Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pobaltí se eura nebojí

Pobaltí se eura nebojí

12.07.2013 18:27
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Po Estonsku přijde příští rok na řadu Lotyšsko jako další nová země v eurozóně. Středoevropské země také před lety mířily do eurozóny, skoro to vypadalo na soutěž, kdo dřív. Do konce to ale dotáhlo pouze Slovensko, přišla krize, která atraktivitu členství výrazně snížila a až nyní s možným členstvím začínají znovu koketovat Poláci. Pro Pobaltí ale členství zůstalo jasným cílem i přes jeho odkládání, problémy eurozóny nebo třeba zvýšené náklady spojené s nutností přispívat do ESM.

Jako hlavní důvody ke členství se obvykle uvádějí velká otevřenost ekonomiky, silná obchodní svázanost se zeměmi platícími eurem, vlastnické propojení bankovního sektoru nebo stabilizace měnového kurzu. Pro Lotyšsko to sice platí, ale jen částečně a mnohdy méně než třeba pro Českou republiku.

Otevřenost lotyšské ekonomiky je relativně vysoká, s obratem zahraničního obchodu na úrovni cca 125 procent HDP. U Česka ale tento poměr dosahuje 150 procent. Také obchodní svázanost s eurozónou je menší. Z lotyšského exportu míří do eurozóny asi 35 procent, v opačném směru činí dovozy z eurozóny kolem 40 procent celkových dovozů. Důležitými partnery mimo eurozónu jsou Rusko, Litva či Švédsko. Pro srovnání český export jde do eurozóny z 65 procent a dovoz z eurozóny tvoří zhruba polovinu.

Co se týče vlastnictví českého bankovního sektoru, mají bankovní skupiny z eurozóny naprostou nadvládu. V Lotyšsku je největší švédská Swedbank, následuje rovněž švédská SEB Banka, další v pořadí jsou pobočky finských bank nebo v Pobaltí působící a v Dánsku sídlící DNB. To v souhrnu žádnou dominanci eurozóny nedává.

 
Naopak aspekt stabilizace měnového kurzu je v Lotyšsku určitě daleko důležitější než ve středoevropských zemích. Lotyšský lat je navázán na euro v režimu ERM II už dlouhá léta - od roku 2005 - právě kvůli plánu brzy po vstupu do EU zavést euro. To se postupně odkládalo, ale země už u stanoveného kurzu byla fakticky nucena zůstat a to i po pádu do vážné krize vrcholící v roce 2009. Přes výrazně narůstající schodky běžného účtu nemohla přikročit k devalvaci či uvolnění režimu kvůli velkému poměru dluhu v zahraničních měnách. Vydala se tak bolestivou cestou výrazných fiskálních škrtů a vnitřní devalvace, čímž se propad ekonomiky prohloubil. Nakonec se ekonomiku podařilo stabilizovat, i když vadou na kráse stále zůstává dvouciferná nezaměstnanost.

Lotyšsko si tedy už bohatě užilo nevýhod eura jakožto pevného kurzu, zatímco výhody jako uvolněnou měnovou politiku, menší rizikové marže nebo větší odolnost měny proti spekulativním útokům využít nemohlo. Logicky se tedy nabídla buď cesta zpět k plovoucí měně, nebo naopak plné členství v eurozóně.

Značné náklady, které už země do integrace vložila, možná přispěly k vítězství druhé varianty. Ekonomická svázanost s eurozónou pravděpodobně rozhodující nebyla, tedy asi ne ta současná, ale budoucí možná ano. Pro celé Pobaltí je od získání nezávislosti typická silná snaha vymanit se ze sféry vlivu východního souseda a přimknout se více k Západu. Euro tak dává smysl jakožto stimulace obchodních vazeb západním směrem v zájmu nárůstu jejich váhy.

Členství v EU, NATO, euro a každý další prvek navíc vysílá signál, že tento region nestojí v nějakém mocenském vakuu, které by volalo po vyplnění. Jednání pobaltských zemí tak upozorňuje mimo jiné na to, že evropská integrace není jen ekonomickým projektem. Stejně důležitý je i strategický a bezpečnostní aspekt, na který se ve větších zemích v centru zapomíná, ale právě malé země na hranicích ho ignorovat nemohou.


Čtěte více:

Průzkum: Jen čtvrtina podnikatelů chce nyní euro, polovina je proti
21.06.2013 11:52
Zavedení eura by nyní uvítala jen čtvrtina podnikatelů, vyplývá z průz...
Než se vydáte do Chorvatska
08.07.2013 17:34
Během návštěvy pro nás stále nejoblíbenější zahraniční destinace nám m...
Lotyšsko bude od ledna platit eurem. V dlouhodobé perspektivě vidí mnoho výhod
09.07.2013 12:55
Lotyšsko se stane 18. členskou zemí eurozóny. Definitivně to potvrdila...

Váš názor
  •  
    15.07.2013 8:33

    Jen kdyby efektivnost EU neustále nesnižovaly partikulární a krátodobé zájmy německé, britské, ale zejména francouzské administrativy a elity ...
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data