Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Část centrálních bankéřů je pro okamžité zahájení devizových intervencí, ukázal zápis ČNB

Část centrálních bankéřů je pro okamžité zahájení devizových intervencí, ukázal zápis ČNB

08.07.2013 9:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Meziroční měnověpolitická inflace byla v květnu 0,6 %, pod dolní hranicí tolerančního pásma cíle. Korigovaná inflace bez pohonných hmot je setrvale záporná. V této souvislosti se několik členů bankovní rady na posledním měnovém jednání vyslovilo pro okamžité zahájení devizových intervencí. Bylo nicméně také uvedeno, že tendence podstřelování inflačního cíle má jen krátkodobý charakter a že nezbytnou podmínkou pro zahájení intervencí je riziko déletrvající deflace, které se nenaplňuje, ukázal zápis jednání Bankovní rady ČNB.

Nově publikované údaje dle ČNB znamenají kumulaci protiinflačních rizik prognózy a v inflaci a HDP jsou rozdíly oproti prognóze výrazné. Nové údaje dle zápisu z jednání BR ČNB potřebu uvolněnějších měnových podmínek zesilují.

ČNB zopakovala jako závazek měnové politiky, který přispívá ke stabilizaci ekonomiky, inflační cíl ve výši 2 %. „Již dříve byly podniknuty kroky směřující k plnění tohoto cíle jako zastavení odprodejů výnosů devizových rezerv, snížení měnověpolitických sazeb na technickou nulu a přijetí závazku držet úrokové sazby na stávajících úrovních v delším horizontu, dokud nedojde k výraznému nárůstu inflačních tlaků,“ stojí v zápise z jednání BR. Opakovaně bylo řečeno, že dopady intervencí, bude-li k nim přistoupeno, se mohou dostavit rychleji než v případě změn úrokových sazeb, jejichž prostor je nyní vyčerpán, a také že možnosti měnové autority intervenovat proti koruně jsou neomezené. Kurz koruny je oproti prognóze mírně slabší a dle ČNB snižuje potřebu zahájit intervence.

Celková meziroční inflace se v květnu v tuzemské ekonomice snížila o 0,4 procentního bodu na 1,3 % a byla tak oproti prognóze o 0,3 procentního bodu nižší. Projevilo se výraznější snížení cen telekomunikačních služeb, dosud velmi slabé promítnutí změn spotřebních daní z cigaret, výraznější pokles cen pohonných hmot a také mírně nižší růst regulovaných cen. Ceny potravin rostly naopak oproti prognóze rychleji. Meziroční pokles reálného HDP se v 1Q13 prohloubil na 2,2 %, což je oproti prognóze výraznější pokles o 0,7 procentního bodu. Příčinou odchylky byla nižší hrubá tvorba kapitálu vlivem hlubšího snížení zásob. Spotřeba domácností se naopak vyvíjela oproti prognóze méně nepříznivě. Čistý vývoz přispěl k růstu HDP podle očekávání prognózy mírně záporně, zatímco příspěvek spotřeby vlády byl kladný.

Bankovní rada definovala současný vývoj ekonomické aktivity jako „tápavý krok ekonomiky po dně“. Jako patrné známky obratu ekonomického růstu vnímá ČNB například příznivější vývoj vývozu či zlepšující se sentiment spotřebitelů, což ČNB spojuje s ohlášením ukončení fiskální konsolidace a stabilizace inflace i reálné kupní síly obyvatel. Pokles spotřeby domácností dle ČNB patrně dosáhl dna ve druhé polovině roku 2012 a že počátkem roku 2013 byl růst spotřeby již méně nepříznivý. Míra úspor je vlivem nedávné revize výrazně nižší a opatrnostní motiv spotřebního chování je patrně na stejné úrovni jako v roce 2010, zaznělo také. „Do hrubých úspor se promítají investice do nemovitostí, což komplikuje úvahy o změně spotřebního chování,“ upozornila také ČNB.

Na trhu práce vidí ČNB „známky přizpůsobení“, kam počítá rostoucí zaměstnanost při snižujícím se počtu zaměstnanců přepočtených na plné úvazky, což dle banky znamená zvyšující se částečné úvazky. Aktuálně také dle ČNB roste zaměstnanost v netržních službách.

V diskuzi bylo uvedeno, že prognóza očekává oživení zahraniční poptávky ve druhém pololetí 2013, což je důležitý předpoklad obratu ve vývoji domácí ekonomické aktivity. „Příznivější jsou perspektivy růstu americké ekonomiky, zatímco pokračující recese v eurozóně nedává dobré vyhlídky na trvalejší obnovu růstu a předpokládané oživení zahraniční poptávky se tak nadále nedostavuje,“ shrnula ČNB.

 


Čtěte více:

Zaostřeno na ČNB: Dva roky na nule
20.06.2013 18:31
Kdyby sázkové kanceláře vypisovaly sázky na úrokové sazby ČNB, byl by...
ČNB ponechala sazby na technické nule. Roste možnost intervencí
27.06.2013 13:05
Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla o ponechání klíčové 2t...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m