Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Bubliny, neúspěšné hedge fondy a úspěšná Abenomie

Krugman: Bubliny, neúspěšné hedge fondy a úspěšná Abenomie

16.05.2013 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Bubliny mohou ekonomiku poškodit a když tedy někdo hovoří o jejich hrozbě, měli bychom naslouchat. V současné době je podobných varování slyšet hodně, mnoho z nich se zaměřuje na dluhopisový trh, pozornost je ale věnována i růstu cen akcií. Ovšem podle mého názoru na dluhopisovém trhu bublina rozhodně není. U akcií pravděpodobně také ne, tak jistý si tím ale nejsem.

Standardní definice bubliny neexistuje. Můžeme ji definovat jako situaci, v níž se ceny aktiv zdají být založeny na nepravděpodobných a nekonzistentních názorech ohledně budoucího vývoje. Ceny akcií během dot.com bubliny dávaly smysl pouze tehdy, pokud jsme se domnívali, že se ze všech firem stane Microsoft (33,65 USD, 0,36%). Ceny nemovitostí v roce 2006 byly ospravedlnitelné pouze na základě víry, že jejich růst bude dlouhodobě vyšší než příjmy domácností. Děje se dnes něco podobného na trhu s dluhopisy? Výnosy dlouhodobých dluhopisů závisí hlavně na očekávaném vývoji krátkodobých sazeb. Dlouhodobý dluhopis si nekoupíte s výnosem 2 %, jestliže čekáte, že Fed už brzy zvýší sazby na 4 % či 5 %. Fed snižuje sazby v situaci vysoké nezaměstnanosti a nízké inflace. Dnes už je nemůže dále snižovat, je však těžké najít důvody, proč by je měl zvyšovat. Nebude tomu tak, dokud neklesne nezaměstnanost, nebo se nezvedne inflace. Data zatím neukazují, že by k tomu mělo v dohledné době dojít.

Hovory o bublině na trhu s dluhopisy jsou částečně založeny na to, že sazby jsou na historických minimech. Nesmíme však zapomínat na to, že i ekonomika je ve srovnání s historickými standardy ve velice špatném stavu. Obvyklá pravidla, podle kterých posuzujeme úroveň sazeb, v takovém prostředí neplatí. Vedle toho je tu element „přání otcem myšlenky“. Část finančníků si z nějakého důvodu vypěstovala velkou nenávist k Benu Bernankemu. Požadují, aby ukončil uvolněnou politiku a přejí si, aby kvůli ní došlo k nějaké velké krizi. Ukazuje se ale, že nenávist k profesorům z Princetonu není dobrým základem investiční strategie.

 
Jak je to s akciemi? Hlavní indexy jsou nyní výš, než byly na konci 90. let. To může znít hrozivě, ale musíme uvážit i to, že korporátní zisky jsou nyní více než 2,5krát vyšší, než tomu bylo před prasknutím dot.com bubliny. K tomu se přidávají nízké výnosy vládních dluhopisů, které cenám akcií také pomáhají. Požadavky na to, aby Bernanke kvůli bublinám přestal bojovat s obrovskou nezaměstnaností, tak mají chabý základ i zde. Bernanke by neměl bublinovým baronům věnovat pozornost a měl by se dál věnovat své práci.

Mezi Bernankeho nepřátele mimochodem patří často i zástupci významných hedge fondů. Všimněme si, že tomuto odvětví se za posledních deset let nevedlo nijak dobře, a platí to zejména o pokrizových letech. Je možné, že jejich nenávist není směřována ani tak na Bernankeho, jako na nástroj, se kterým ekonomové jako on pracují. Hovořím o modelu IS-LM. Lidé jako Druckenmiller či Singer drží již roky krátké pozice na vládních dluhopisech jen proto, aby zjistili, že na nich budou prodělávat stejně jako investoři v Japonsku. Hovořili o tom, že přijde fiskální zkáza a kvůli tomuto pohledu prodělali peníze. Měli by změnit svou strategii a přiznat si, že makroekonomičtí akademici a Fed mají možná pravdu. Namísto toho však hovoří o zmanipulovaných trzích a o Fedu, který ničí západní civilizaci.

V Japonsku je patrné, že Abenomie dosahuje úspěchů. Není ještě všem dnům konec, je ale jasné, že bylo dosaženo jasného posunu v psychologii a očekáváních. A to je jádro věci. Již před lety jsem tvrdil, že únik z pasti likvidity vyžaduje důvěryhodný závazek centrální banky, že se bude chovat nezodpovědně. To znamená, že centrální banka musí přesvědčit investory, že neukončí stimulaci ve chvíli, kdy se ekonomika dostane do stavu plné zaměstnanosti, a tudíž dojde k růstu inflace. Takový závazek je těžké učinit. Šoky, kterými si v posledních letech prošla japonská ekonomika, ale stačily na to, aby byl vytvořen kredibilní závazek zvýšení inflace. Například Martin Feldstein však požaduje, aby Fed kvůli hrozbě vyšší inflace ukončil QE. Zvýšená inflační očekávání jsou ale přesně tím, čeho se nekonvenční monetární politika snaží dosáhnout.

(Zdroj: NYTimes, blog Paula Krugmana)


Čtěte více:

Rogers věří Abemu, sází na japonské akcie
05.03.2013 12:41
Jim Rogers navýšil pozice v japonských akciích, jimž v posledních měsí...
Soros: Japonci hodně riskují, El-Erian: Možná to skončí slzami
05.04.2013 14:40
Rozsáhlá stimulační opatření japonské vlády a centrální banky, která m...
Krugman: Deprese kvůli euru a deprese kvůli Excelu
23.04.2013 18:13
Kdy všichni uznají, že euro je chyba? Odpověď samozřejmě zní, že nikd...
Pimco se zbavuje rizikových aktiv. Finanční trhy předstihly reálnou ekonomiku
15.05.2013 18:27
Společnost Pacific Investment Management Co. (Pimco), pod níž spadá ne...

Váš názor
  • Japonsko = úspěch ???
    16.05.2013 10:43

    Musím se smát, když pan Krugman vydává japonskou cestu za úspěch. Za první 4 měsíce roku tam akcie /NIKKEI/ stouply o neuvěřitelných 45 % !!! a hodnota Jenu propadla o 18 % . Pokud by tohle šílenství dál pokračovalo do zimy, tak za rok stoupne NIKKEI o 140 % !! a Jen proti USD propadne o 55 % za rok. I když za první kvartál vyrostl japonský HDP o 3,5 %, tak při propadu hodnoty Jenu o 18% vlastně HDP měřený v Dolarech o velkých 15 % propadl, tohle číslo bude uvedeno do světových ekonomických přehledů ,ty se totiž vedou jen v dolarech. P.S. Těžko se radovat z propadu ekonomiky o 15 % za 3 měsíce. Pan Krugman to dovede. Japonský růst je umělý, je to růst na kapačkách, který skončí krachem.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Japonsko = úspěch ???
      23.05.2013 13:39

      SOUHLAS !!!!!! KRUGMANOVY "teorie" čeká v Japonsku velký test. ------------------- Japonsko se mílovými kroky blíží k "úspěšnému" bankrotu. Za poslední dva měsíce se důvodu zvýšených inflačních očekávání úrokové sazby na jejich vládní dluhopisy zněkolikanásobili, např. 5Y z 0,1% na 0.47%. Platby úroků již dnes pozřou 1/4 státního rozpočtu!!!! Pár let to budou refinancovat až zjistí, že v rozpočtu jim nezůstane ani "yen" na mandatorní výdaje. To bude BIG BANG !!!!
      EW
  • 16.05.2013 9:16

    Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    ppp
    •  
      16.05.2013 9:57

      pro ppp: Parádní příspěvek do diskuse, Myslím, že o kedlubnách jako ty je první písnička od J.A.R....zlejch starejch dědků je celej svět...Každopádně máš-li alternativu, či zajímavou myšlenku, sem o5 s ní...Think big.
      ulostar airfly
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university