Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hypersupermegainflace – evropské vydání

Hypersupermegainflace – evropské vydání

10.04.2013 18:21

Zdá se, že proroci zkázy pochopili, že s neustálými varováními před hypersupermegainflací si už moc pozornosti neužijí. Začali to tak frontálně zkoušet přes údajné bubliny na trzích s aktivy. Zajímalo by mě, proč před nimi nevarovali již mnohem dříve. Jak ukazuje první graf, S&P 500 se obchoduje s PE mezi 13 – 14. Tedy stejně jako v roce 2010/2011, o PE 14 – 15 roku 2009 nemluvě. Valuace středně velkých a malých společností pak už hodnot ze zmíněných let nedosahuje ani náhodou. Takže nyní je na akciích bublina a předtím tam nebyla? 
 
001 

S bublinami jsem ale udělal hned na začátku úkrok stranou (věnoval jsem se jim zde více nedávno). Rád bych se zde po čase zaměřil na onu hypersupermegainflaci, tentokrát v její evropské verzi.

První graf ukazuje vývoj celkové inflace v eurozóně (headline) a inflace jádrové. Vůči používání té druhé můžeme mít námitky, z obrázku je ale jasně vidět, že celkové inflace kolem ní osciluje. To znamená, že z hlediska dlouhodobějšího trendu (eliminace informačního šumu) má jádrová inflace své místo. Od roku 2011 u ní můžeme pozorovat stagnaci, v posledních měsících dokonce pokles a podle projekcí CSFB bude tento trend pokračovat i dále. Druhý graf ukazuje vývoj cenového indexu bez energií a potravin (modře) a i bez efektu nepřímých daní – šedě. Cílem použití druhého ukazatele je opět snaha získat indikátor s co nejsilnější trendovou stránkou. Z obrázku je vidět, že tento pohled je ještě deflačnější než předchozí.

002
 
Poslední graf rozděluje jádrovou inflaci bez vlivu daní na hlavní regiony. Tedy na Španělsko s Portugalskem a Řeckem, kde jsou jednoznačně patrné silné deflační tlaky. Vidíme i vývoj v Německu a Nizozemí a skupinu Francie + Itálie, u obou se nyní toto měřítko inflace nachází na úrovni 1,5 %, trend opět klesající. Předně tedy zdůrazněme, že systematické hypersuperinflační tlaky jsou nulové. Stále neexistují. Jinak řečeno, ani současná nafouknutá rozvaha ECB nebrání deflačním tlakům v tom, aby nabíraly na síle. Ekonomie prostě není jen o Výmarské republice.

Jak hodnotit onu deflaci na periferii? Slovy klasika bychom mohli říci: „Je to sice horší, ale zato delší cesta“ k obnově konkurenceschopnosti. Ale je pravdou, že volit mezi čertem devalvace vnitřní a ďáblem té vnější je těžké a nikdo neví, jaký by byl alternativní výstup. Co ale víme je to, že pokud nebude inflace v jádru eurozóny vyšší (větší rozdíl mezi cenovým pohybem jádro vs. periferie), bude tento způsob obnovy konkurenceschopnosti dlouhý. Možná delší než trpělivost ulice. To již jsme ale zpět u toho, jak moc se chce Německo přičinit o to, aby mu periferie mohla splatit své dluhy. Míru realističnosti německého přístupu snad nejlépe vystihují nedávné výroky Wolfganga Schaubleho: „Nikdo v Evropě nevidí rozpor mezi fiskální konsolidací a růstem ... Máme tu růst podporující proces konsolidace, máme udržitelný růst ...“. Docela by mě zajímala jeho definice růstu, udržitelného růstu, fiskální konsolidace, Evropy a dokonce i slova „nikdo“.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    11.04.2013 9:44

    Dobrý den, pane Soustružníku, přít se s Vámi o tom, že inflaci nezachycuje CPI, je marné. Otázkou je, jestli tuto inflaci umí CPI zachytit. Pokud se podíváme na ceny potravin na trzích, myslím, že se těžko budeme přít o to, jakým směrem se vydaly. Některé jsou dvakrát dražší, než před dvěma lety a tomu já osobně jinak, než inflace, říkat neumím. Že oslabila ropa je pravda, ta tlumí vliv zdražení potravin, ale jenom do okamžiku, než se objeví první náznaky ekonomického růstu. Pak se inflace objeví naplno. Že inflace není viditelná v CPI je poměrně zajímavá skutečnost, nemyslíte? Osobně si myslím, že je to tím, že se zmenšují objemy a kvalita a ceny zůstávají stejné nebo mírně rostou (ale to je můj názor a bohužel ho mám podložený pouze vlastními nákupy a pozorováním při nich).
    Koudak
  • To je
    10.04.2013 22:34

    velice pěkně vysoustružený článek
    lime
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university