Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak vypadá zombifikace eurozóny?

Jak vypadá zombifikace eurozóny?

03.06.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomika Spojených států se nadále uzdravuje, růst v eurozóně bude ale pravděpodobně slabý delší dobu. Konkrétně to znamená, že by neměl překročit hranici 0,5 %, jádro měnové unie si povede o něco lépe, periferie o něco hůř. Podle našeho názoru bude tento vývoj charakteristický „zombifikací“ evropských ekonomik a institucí, jejich kolaps ale není pravděpodobný. Na druhou stranu však můžeme očekávat růst politických a sociálních tenzí. Na globální úrovni pak můžeme hovořit o „stabilní nerovnováze“, v jejímž rámci se mohou jednotlivé ekonomiky lehce zhoupnout do extrémních situací. Nejblíže tomuto bodu je právě ekonomika eurozóny.

Relativní stabilitu v eurozóně zajistila ECB, která slíbila, že bude plnit funkci věřitele poslední instance. Pokrok směrem k jednotné bankovní unii je však minimální, podobná je situace u unie fiskální. Podle našeho názoru bude další pokrok v těchto oblastech pomalý, vedení eurozóny bude namísto preventivního řešení problémů spíše reagovat na tlak trhů. Existuje ovšem určitý potenciál pro větší sdílení rizik a dá se očekávat, že ECB bude muset použít svou rozvahu pro nákup aktiv. Bude se tak dít v době, kdy se posune od managementu krize k managementu makroekonomického vývoje. Je také pravděpodobné, že ECB bude střídat své postoje tak, že jednou „učiní vše, co je třeba“, podruhé ale zase odmítne aktivní kroky. Důležitým faktorem budou výsledky voleb v jednotlivých zemích a růst vlivu populistických stran. Jasným příkladem je Itálie, kde hrozí politická fragmentace.

Ohledně případného rozpadu eurozóny je nepravděpodobnější scénář ten, v jehož rámci se vazby mezi velkými ekonomikami (Francií, Německem, Itálií a Španělskem) posílí, a to i směrem k bankovní a fiskální unii. Není ale jasné, zda tato skupina zemí uvítá i pokračování unie s některými menšími ekonomikami. Zároveň je možné, že některé z menších zemí ani nebudou o další členství v unii stát. Periferie nyní vedle užší bankovní a fiskální unie potřebuje i lepší rovnováhu mezi strukturálními reformami a fiskálním utahováním. Bez růstu se jejich situace bude nadále zhoršovat.

Jednou z překážek při tvorbě silnějších institucí v eurozóně je neochota Německa k razantnějším krokům. Ta souvisí s plánovanými volbami v této zemi a je možné, že po září již bude postoj Německa konstruktivnější. Nejpravděpodobnější je ale to, že Německo bude nadále prosazovat jen parciální kroky. Nedá se ani čekat, že tato země přistoupí k větší stimulaci růstu, protože se sama obává rozpočtových tlaků vyvolaných demografickým vývojem. Je ale možné, že německá vláda podpoří větší aktivitu ECB. Ta sice nebude mít tolik tolerance pro vyšší inflaci jako Fed či Bank of England, o něco vyšší inflace by ale měla být přijatelnější i pro ni, protože ulehčí posun eurozóny k nové rovnováze.

(Zdroj: Pimco)


Váš názor
  • USA
    03.06.2013 8:25

    Já bych si nebyl báječnou situací v USA vůbec jistý. Proč ?? Ve 4 kvartále 2012 růst HDP o 1,7 % meziročně, ve Q1 2013 o 1,8 % meziročně. A jak docílily USA růst o 1,8 % ?? Růstem osobní spotřeby občanů o 3,4 % . A jak docílily tohoto růstu spotřeby ?? Snížením míry úspor během jediného čtvrtletí z 5,3 % na pouhá 2,3 % !! Je možné dále snižovat míru úspor obyvatel ?? Už jenom minimálně. Při míře úspopr 2 % nastal v USA krach roku 2008. Růst o 1,8 % při nulových úrokových sazbách FED, při pravidelném měsíčním nákupu dluhopisů FED ve výši 85 mld. USD a růstu státního dluhu o 100 mld. USD každý měsíc, no to může považovat za úspěch jenom opravdový ekonomický diletant !
    Xiluodu Dam 13 860 MW
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data