Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman hovoří o historické chybě Fedu a ekonomiku dusících monopolních rentách Applu a spol.

Krugman hovoří o historické chybě Fedu a ekonomiku dusících monopolních rentách Applu a spol.

27.06.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Současné ekonomické problémy ukazují mimo jiné na to, jak hodnotné je poučení z minulosti. Například Carmen Reinhart a Kenneth Rogoff vydali na samém počátku krize skvělou knihu s názvem „Tentokrát je to jinak“. V ní ukázali, že krize jsou si velmi podobné a podobnost vývoje v USA ve 30. letech, Japonsku v 90. letech či Velké Británii ve 20. letech nám je i v současné době přínosným vodítkem. Ekonomiky se ale časem mění a v některých oblastech velmi výrazně. Co je nejvíce specifické pro americkou ekonomiku 21. století?

Podle mého mínění to je rostoucí význam monopolních rent. Tedy zisků, které nepředstavují návratnost investice, ale odrážejí dominanci na trhu. Ta může být někdy zasloužená, někdy ne. Každopádně ale vytváří propast mezi zisky a výrobou a možná i přispívá k ekonomickému útlumu. Podívejme se třeba na rozdíl mezi Apple a General Motors v 50. letech. GM měl v dobách své největší slávy velkou tržní sílu, její hodnota byla ale založena hlavně na produkční kapacitě. Tedy na stovkách továren a pracovní síle, která představovala 1 % celkového počtu zaměstnanců v nezemědělských sektorech. Apple toho ale s materiálním světem nemá mnoho společného. Podle toho, jak se zrovna vyvíjí cena jeho akcie, je jeho kapitalizace na prvním či druhém místě na americkém trhu, jeho zaměstnanci ale tvoří jen 0,05 % všech pracujících v USA. Částečně je to tím, že převedl většinu své výroby do zahraničí. Pravdou ale je, že ani v Číně Apple nevytváří velký objem mezd. Do značné míry je cena produktů této firmy odtržena od nákladu na jejich výrobu. Apple jednoduše stanoví ceny podle toho, co snese trh a ten toho snese hodně.

Nejde o morální hodnocení. Mohli bychom tvrdit, že Apple si tuto pozici zaslouží. Nejsem si ale jistý, kolik lidí by to tvrdilo o Microsoftu či o celém finančním odvětví, které také vydělává velké monopolní renty a jeho zisky představují 30 % celkových zisků v ekonomice. Každopádně platí, že pokud jsou zisky stále více odrazem rostoucí monopolní síly, má to dopad na celou ekonomiku. Po roce 2000 nastal velký posun přerozdělení příjmů směrem od mezd k ziskům. Je tu ale jedna záhada: Zisky leží vysoko, sazby nízko, ale investice žádným boomem neprocházejí. Určitě to není tím, že by se prezident Obama nějak dotknul vedení firem, nebo že by se společnosti obávaly změn v oblasti zdravotního pojištění.

Jestliže zisky neodrážejí návratnost investic, ale monopolní renty, žádná záhada to vlastně není. Monopol může být vysoce ziskový, důvod pro zvyšování kapacit mít ale nemusí. Příkladem je opět Apple. Zisky vysoké, sedí však na hromadě hotovosti a evidentně nemá potřebu ji reinvestovat. Pro ekonomiku tato situace příznivá není. Práce má stále menší podíl na příjmech a společnosti ani přes vysoké zisky neinvestují. To je recept na dlouhodobě utlumenou poptávku. Není to jediná příčina slabého oživení, ale přispěla k němu, tvrdí na stránkách NYTimes Paul Krugman. Na svém blogu se pak věnuje intenzivně diskutovanému tématu, které ekonom nazývá „potenciálně tragické zvolnění tempa QE“.

Fed se na základě relativně optimistického výhledu znatelně posunul k jestřábům. To není dobré. Možná, že to nakonec vyjde, je tu ale velká pravděpodobnost toho, že jde o významnou historickou chybu. Nesmíme zapomínat, že americká ekonomika se stále nachází v hlubokém útlumu, což není patrné ani tak z nezaměstnanosti, jako z pohledu na zaměstnanost:

krug

Na obrázku se částečně projevuje stárnutí populace, ale i tak se stále pohybujeme daleko od přijatelných úrovní zaměstnanosti a inflace leží pod cílem Fedu. Ten možná věří, že se situace zlepší, ve svých očekáváních ale zůstává soustavně příliš optimistický. Ekonomice může pomoci tak, že „důvěryhodně slíbí, že bude nezodpovědný“. To znamená, že se zaváže, že nechá ekonomiku rozjet a inflaci vzrůst a až poté utáhne. Namísto toho ale ukázal, že je stále konvenčně uvažující centrální bankou.

Co když ekonomika zpomalí a inflační očekávání klesnou ještě více? Fed bude jen těžko dokazovat, že přestal konvenčně uvažovat poté, co ukončil párty dříve, než začala. Skutečně doufám, že mé obavy se ukáží být bezpředmětné.

(Zdroj: NYTimes, blog Paula Krugmana)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)