Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch potvrzuje rating ČEZu. Chválí nízkou zadluženost, ale byznys má za více nejistý

Fitch potvrzuje rating ČEZu. Chválí nízkou zadluženost, ale byznys má za více nejistý

13.03.2013 13:29, aktualizováno: 13.3. 16:54

Aktualizováno

Silná pozice skupiny ČEZ na trhu a vertikální integrace v českém energetickém sektoru spolu se zadlužeností pod evropským průměrem jsou podle agentury Fitch důvodem pro zachování ratingu na současné úrovni „A-“. Dnes potvrzený „stabilní“ výhled navíc nehrozí změnou hodnocení dlouhodobých devizových závazků ani v blízké budoucnosti. Rating krátkodobých závazků byl dnes potvrzen na F2. 

„Zadlužení společnosti ČEZ by podle našeho odhadu mělo v letech 2013 a 2014 mírně vzrůst,“ píše Fitch v dnešní zprávě, ale dodává, že očekává udržení úrovně zadlužení v mezích současného ratingu. Podíl fondů plynoucích z provozních aktivit vůči očištěnému zadlužení skupiny ČEZ byl podle agentury ke konci minulého roku na 2,2násobku a limit pro aktuální rating „A-“ je pod 3násobkem. Tuto úroveň zadlužení Fitch označuje za nízkou ve srovnání se západoevropskou konkurencí.

Fitch také dnes pochválil likviditu skupiny ČEZ, když ji označil za „dostatečnou“. Ke konci roku měl prý ČEZ krátkodobý dluh v objemu 16,8 miliardy korun krytý 30 miliardami Kč v hotovosti (včetně 12,1 mld. Kč finančních aktiv, které Fitch považuje za vysoce likvidní.

ČEZ má na druhou stranu podle agentury Fitch v porovnání se svou evropskou konkurencí menší podíl EBITDA v rámci regulovaného a předvídatelného byznysu. ČEZ v loňském roce generoval 69 procent svého zisku EBITDA v divizi produkce a obchodování, kde má solidní marže, za které vděčí nízkonákladovým provozům svých elektráren. Ty také podle agentury Fitch společnosti pomáhají překonávat strukturální změny na evropském energetickém trhu.

Na druhou stranu ale takovéto těžiště podnikání skupiny ČEZ znamená také expozici cash flow skupiny ČEZ vůči cyklům a rizikům ohledně vývoje ceny silové elektřiny, kterou dokáže firma pouze částečně vyvážit zajišťováním své produkce předprodeji. ČEZ měl na konci února díky předprodeji elektřiny zajištěnou produkci pro rok 2013 za 51 EUR/MWh, pro rok 2014 měl předprodáno 54 procent při ceně 49,5-50 EUR/MWh. 

„Očekáváme, že cash flow z produkce elektřiny bude v následujících několika letech klesat spolu s tím, jak budou klesat průměrné prodejní ceny elektřiny kvůli nahrazování dopředu zajištěných kontraktů za vyšší ceny těmi za nižší ceny,“ varuje dnešní zpráva agentury Fitch. Toto riziko je přitom u ČEZu větší, než u většiny ostatních evropských energetik, protože má také větší podíl produkce a prodeje elektřiny na celkovém podnikání.

Analytici Nomury ale ve své včerejší zprávě varovali, že "ČEZ by mohl být nucen snížit svou dividendu od roku 2013 dále." Důvodem je očekávání zhoršení prognózy pro vývoje cen elektřiny - u kontraktu s dodáním v roce 2014 i 2015 na 45 EUR/MWh proti dosavadní prognóze 48 EUR pro příští rok a 49 EUR/MWh pro rok 2015.

ČEZ má zároveň dle agentury Fitch nižší podíl lépe předvídatelného, regulovaného zisku z distribuce a kvazi-regulovaného odvětví obnovitelných zdrojů na celkovém EBITDA. Zpráva odhaduje, že na konci roku 2012 to bylo asi 20 procent (bez Albánie), zatímco většina západoevropské energetické konkurence má tento podíl mezi 30 až 50 procenty.

Zvýšená rizika v souvislosti s vývojem v Albánii a Bulharsku nemají podle agentury Fitch na rating ČEZ zatím negativní vliv. Obě země mají pouze malý podíl na celkovém zisku před zdaněním, úroky a odpisy. Albánie měla před krizí v loňském roce na EBITDA firmy podíl jedno procento. Bulharsko se na loňském EBITDA podílelo dvěma procenty.

Celoroční výnosy skupiny ČEZ za rok 2012 meziročně vzrostly o více jak 5 mld. Kč a dosáhly výše 215,1 mld. Kč. Provozní zisk EBITDA se meziročně snížil o o 1,8 mld. Kč na 85,5 mld. Kč, ale o 0,5 mld. Kč překročil celoroční prognózu firmy. Nepříznivý vývoj v Albánii přitom firmu připravil na zisku EBITDA o 5,8 miliardy korun.

Ratingová agentura Standard & Poor's již na konci ledna potvrdila rating elektrárenské společnosti ČEZ na stupni „A-“ se stabilním výhledem. Stejně jako agentura Fitch ale ve svém hodnocení závazků skupiny ČEZ ještě neodráží záměr energetického giganta vystavět další dva bloky jaderné elektrárny Temelín. „Rozumíme tomu tak, že společnost chce o investici definitivně rozhodnout ke konci roku 2013,“ vysvětlila před více než měsícem S&P . Odhaduje se, že klíčový projekt bude ČEZ stát zhruba 200 miliard korun.

(Zdroj: Fitch, Bloomberg, Reuters)


Čtěte více:

ČEZ - S&P potvrzuje rating „A-“, investici do Temelína zatím nehodnotí
29.01.2013 16:07
Ratingová agentura Standard & Poor's dnes potvrdila rating elektrárens...
ČEZ splnil snížené cíle pro rok 2012, letos čeká další pokles. Dohoda o uhlí ale může pomoci
28.02.2013 8:21
Skupině ČEZ klesl v roce 2012 čistý zisk o 1,5 procenta na 40,2 miliar...
Dividendy energetik jako je ČEZ nesou více než dluhopisy vlád. Je to dost pro otupení rizik?
12.03.2013 12:19
Evropské energetiky nyní nabízejí lepší dividendový výnos než je výn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m