Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čeští stavaři přidávají na pesimismu, letos čekají propad sektoru o 7,4 procenta

Čeští stavaři přidávají na pesimismu, letos čekají propad sektoru o 7,4 procenta

27.08.2013 15:42, aktualizováno: 27.8. 17:12
Autor: ČTK

Aktualizováno

Tuzemské stavebnictví se letos propadne rychleji, než se ještě na začátku roku zdálo. Šéfové velkých firem očekávají za celý rok 2013 meziroční pokles o dalších 7,4 procenta. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q3/2013, kterou výzkumná společnost CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika zveřejnila na dnešním Setkání lídrů českého stavebnictví. Ještě v lednu přitom ředitelé sta největších stavebních firem v České republice mluvili o snížení stavebního trhu o 4,4 procenta. 

"Toto rychlé zhoršení vychází z nedostatku investic jak na straně privátních, tak i veřejných investorů. Nečekané problémy však nastaly zejména s veřejnými zakázkami v důsledku pádu vlády, následné nejistoty ohledně dalšího vývoje a vzniklého vakua, místo rozhodování o prioritních investicích a řešení dočerpání fondů z EU," prohlásil ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek. 

Stavební firmy podle něj také očekávaly tradiční příliv investic v rámci předvolebního roku, který však kvůli předčasným volbám vůbec nenastal. Navíc u veřejných investorů nečekaně nastaly i problémy se zpožděními u zadávání zakázek, takže zakázky, na nichž se již mělo začít pracovat, a firmy s nimi ve svých plánech v úvodu tohoto roku počítaly, stále nejsou zadány a sektoru zcela viditelně chybí," dodal Vacek. 

Ředitelé velkých stavebních firem neočekávají oživení sektoru ani v příštím roce. Aktuálně počítají pro příští rok s poklesem sektoru o dalších 2,7 procenta. Podle partnera, odpovědného za služby pro realitní a stavební společnosti v KPMG ČR, Pavla Klimenta totiž nelze očekávat rychlé řešení stávajících problémů českého stavebnictví. Mezi ně řadí především cenové války často za hranicí rentability, špatné čerpání dotací, nízkou úroveň zadávací dokumentace nebo pesimistickou soukromou poptávku. 

Kritická situace stavebnictví povede podle ředitelů největších firem také k nárůstu bankrotů a propouštění. "Podle mne to je otázka této a možná příští stavební sezony, kdy se ve větší míře spustí bankroty stavebních firem. A firmy, které přežijí, budou potřebovat další roky k resuscitaci a udržení se na trhu. Zázraky se nedějí. Příběh byl již napsán a teď je ho potřeba přečíst až do hořkého konce," popisuje situaci na trhu generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural. 

Obdobně vidí stav sektoru i jednatel Swietelsky Petr Čížek. "Stavební kapacity v současnosti opravdu silně převyšují poptávku, která však rozhodně neodpovídá potřebám. Takže většina stavebních firem čeká na zázrak, že se situace změní. Protože se ale zázraky dějí jen velmi zřídka, lze reálně očekávat další vlnu krachů stavebních firem, přičemž každý jejich vedoucí pracovník doufá, že právě jeho firmě se krach vyhne," řekl.
 
Realizace zakázek za výrazně sníženou, někdy i dumpingovou cenu, se projevují i v kvalitě stavebních prací. Každý čtvrtý ředitel potvrzuje, že kvůli maximálnímu snížení nákladů staví jeho firma tak, aby výsledná stavba byla funkční a uživatelsky bezproblémová pouze po dobu záruky.

České stavebnictví se už pět let nachází v krizi. Zatímco ještě v roce 2008 činila stavební produkce 547,5 miliardy korun, za celý loňský rok se prostavělo 424 miliard korun. Od roku 2009 celkem české stavebnictví kumulativně přišlo o 277 miliard korun. Nedostatek peněz způsobil, že začaly krachovat první stavební firmy. Zatímco ještě v roce 2008 na českém trhu působilo 767 firem s více než 50 zaměstnanci, loni jich bylo už jen 603. I to je důvodem dumpingových cen, které naopak nahrávají investorům.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data