Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Erste: 6. srpna splatíme státní pomoc. Hrozí v Rakousku neomezená bankovní daň?

Šéf Erste: 6. srpna splatíme státní pomoc. Hrozí v Rakousku neomezená bankovní daň?

08.07.2013 11:41, aktualizováno: 8.7. 13:02
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Rakouská bankovní skupina Erste k 6. srpnu splatí participační kapitál včetně pomoci rakouské vlády v celkovém rozsahu 1,76 miliardy eur. Její šéf Andreas Treichl odráží spekulace, že za rychlým splacením kapitálu a rychlou realizací emise nových akcií a navýšením kapitálu stojí potřeba rakouské vlády profinancovat Hypo Alpe Adria. Šéfka rakouských státních financí Maria Fekterová označila za velmi vysokou daň, kterou v Rakousku banky platí a před parlamentem vyjádřila obavu, že směrnice EU ohledně budoucího řešení pádů bank jejich zatížení dále zvýší.

Erste přijala v roce 2008 v prostředí finanční krize pomoc rakouské vlády v rozsahu 1,2 miliardy eur, vedle toho 560 milionů eur od soukromých investorů. Nyní chce participační kapitál splatit a dle čerstvého oznámení banky je platným datem, kdy tak bude učiněno, 6. srpen 2013. Transakci již schválilo vedení banky i dozorčí rada. Aby Erste byla schopna participační kapitál najednou splatit, probíhá navýšení kapitálu cestou emise nových akcií do rukou stávajících investorů. Výsledky celého úpisu akcií by měly být známy 18. července s vypořádáním dne 23. července nebo kolem tohoto data. Že kroky jsou odezvou na problémy rakouské vlády s Hypo Alpe Adria, včetně tlaku kancléře Faymanna na další zvýšení bankovní daně v zemi, proti kterému se čerstvě vymezila ministryně financí, se snaží vyvrátit šéf celé skupiny Erste Andreas Treichl.

„Tato transakce byla dlouhodobě plánována. Jakmile jsme realizovali veškeré přípravné práce, přistoupili jsme k realizaci navýšení kapitálu. A ano, prostředí pro to je obtížné,“ uvedl Treichl pro rakouský Kurier. Vylučuje ale jakoukoli souvislost s problémy rakouské vlády s pádem Hypo Alpe Adria. „Nemá to nic společného, to je ryze konspirační teorie. Nevěděli jsme nic o Hypo, jde pouze o časovou shodu náhod. Přesto doufám, že Rakousko rychle promyslí, jakým způsobem s penězi od nás založit fond k zajištění finančního systému v zemi – s částkou 1,2 miliardy eur a k tomu kolem 400 milionů eur na úrocích,“ řekl Treichl.

Erste nejprve oznámila, že v průběhu třetího čtvrtletí roku zamýšlí navýšit kapitál o 660 milionů eur a transakci spustila ihned s jeho počátkem. To má bance pomoci ke splacení participačního kapitálu včetně státní pomoci a naplnění 10% úrovně běžného tier 1 kapitálového ukazatele dle Basel III do konce roku 2014. V první fázi 1. a 2. Července Erste prodávala nové akcie vybraným institucionálním investorům prostřednictvím zrychleného procesu knihování a prostřednictvím přednostní nabídky úpisu pro současné akcionáře (ABO). PO dokončení fáze byla specifikována upisovací cena nové akcie na 18,75 eur/akcie s tím, že stávající akcionáři budou mít právo na úpis 4 nových akcií proti každým drženým 45 kusům stávajících akcií. Erste celkově vydá 35,231 milionu akcií po 18,75 eur za akcii, tedy celkově realizuje emisi za 660,581 milionu eur.

Následně probíhá úpis práv stávajícím akcionářům v rozmezí 3. července až 17. července s ohledem na získávání potřebných regulatorních povolení. Obchodování s upisovacími právy má proběhnout mezi 9. a 11. červencem. Výsledky celého úpisu akcií by měly být známy 18. července s vypořádáním dne 23. července nebo kolem tohoto data.

Erste uvedla, že největší akcionáři, kteří ovládají 37,4% podíl v bankovní skupině, se zavázali u účasti na úpisu. Přesto lze očekávat, že nejsilnější akcionáři proti úpisu v rozsahu 8,2 % celkové tržní kapitalizace bankovní skupiny něco ze svého podílu mohou ztratit. Například nejsilnější akcionář, kterým je s řádově 20% nadace Erste Stiftung, uvedl, že může prodávat část ze svých akcií v zájmu uspokojení poptávky dalších investorů. „Všichni stávající akcionáři mohou svá akcionářská práva vykonávat a nové akcie upsat. V důsledku navýšení kapitálu očekáváme jen velmi malou změnu akcionářské struktury. Náš vlastní kapitál včetně upisovaných 660 milionů eur dosahuje zhruba 10 miliard eur,“ uvedl šéf Erste Treichl.

Rakousko zavedlo bankovní daň v roce 2011 se zátěží zhruba 500 milionů eur. Zvýšilo ji v roce 2012 na celkových cca 625 milionů eur ročně kvůli profinancování pomoci Volksbanken. K tomu přistupují dividendy ze státní pomoci. I proto lídr Erste Treichl a další šéfové rakouským bank tvrdě odporují tomu, aby si Rakousko zvyklo takto postupovat i do budoucna. Ve vládě nacházejí odezvu, přesto nad daňovou zátěží visí další hrozby.

Rakouský kancléř Werner Faymann 26. května pro rakouský rozhlas ORF uvedl, že by se banky měly účastnit nákladů nejen na Hypo Alpe Adria, ale právě na pokrytí národního záchranného fondu (směrnice EU, odhad zátěže u Rakouska cca 9 mld. eur) a vyslovil myšlenku růstu bankovní daně, respektive prodloužení její platnosti do roku 2019. Svůj postoj k tomuto úmyslu nyní musela v rakouském parlamentu vysvětlovat ministryně financí Maria Fekterová. Jednoznačně jej odmítla, zároveň ale varovala. „Bankovní daň v Rakousku je již nyní velmi velmi vysoká“ uvedla Fekterová. Připomněla ale, že ministři financí EU se 27. června shodli, jak do budoucna řešit pády bank, včetně založení národního fondu na krytí těchto rizik se zdroji v rozsahu 1,3 procenta nezajištěných bankovních depozit. Tento krok by dle Fekterové fakticky znamenal „neomezenou bankovní daň“.
 
Rakouská centrální banka ÖNB dnes uvedla, že Tier 1 ukazatel rakouských bank v roce 2012 narostl o 65 bps na 11 procent. Rakouské banky ale dle centrální banky nadále musejí pokračovat ve zvyšování efektivnosti a ziskovosti. Ratingové agentury v čele s Standard & Poor’s již na jaře varovaly, že k posilování kapitálu na úrovně potřebné pro Basel III a souběžné splácení státní pomoci nemají rakouské banky dostatek vnitřní síly v podobě financování zadrženými zisky a budou muset realizovat emise nových akcií. Šéf Erste Treichl pak nedávno uvedl, že navyšování kapitálu nezasáhne budoucí výplatu dividendy.

(Zdroj: Wiener Zeitung, Kurier, Bloomberg, Erste)


Čtěte více:

S&P: Rakouské banky může zlepšení kapitálu donutit k emisím akcií i prodejům aktiv
18.04.2013 12:27
Ziskovost rakouských bank je slabá nato, aby vlastními zdroji zlepšily...
Treichl (Erste): Splacení státní pomoci nepůjde na úkor dividendy. Akviziční chuť brzdí ceny
16.05.2013 15:27
Skupina Erste je připravena kdykoli splatit státní finanční pomoc a kr...
Rakousko straší nálepka vratkých bank. Erste a další nechtějí řešit pád Hypo Alpe Adria
19.06.2013 10:02
V Rakousku stoupá napětí kolem způsobu řešení padlé banky Hypo Alpe Ad...
Erste (-8 %) navýší akciový kapitál o 660 mil. eur a splatí účast státu i investorů. Čeká provozní pokles (+komentář)
24.06.2013 8:54
Bankovní skupina Erste oznámila, že ve třetím čtvrtletí roku 2013 navý...
Rakousko tančí kolem Hypo Alpe Adria: Více pomoci, méně prodejů, o bankovní dani ani muk
01.07.2013 14:46
Nový návrh Evropské komisi, který má ospravedlnit poskytnutí státní po...
Erste (-4 %) zahájila navýšení kapitálu. Akcie nabídne stávajícím investorům po 18,75 eur
02.07.2013 8:26
Skupina Erste v pondělí zahájila navýšení kapitálu skrze emisi akcií v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data