Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tatra má nového majitele, koupi za 176 mil. Kč financovala J&T

Tatra má nového majitele, koupi za 176 mil. Kč financovala J&T

15.03.2013 11:48, aktualizováno: 15.3. 14:13
Autor: ČTK

Aktualizováno

Kopřivnická automobilka Tatra byla dnes v dražbě v Chebu prodána za 176 milionů korun. Podnik vydražila společnost TRUCK DEVELOPMENT, která byla do obchodního rejstříku zapsána teprve před týdnem. Peníze na koupi podle informací ČTK poskytla investiční skupina J&T. 

Hodnota Tatry byla k dnešnímu dni stanovena na 1,765 miliardy korun, její závazky činily 1,5 miliardy korun. Vyvolávací cena byla 175,135 milionu. Dražby se zúčastnil jediný dražitel. 

"Podnik chceme převzít v pondělí, nebo v úterý. Nepředpokládáme žádné propouštění a chceme zachovat výrobu v současném rozsahu. Chceme v co nejkratší době podnik stabilizovat a dohodnout se se všemi odběrateli, dodavateli a zaměstnanci, které nechceme propouštět," řekl ČTK předseda představenstva Truck Development Marek Galvas. Potvrdil, že společnost Truck Development byla založena teprve před nedávnem, účelově kvůli převzetí Tatry. "V příštím týdnu se budeme snažit jmenovat nový management Tatry," dodal Galvas. Nevyužije prý žádné členy současného vedení podniku, který má nyní podle zprávy exekutora na účtech "pouhých" 160.207 korun. 

Prostředky k financování akvizice poskytla společnosti Truck Development investiční skupina J&T. Galvas figuroval v některých firmách spřízněných s J&T. "J&T v rámci akvizice Tatry financuje klienta. Pan Galvas není přímo zaměstnancem J&T," uvedl marketingový ředitel J&T Petr Málek bez dalších podrobností. 

Galvas ČTK potvrdil, že J&T stojí za ovládnutím Tatry, ale prý nejen ona. "Peníze (zbylých 75 milionů Kč) uhradíme ihned po 15 dnech, kdy nabude exekuce právní moci," uvedl Galvas. Podle soudního exekutora Davida Koncze musí nabyvatel za Tatru zaplatit do dvou měsíců. "Účastníci dražby nebo vydražitel se mohou proti exekuci odvolat do 15 dnů," uvedl. 

Slavného českého výrobce nákladních automobilů poslala do dražby společnost Composite Com, které Tatra dluží asi 650 milionů Kč. Podle mediálního zástupce společnosti Andreje Čírtka byla dnešní dražba zřejmě vůbec první, kdy se touto variantou řešilo vypořádání pohledávky u takto velké firmy. Zároveň vyloučil, že by firma Composite Com měla sama zájem do podniku vstoupit. "Chceme jen uspokojit naši pohledávku a toto je nejrychlejší cesta," uvedl. 

"Dnešní změna vlastníka řeší finanční záležitosti, které firmu v minulých třech letech brzdily. Nové výrobky a nové trhy, na něž Tatra v tomto obtížném období vstoupila, by se nyní mohly rychle rozvíjet a přivést Tatru zpět na špičkovou pozici, která jí náležela předtím, než byl průmysl zasažen celosvětovou finanční krizí," reagoval na výsledek dražby generální ředitel společnosti Tatra Ronald Adams. Dražba kopřivnického podniku podle něj neměla na jeho chod negativní vliv. 

Veškeré závazky zůstávají stále na Tatře a.s., nový majitel firmy slíbil, že začne se všemi věřiteli příští týden jednat. Galvas potvrdil, že kupec Tatry zachová muzeum s cennými sbírkami historických vozidel, jejichž účetní hodnota dosahuje 300 milionů Kč. 

Z kupní ceny bude podle Koncze uspokojena přednostně pohledávka Composite Com, který vyvolal exekuci. "Jsme spokojeni s tím, že bylo vydraženo. Ale částka nedosahuje výše naší pohledávky, z níž ještě zbývá uhradit většina. Proto vítáme, to prohlášení, které tady padlo, že vydražitel bude okamžitě jednat se všemi věřiteli, tak aby byly jejich pohledávka vypořádány. Očekáváme, že to proběhne už příští týden," uvedl Čírtek. Dodal, podobně jako právník a správce Tatry, že kupce Tatry neznají a nikdy s jejich zástupci nejednali. 

Všechny strany exekuce se dnes divily tomu, že se dražby zúčastnil jediný dražitel. Podle Galvase to mohlo být způsobeno tím, že byl tento týden podán na Tatru a. s. insolvenční návrh. Krajský soud ho nakonec ve čtvrtek odmítl, dražba se proto mohla uskutečnit. "Dražba byla v dané situaci nejlepším řešením, byl zachován chod podniku. Pro Tatru bylo jedině dobře, že byl zvolen tento způsob exekuce," uvedl Koncz. Nevyloučil to, že se mohou v budoucnu dražit další závazky Tatry. 

Tatra je tradičním výrobcem nákladních vozů. Firmu od roku 2006 kontrolovali čtyři čeští a zahraniční investoři reprezentovaní bývalým členem dozorčí rady a současným předsedou představenstva společnosti Američanem Adamsem. V roce 2010 snížila svou více než sedmisetmilionovou ztrátu na 158 milionů korun.


Váš názor
  •  
    16.03.2013 16:30

    Myslim ze od estebakov to bol zasa dobry tah a co sa nepodarilo Majskemu, zurocili JT. Ako inak, starym komunistickym strukturam sa dari. Najprv dostat uspesnu znacku ku krachu a potom za babku kupit. K tomu plno oblbovania v mediach o zachrane a ako smotanu veterany za 300mil korun navrch. Nehovoriac o tom ze za nakradnute na Slovensku sa v Cechach prilis neobzeraju a este ked to ma vyzerat ako zachrana podniku v Cechach, tak aj bratom Slovakom mozu podakovat. Je to ako sa v Cechach hovori, na zbliti.
    h4vr4n
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m