Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brazílie se chce stát ropnou velmocí. Zvládne to se šampionem po venezuelském vzoru?

Brazílie se chce stát ropnou velmocí. Zvládne to se šampionem po venezuelském vzoru?

28.03.2013 16:38
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

I když se měla stát ropným rájem už před časem, Brazílie ve světovém žebříčku těžařů stále zápasí až v druhé desítce. Dovoz benzínu rychle stoupá a s ním i závislost na nepředvídatelném vývoji na energetických trzích. Dobře na tom není ani brazilská výroba etanolu, kdysi považovaná za vzor pro odvětví obnovitelných zdrojů energie. „Zelené palivo“ je rostoucí měrou importováno ze Spojených států.

Od objevení obřích podmořských ložisek hluboko pod dnem Atlantského oceánu, jejichž průzkumem a otevřením byla pověřena státní společnost Petrobras, uplynulo pět let. V době nálezů se odhadovalo, že se Brazílie zařadí po bok největších ropných producentů světa. Po velkých plánech však přichází vystřízlivění. Státní moloch není schopen navyšovat těžbu dostatečně rychle na uspokojení domácí poptávky, natož aby pomýšlel na vývoz.

Na společnost dolehl nacionalistický mandát kupovat lodě, plošiny, vrtné soupravy a další vybavení pouze od drahých a neflexibilních domácích producentů. Stará ropná pole se vyčerpávají, velké projekty stíhá jedno zpoždění za druhým a ložiska pod vodou se ukazují být tvrdším oříškem, než se čekalo. Petrobras se tak musí vyrovnat s rostoucím zadlužením, klesající produkcí a propadem ceny vlastních akcií. Na burze ve Frankfurtu titul za poslední rok odepsal 36 %.

Státní těžař v mnohém připomíná brazilskou ekonomiku jako celek. I její budoucnost totiž ještě před nedávnem vypadala slibně. V roce 2010 rostla 7% tempem, avšak loni hospodářská expanze zpomalila na šnečí 1 %, což byl nejhorší výkon v rámci skupiny nastupujících mocností BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína).

Tržní kapitalizace Petrobrasu byla kdysi mezi ropnými giganty druhá největší po americkém koncernu Exxon Mobil. Nyní má menší hodnotu než ropný šampion Kolumbie. Neúspěch společnosti v zemi rozdmýchává debatu o tom, nakolik za to může politika prezidentky Dilmy Rousseffové, v jejímž rámci musí Petrobras hrát roli záchranné sítě pro ekonomiku a obyvatelstvo.

Stejně jako její předchůdce a mentor Luiz Ináciu Lula da Silva spoléhá Rousseffová na velké státní firmy při tvorbě nových pracovních míst a stimulaci ekonomiky. Petrobras staví nové rafinerie a při otevírání nových ložisek dává práci hlavně domácím podnikům. Taktika zatím vychází: nezaměstnanost se pohybuje na 5,4 % a prezidentka se před volbami v roce 2014 těší vysoké popularitě. Jejím cílem je zvýšit životní úroveň lidí a bojovat s chudobou. Silvovi se to nadmíru zdařilo. Podíl obyvatelstva žijícího denně s méně než 1,25 USD mezi roky 1990 a 2010 klesl ze 43 % na 22 %.

Kritici vládní politiky poukazují na rostoucí problémy uvnitř Petrobrasu, jeho neschopnost uspokojit domácí spotřebu, dokončit rozdělané projekty a nutnost dovážet palivo, které se pak na vnitřním trhu prodává se ztrátou za státem nastavené ceny. Také se pozastavují nad tím, že společnosti byla svěřena veškerá nově objevená podmořská ložiska.

Například gigantické pole Lula, objevené v roce 2006, dnes produkuje 100 tisíc barelů denně. Náklady na vyhloubení 15 vrtů se vyšplhaly na 1 mld. USD. Najetí na plnou kapacitu, jež se odhaduje na 1 milion barelů denně, si vyžádá vyhloubení dalších 300 vrtů a mělo by stát 50-100 mld. USD. Je otázkou, jestli Petrobras tak náročný projekt zvládne.

V 90. letech minulého století procházela brazilská ekonomika rozsáhlou restrukturalizací, v jejímž rámci byla také provedena liberalizace energetického sektoru a monopol Petrobrasu zlomen. Společnost zůstala v rukách státu, ale zároveň byla vystavena působení tržních sil, aby mohla konkurovat zahraničním gigantům. Tento kurz je dnes zpochybněn. Brazilská ropná produkce loni klesla o 2 %, jednalo se o vůbec první propad za víc než deset let.

Ačkoli Petrobras plánuje do roku 2020 zdvojnásobit těžbu na 4,2 mil. barelů denně, a předehnat tak současný výstup Iráku či Íránu, jeho výkonná ředitelka Maria Fosterová na nedávném konferenčním hovoru s analytiky připustila, že letos by produkce měla stagnovat, či klesat. Vysoce postavený manažer společnosti varoval, že kvůli rostoucí spotřebě bude země muset ještě deset let ve velkém dovážet palivo.

Vývoj Petrobrasu se začíná nebezpečně přibližovat příběhu jeho národních bratříčků ve Venezuele a Mexiku. V roce 1999, kdy Hugo Chávez nastoupil do funkce venezuelského prezidenta, těžila národní ropná společnost PDVSA zhruba 3 mil. barelů denně. Mezitím produkce propadla o čtvrtinu. Počet zaměstnanců PDVSA se však během uplynulých 14 let víc než zdvojnásobil na 115 tisíc. Dluh společnosti vzrostl desetkrát na 34 mld. USD.

Mexický Pemex na tom není o moc lépe. Koncern, který státu sloužil za dojnou krávu a investice do ložisek zanedbával, zaměstnává kolem 140 tisíc lidí. Podle odborníků by mohl ihned propustit čtvrtinu z nich. Produkce v posledních osmi letech klesla z 3,45 mil. barelů denně na současných 2,55 mil. barelů denně.

 
(Zdroje: NYT, EIA, Economist Intelligence Unit)


Čtěte více:

Změna chování ropy Brent, návrat geopolitických rizik a kritická hranice 125 USD
18.02.2013 15:13
Mezinárodní energetická agentura IEA ve své poslední analýze ropného t...
Komodity si prošly dokonalou bouří. Co bude dál?
26.02.2013 16:18
Minulý týden se vývoj na trzích s průmyslovými kovy a energiemi podoba...
Venezuelská ropa po Chávezovi: horší už to být nemůže
11.03.2013 14:38
V roce 1999, kdy Hugo Chávez nastoupil do funkce venezuelského prezide...
Rusko zdvojnásobí vývoz ropy do Číny, začne s dodávkami plynu. Do Evropy už žádné potrubí stavět nehodlá
25.03.2013 11:39
Ruský těžař Rosněfť výrazně navýší dodávky ropy do Číny. Státem kontr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university