Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Made in USA se vrací do módy. Pomůže to americkému průmyslu?

Made in USA se vrací do módy. Pomůže to americkému průmyslu?

07.03.2013 17:51
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Stále více amerických spotřebitelů si při nákupech všímá či se ptá, jestli zboží v jejich košíku nese nálepku „Made in USA“. Soukromý sektor se trendu přizpůsobuje. Walmart, největší maloobchodní řetězec v zemi, ohlásil zvýšení odběru lokální produkce v následujících 10 letech o 50 mld. USD. General Electric hodlá během dvou let investovat 1 mld. USD do domácí výroby spotřebičů, která má vytvořit přes 1500 pracovních míst. Na čistě lokální dodavatelské řetězce se začínají orientovat i menší a střední podniky vyrábějící věci od hraček po domácí potřeby. Důvodem změny chování spotřebitelů není jen patriotismus či obavy z bezpečnosti produktů.

Posun v uvažování je možné přičíst následkům recese z let 2008-2009 a následného mdlého oživení. Lidé si odliv pracovních míst ve výrobním sektoru začínají spojovat s tím, co kupují v supermarketech, tvrdí James Cerruti z konzultantské firmy Brandlogic. Podle něj teď spotřebitelé více kalkulují, jestli si připlatí za zboží domácí provenience.

„Značka ´Made in USA´ je spojená s jednou věcí – kvalitou,“ myslí si Robert von Goeben, zakladatel kalifornské hračkářské firmy Green Toys. Všechna její produkce pochází ze Spojených států a vyváží se do 75 zemí, včetně Číny. Podle Goebena Amerika znovu získává povědomí o své konkurenční výhodě: „Není to o nejlevnějším výrobku, ale o nejkvalitnějším.“

Krom dobrého PR za návratem části výrobních procesů do země spotřeby (insourcing) stojí globální trendy v průmyslové výrobě. Jedním z nejvýznamnějších faktorů je růst mzdových a dalších nákladů v Číně, který podlamuje její exportní potenciál. Podle Boston Consulting Group (BCG) by na tom mohlo vydělat hlavně Mexiko, kde v posledních letech k tak velkým inflačním a mzdovým tlakům nedošlo. BCG odhaduje, že do roku 2015 se výroba řady druhů zboží určeného pro severoamerický trh vyplatí v Číně stejně jako ve Spojených státech.

Někteří korporátní giganti se podle tohoto receptu začínají chovat. Apple a Lenovo ohlásily plány na přenesení některých provozů z Asie do Spojených států. Spekuluje se o tom, že GE začne hlavní penzum softwaru opět vyvíjet doma, místo aby si ho objednávala z Indie. Firmy, které se po řadu let zbavovaly méně důležitých částí svého podnikání a předávaly je specializovaným dodavatelům, nyní obracejí a skupují je zpět. Automobilový gigant General Motors koupil od Hewlett Packard své oddělení IT podpory, které firmě před několika lety sám prodal. Novinka Aceru Aspire S7 je prvním počítačem za posledních deset let, který firma postavila jen s využitím vlastních sil. Dosud vyráběly 90 % všech počítačů tchajwanské firmy. Optimisté také poukazují na ukázkové případy typu zrestaurované továrny GE v Kentucky na výrobu ohřívačů vody a praček, které dřív chrlily provozy v Číně a Mexiku.

V rámci širšího trendu je těžké odlišit konsolidaci a zkracování dodavatelských řetězců, hnané obavou o plynulost a přesnost dodávek, od přesunu výroby z kontinentu na kontinent z čistě nákladových důvodů. Insourcingoví nadšenci upozorňují na rostoucí mzdy v Číně (za posledních několik let zhruba o 20 % ročně) a zmenšování kohorty práceschopného obyvatelstva. Dalším argumentem ve prospěch americké průmyslové renesance je pokles nákladů na energie, umožněný břidlicovou revolucí. Chemické závody Dow Chemical se mohou chlubit několikanásobně nižšími výdaji na zemní plyn než třeba konkurenční BASF v Německu. Třetím faktorem hovořícím ve prospěch insourcingu jsou zmiňované obavy o bezpečnost dodavatelských řetězců. Jejich zranitelnost ukázalo silné zemětřesení, které před dvěma lety zasáhlo Japonsko.

Také nejnovější data z průmyslu nahrávají optimistům. Růst výroby v únoru zrychlil na tempo naposledy zaznamenané před 18 měsíci, hlavně díky nárůstu nových objednávek. Velmi dobře je na tom i export. V prosinci země vyvezla zboží za 186 mld. USD, což je druhé nejvyšší číslo v historii.

Pesimisté poukazují na skutečnost, že čínské mzdy v průmyslu sice rostou, ale stále jsou zhruba 25krát nižší než ve Spojených státech. Navíc se výroba může přesunout do levnějších zemí v jihovýchodní Asii či Indii, jejichž průmyslový potenciál zatím zůstává nevyužitý. Podle studie americké průmyslové a obchodní komory v roce 2011 vystoupal objem dovezené průmyslové produkce do Spojených států na nový rekord, což naznačuje rostoucí závislost na továrnách v zahraničí. A i když se v zemi začíná zvedat vlna zájmu o čistě lokálně vyrobené věci, řada Američanů si je dovolit nemůže. Míra nezaměstnanosti se započtením lidí, kteří přestali hledat práci, nebo těch s částečným úvazkem činí 14,4 %. Přes 48 milionů lidí dostává od státu příspěvky na nákup potravin.

(Zdroje: CNBC, FT, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)