí McClatchy. 

WSJ se v dnešním komentáři také pozastavuje nad tím, že jeden federální úřad žaluje to, co jiný úřad naopak vyžaduje. Stát totiž prostřednictvím Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) po finančních institucích žádá, aby se v hodnocení kvality aktiv ve svých portfoliích řídily názory velkých ratingových agentur, o nichž přitom každý ví, že dostávají za svá dobrozdání zaplaceno. 

Stav oligopolu tři vládou schválených ratingových agentur dokonce přetrvává ještě dva roky poté, co zákon o reformě finančního sektoru nařídil toto ustanovení odstranit, "Neměla by vláda před žalobou na firmu o pět miliard dolarů nejprve udělat skromný první krok a zrušit povinnost řídit se produkty oné firmy?" píše list. 

Žaloba má podle WSJ vratké základy, což je zřejmě i důvod toho, že se jí neúčastní SEC, která ratingové agentury dlouho vyšetřovala. Vláda se podle listu snaží o precedent uplatněním zákona z roku 1989 o bankovních podvodech, podle něhož může být S&P žalována, protože na její ratingy spoléhaly i banky s federálně pojištěnými vklady. Důsledkem je, že vláda, která léta viní bankéře z vyvolání krize, je nyní líčí jako oběti ratingových agentur, jejichž názory se ale banky musely na její příkaz řídit.


Čtěte více:

Fed: Americké banky čekají letos růst kvality aktiv i přes dostupnější úvěry. Vláda zažaluje Standard&Poor‘s
05.02.2013 8:38
Americké banky očekávají v průběhu roku 2013 růst kvality úvěrových ak...

Váš názor
  •  
    07.02.2013 8:44

    Je zcela zrejme ze ratingy vsech agentur jsou casto vylhane, je tedy jedno koho USA zaluji. Obrana typu vsechy auta jeli 160km/h ale chytli jste jenom mne tak nebudu platit pokutu je nesmyslna, nicmene v USA je mozne vsechno a muze to vyjit. A v S&P by měli vedet ze tiskarna dolaru patri vlade a tak si nedovedu predstavit, ze by USA neuhradily dolarovy dluh. Samozrejme predpokladam ze centrani banka neni nezavisla na vlade (nezavislost se jen predstira) a to snad lumpici z ratingovych agentur vedi taky.
    L
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m