Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Venezuelská ropa po Chávezovi: horší už to být nemůže

Venezuelská ropa po Chávezovi: horší už to být nemůže

11.03.2013 14:38, aktualizováno: 11.3. 15:34
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

V roce 1999, kdy Hugo Chávez nastoupil do funkce venezuelského prezidenta, těžila národní ropná společnost PDVSA zhruba 3 mil. barelů denně. Mezitím produkce propadla o čtvrtinu. Počet zaměstnanců PDVSA se však během uplynulých 14 let víc než zdvojnásobil na 115 tisíc. Dluh společnosti vzrostl desetkrát na 34 mld. USD.

Prudké zhoršení výkonnosti, způsobené odchodem řady předních zahraničních firem s technologickým know how (Exxon, ConocoPhillips), nedostatečnými investicemi a dosazováním loajalistů na důležité manažerské pozice, státní kase příliš neuškodilo. Díky několikanásobnému růstu cen ropy příjmy z těžby vzrostly ze 17 mld. USD v roce 1999 na loňských 88,1 mld. USD. Ropa se na venezuelském exportu podílí z 95 % a na HDP víc než z jedné třetiny.

Petrodolary umožnily rozjet štědré sociální programy. Podle předběžné zprávy o činnosti za rok 2011 PDVSA do stavby levných domů nebo vepřínů napumpovala 27 mld. USD, zatímco investice do projektů v energetice dosáhly 15 mld. USD. Plány na výstavbu nových rafinerií, exportních terminálů či navyšování produkce byly odloženy.

Experti z ropné branže se shodují, že roky Chávezova „socialismu 21. století“ z PDVSA udělaly organizaci prolezlou nepořádkem, lajdáctvím, korupcí a šlendriánem. “Jedou teď na autopilota. Nemám ponětí, kde a na co vydávají peníze,“ tvrdí Pietro Pitts z konzultantské firmy Latin Petroleum v Caracasu. Ve čtyřech rafineriích, neustále sužovaných výpadky a nehodami, zemřelo za posledních devět let 67 pracovníků. Počet úniků ropy se jen v roce 2011 zvýšil meziročně o 70 % na 4052 případů. Po jednom z větších incidentů byly na šest týdnů přerušeny dodávky vody do města Maturin.

Místo investic do domácích ložisek, které podle ročenky BP skrývají největší zásoby ropy na světě, se PDVSA pouští do projektů na Kubě, v Bolívii a Nikaragui, zemích s přátelskou orientací na Venezuelu. Pro domácí trh se těžba příliš nevyplatí. S uměle stanovenou taxou 60 haléřů za litr jsou ceny benzínu v zemi jedny z nejnižších na světě.

Ani investice do nejádrových sektorů PDVSA příliš nevycházejí. Velká část orné půdy leží ladem, země musí dovážet dvě třetiny spotřeby potravin. Příjmy z ropy jsou využívány na dotování importů, avšak zásobování má do plynulosti daleko. Ke zhoršující se situaci v potravinové soběstačnosti značně přispívá demografický vývoj. V průběhu 14 let Chávezova prezidentství se počet obyvatel zvýšil z 24 na 30 milionů.

Do budoucna skrývá velký potenciál obří pánev v okolí řeky Orinoco, jejíž zásoby se odhadují na stovky miliard barelů. PDVSA v oblasti rozvíjí projekty ve spolupráci se zahraničními firmami – španělským Repsolem, ruskou Rosněftí a americkým Chevronem. Jejich manažeři si však stěžují, že plány na otevření rozsáhlých ložisek zdržuje nespolehlivost PDVSA a také nedostatečná lokální infrastruktura.

Podle ropného ministra Rafaela Ramireze hodlá Venezuela letos zvýšit produkci o 0,5 mil. barelů denně. To však Ramirez tvrdí už několik let a stejně tak trvá na tom, že současná těžba činí 3,0 mil. barelů denně, i když analytici loňskou produkci odhadují na 2,34 mil. barelů denně. Z prohlášení venezuelských představitelů také plyne, že země si v sektoru ropy ponechá dosavadní přísný fiskální režim a že bude v kartelu OPEC, tak jako dosud, bránit cenovou hranici 100 USD za barel.

Rozvoj Orinoca si vyžádá velké investice. Místní extra těžkou a hustou ropu je třeba před vývozem zpracovat ve zvláštních upgraderech, jejichž cena se pohybuje v miliardách dolarů. Většina partnerů PDVSA, včetně společností z Ruska, Kuby, Vietnamu či Uruguaje, s výstavbou potřebných zpracovatelských kapacit nemá zkušenosti.

Podle konzultantské společnosti IHS bude nový prezident, který vzejde z voleb naplánovaných na polovinu dubna, čelit mimořádně obtížné situaci. Zemi sužuje obrovská kriminalita, 20% inflace a časté výpadky proudu. Za loňský rok bylo zaznamenáno kolem 5000 protestů.

Carlos Cardenas z IHS počítá s tím, že po volbách lze očekávat zlepšení regulace ropného byznysu. „Domníváme se, že vláda bude muset nakonec zmírnit daňové břemeno uvalené na sektor, aby tak povzbudila růst produkce, obzvlášť proto, že PDVSA zoufale potřebuje finanční prostředky na splácení dluhů,“ tvrdí Cardenas. Změna ale prý nepřijde přes noc. Nejpravděpodobnějším scénářem je intenzifikace současných problémů až na úroveň, kdy už agónie nebude únosná. 

 
(Zdroje: Mining.com, USA Today, Reuters, RIA Novosti)


Čtěte více:

Chávez králem ropných zásob. Spolu se Saúdy drží třetinu světových rezerv
14.06.2012 16:29
Venezuela má největší prokázané komerčně využitelné zásoby ropy na sv...
Čína otevře obří zlatý důl ve Venezuele. Získá exkluzivní přehled o dalších ložiscích
24.09.2012 15:55
Čína posiluje svůj hospodářský vliv ve Venezuele. Pekingem kontrolovan...
Ruští ropní těžaři utíkají z velkého ložiska ve Venezuele
04.10.2012 17:58
Ruský těžař TNK-BP hodlá vystoupit z Národního ropného konsorcia (NRK)...
Venezuelský prezident Hugo Chávez zemřel, zemi čekají nové volby
06.03.2013 8:17
Venezuelský prezident Hugo Chávez zemřel. Osmapadesátiletý kontroverzn...

Váš názor
  • trejbal
    11.03.2013 18:31

    myslíte ty experty co rozkradli celou východní evropu a zadlužili ji,nebo ty experty co vraždí nevinné v libyi a sýrii ,jste obyčejná s..ně
    XXX
    • Re: trejbal
      11.03.2013 19:29

      a kdo jsi ty 3x ? Zase jen nepodložený kecy a výmysly od odborníka. Jediný v čem se vyznáš ty jsou blbý provokace. Jsi další veká huba co se zastáva loserů, aniž by měla nějaký opodstatněný důkaz. Proč je to vždycky KLDR Rusko Kuba Venezuela - to není ani náhodou, že to jsou vždycky ty samý.
      jezdec
    • Re: trejbal
      11.03.2013 18:39

      Tady vidis jak to socani, at jiz kdekoliv ve svete, vedou od 10 k 5ti. To svymi keci nezmenis. Hlavne ze, jako ty, maji plnou hubu slibu a rozhazuji plnyma rukama co jini nahromadili. Proto Hugo radeji odesel na onen svet, aby se nemusel jednou zpovidat kam to dovedl.
      saki
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data