Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
1994, 2013, monetární kříž a uloupené úspory

1994, 2013, monetární kříž a uloupené úspory

27.03.2013 18:09

S tím, jak se lepší výhled americké ekonomiky, se nám nevyhnutelně množí úvahy o tom, že Fed bude šlapat na brzdy. V jejich extrémnější verzi se objevují i varování před opakováním roku 1994. A někdy se dokonce zdá, že by snad mělo být lepší, kdyby ekonomika nezrychlila a Fed tak mohl držet politiku stále uvolněnou.

V následujícím grafu jsou sazby Fedu zeleně, výnosy desetiletých vládních dluhopisů UST modře a akciový trh červeně. Fed do roku 1994 držel sazby na rekordně nízkých 3 %, pak ale v únoru ze strachu z vysokých cen dluhopisů překvapil a sazby zvedl o 25 bazických bodů. To vyvolalo bouři na dluhopisovém trhu – ceny prudce klesaly (výnosy rostly). Fed 22. března sazby opět zvýšil a celkově se výnosy UST dostaly ze dna na 5 % až k 8 %. 
 
000 sous1
 
Z grafu je patrné, že pro dluhopisové investory šlo o bolestivou zkušenost, ale zdaleka ne ojedinělou. Od roku 1981 jsme si navíc užívali dlouhodobý pokles výnosů – růst cen (proto zde někdy hovořím o konci jedné investiční éry). Obavy z toho, že Fed nyní začne utahovat politiku, se před časem snažil rozptýlit Dario Perkins z Lombard Street Research. Poukazoval na to, že komunikace Fedu byla v roce 1994 velmi omezená, trh jen hádal, jaké budou jeho další kroky, a Fed zase hádal, že se na dluhopisovém trhu vytvořila bublina.

Ten hlavní rozdíl mezi současností a rokem 1994 ale můžeme popsat následujícím způsobem: V roce 1994 byl dluhopisový trh brán jako vnější proměnná, nyní je brán jako nástroj stimulace ekonomiky. Fed se aktivně snaží o snížení výnosů (nižší náklad kapitálu, efekt bohatství ...). Můžeme se bavit o tom, nakolik se mu to daří a nakolik mu stimulací kazí předpokládaná i nepředpokládaná kurvítka. Osobně jsem toho názoru, že Fed je nízkými výnosy nyní spíše vinen, než aby byly jeho zásluhou. To znamená, že se mu nepodařilo oživit ekonomiku tak, jak si původně přál. Výsledné polooživení spolu s globálně vysokou averzí k riziku zvedají poptávku po UST – snižují výnosy. Nutno poznamenat, že ono „vinen“ je ale nutno vnímat v kontextu „dělal, co reálně mohl“ a rozhodně ne ve smyslu, který krátce rozeberu na konci tohoto příspěvku.

Pokud oživení zrychlí, měl by být první na řadě růst výnosů daný nižší poptávkou investorů a QE exitem Fedu. Pak by se měli zvedat sazby. Jinak řečeno, klíčem k posouzení „hrozby 1994“ je právě pochopení toho, proč jsou nyní sazby a výnosy nízko. Problémem by pak neměl být růst výnosů dluhopisů sám o sobě, ale to, pokud by byl šokový. Jsme tak opět u dnes již několikaletého tématu – jak hladce se podaří Fedu přibrzdit. Téma je to obsáhlé, v kostce můžeme říci, že za provaz se mnohem lépe tahá, než se na něj tlačí. To znamená, že monetární brzdění by mělo být v principu jednodušší, než stimulace.

Jak se uvedené týká akcií? V grafu si všimněme toho, že problémy na dluhopisovém trhu roku 1994 se do akcií promítly jen počáteční korekcí a poté několikaměsíční stagnací. Nepříjemné, ale žádný velký a dlouhodobý propad. Ten by „zajistilo“ brzdění ústící v recesi. Jak poukazuje Tim Duy (viz „Americkou ekonomiku nyní šoky nepotopí, další recese 2016 – 17“), recese v USA korespondují s obdobím, kdy se sazby dostanou nad výnosy vládních dluhopisů – nazval bych to monetárním křížem. Podobná argumentace jde možná až příliš ve stylu „Fed je všemocný“. Pomáhá nám ale osvětlit, proč se akcie nemusí (ani) opakování roku 1994 bát – pokud nepřijde inflační šok, na monetární kříž si ještě počkáme. I když pan Duy ho implicitně odhaduje na roky 2016 – 2017.

Když už jsme u tohoto monetárního tématu, dovolím si na závěr avízovanou poznámku k monetární „vině“. Poslední dobou se opět rozvířila diskuse ohledně finanční represe. Můžeme samozřejmě tvrdit, že centrální banky snížily sazby a tím poškodily střadatele, protože jejich úspory se jim téměř neúročí. Měli bychom si ale uvědomit, že tím jsme popsali jen polovinu příběhu. Ta druhá polovina říká, že kdyby sazby sníženy nebyly, úspory by se možná úročily více, ekonomika by ale byla v horším stavu. To znamená, že příjmy by byly nižší a nezaměstnanost vyšší. Mimochodem, ceny akcií a korporátních dluhopisů, které jsou také cílem úspor, by byly nižší. Jinak řečeno, nižší sazby snižují zhodnocování úspor (či je reálně znehodnocují), brání je ale před významnou hrozbou. Tou je útlum a masivní nezaměstnanost, která by nás o úspory skutečně oloupila (myšleno v globálním měřítku). Sám jsem jedním ze střadatelů „poškozených“ nízkými sazbami. Ale vědom si alternativ (a toho, že každá mince má dvě strany) nestěžuji si.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Systém a některé závěry k tomu, proč uvádět nebudu
    28.03.2013 8:35

    Systém, který terý je v běhu (inflační s vůdčí úlohou centrální banky) z monetárního hlediska (jednoduchá rovnice - inflace, růst, úrokové míry) - je politika centrálních bank daná. 2) Jediný možný funkční systém model je inflační s CB (neříkám, že spravedlivý) a ještě dlouho se to nezmění 3) Tento systém ani sebelepší konfigurací nezabrání krizím a opětovným startováním (krizím způsobeným nikoliv klasickým vývojem ekonomiky, ale jeho vlastní chybou podstaty). 4) Všechno vychází z podstaty existence všeho živého, pokud tedy umožníte prostor pro existenci (i uměle) bude vyplněn. - Uvedl jsem jen pár nejzákladnějších bodů. Hezký graf, který je uveden v článku, přehledně dokumentuje, že není už moc, z monetárního hlediska CB (úrokové míry, dluhopisy), kam uhnout - nástroje docházejí. A to ještě je dokumentováno na nejvyspělejší zemi světa s globální měnou - pověstný vrcholek ledovce. Závěr je pak velmi jasný: K utahování nikdy nedojde (CB ani nemůžou mít šanci najít vhodný okamžik, protože ten nenastane - 3. díl skládanky - růst se totiž nedostaví a ani nemůže) - stimulovat se bude až do úplného konce zakončeného obrovskou ekonomickou krizí (předchozí dvě dílčí krizičky byly jen dílky ve skládance - 2000, 2008 skrze jeden sektor). Naprosto ale souhlasím s posledními dvěma větami článku :-). Hezký den
    Pibik
    • Re: Systém a některé závěry k tomu, proč uvádět nebudu
      28.03.2013 9:17

      Sazby nemají s poklesem mezd a ekonomiky nic společného.Pokud něco ovlivňuje ekonomiku je sto stát a jeho zadlužení.Nízké kupony za dluhopisy podporují jejich vydávání a tím další stahování peněz z ekonomiky na stát.Stát touto politikou krade likviditu z ekonomiky-stahuje na sebe veškeré zisky a tím ožebračuje celé vrstvy obyvatel a jedince obohacuje.Tedy vybrané jedince.To dokazuje to,že i když máme sazby nulové přesto se lépe nikomu nevede a stát si zvyšuje mzdy případně jeho podniky.To je jasný důkaz.Kdyby se sazbou poměřovaly platy v ekonomice tak jsem před Rakouskem a Německem,protože jsme měli vyšší i růst ekonomiky.Takže teorie o nulových sazbách jsou jen kecy pánů zlodějů,co tyjí na občanech a jejich vkladech.,
      Kecálek
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university