Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč jsou Židé tak úspěšní?

Proč jsou Židé tak úspěšní?

14.08.2013 15:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Jerry Z. Muller na stránkách Project Syndicate navrhuje, abychom se více věnovali tomu, proč Židé dosahují svého úspěchu. Není ani zdaleka první, kdo se tímto tématem zabývá. I známý ekonom Simon Kuznets se domníval, že Židé mohou poskytnout odpověď týkající se tajemství lidského kapitálu. Obvyklá vysvětlení jejich úspěšnosti jsou následující: Vysoké IQ, které může být dané evolucí odrážející evropské sociální tlaky. Kultura, která si cení vzdělání a tvrdé práce. Uzavřená společnost s různými utajenými spolky a silnými sociálními vazbami používající machinace a podvody. Za pozornost stojí to, že na tomto seznamu chybí „Bůh starající se o svůj vyvolený lid“ a „velké nosy, které Židům umožňují vyčenichat ziskové příležitosti“.

Pokud se ale nad problémem zamyslíme, nalezneme ještě řadu dalších faktorů. Prvním z nich je selektivní imigrace. Nejbohatší národnostní skupinou v USA jsou ve skutečnosti Indové, velmi dobře si vedou i Filipínci. U nich se na důvod nikdo neptá, je ale jasné, že selektivní imigrační politika způsobila to, že do USA přišli ti nejchytřejší a často i ti nejbohatší. Jak je to se Židy? Většina z nich přišla do Spojených států, když utíkala před represí v Evropě. Mohli bychom čekat, že to bylo jednodušší pro ty bohaté a úspěšné. Američtí Židé tak nejsou reprezentativním vzorkem celého národa, ale vzorkem, který je vychýlen směrem k těm chytřejším a bohatším.

Pozornost bychom měli věnovat i vlivu urbanizace. V Evropě se Židé soustředili ve velkých městech. Důvodem může být i to, že nesměli vlastnit mnoho půdy. Tento trend byl každopádně zachován také v USA. Je dobře známým faktem, že ve městech je dosahováno vyšší produktivity a vyšších příjmů. Ze statistického hlediska tak Židé těží i z toho, že obvykle bydlí ve městech. Data může rovněž zkreslovat fakt, že za Židy nejsou dnes považováni jen ti, kteří mají židovskou matku, nebo ti, kteří k jejich víře konvertovali. Za Žida je považován každý, kdo má jméno znějící židovsky, má za otce Žida, apod. Pokud pak například vidíme někoho úspěšného se vzdálenou vazbou k židovství, utvrzuje nás to v názoru, že Židé jsou úspěšnější než zbytek populace. Židovský „úspěch“ začal být patrný zejména po roce 1800. Mezi známými vědci, spisovateli či filozofy z dřívější doby jich mnoho nenajdeme. Může tak jít o přechodný jev a podle některých názorů zde již skutečně probíhá „návrat k průměru“.

Svou roli může hrát i to, v jaké fázi vývoje se jednotlivé země nacházejí. Židé se zaměřili na Evropu v době, kdy dosahovala svých největších úspěchů, to samé pak probíhalo v USA. To samozřejmě nevysvětluje jejich úspěšnost v rámci jedné země, pomáhá to ale vysvětlit například jejich úspěchy na poli vědy posuzované z globálního pohledu. Podle mého názoru je ovšem rozhodující to, že jde o náboženskou minoritu a těm se obvykle daří dosahovat nadprůměrných výsledků. Platí to o Quakerech a Mormonech v USA či křesťanech na Tchaj-wanu a v Koreji. Zaměřit bychom se tak měli spíše na to, jak si Židé jako minority vedou ve srovnání s jinými minoritami. A tato otázka už z hlediska lidského kapitálu není tak zajímavá.

(Zdroj: Noahpinion)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data