Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brazilský ropný koncern dá 9 mld. USD na ochranu před americkými kyberšpiony. Snowdenova aféra se přelévá do byznysu

Brazilský ropný koncern dá 9 mld. USD na ochranu před americkými kyberšpiony. Snowdenova aféra se přelévá do byznysu

19.09.2013 11:21
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Sága bývalého spolupracovníka CIA Edwarda Snowdena, kterému se podařilo prolomit složité bezpečnostní klíče a ukrást a posléze zveřejnit tajné informace o rozsáhlé internetové špehovací aktivitě amerických tajných služeb, má na svědomí už dva prezidentské summity. Nejdříve Barack Obama zrušil schůzku svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, který Snowdenovi poskytl azyl, a teď sám dostal stejný diplomatický políček od brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové. Ta na Obamu zanevřela kvůli zjištění, že Američané čtou její mejly a také elektronickou poštu ve státním ropném koncernu Petrobras.

Prudce se zhoršující politické vztahy mezi USA a Brazílií, kde zprávy o všudypřítomné americké kyberšpionáži vyvolaly ještě větší pobouření než v Německu, se začínají odrážet i v byznysu. Petrobras včera ohlásil investici 21 mld. realů (9 mld. USD) v průběhu pěti let na lepší zabezpečení dat a jejich ochranu před hackery a zahraničními rozvědkami.

„Tato politika je tak důležitá, že ji osobně schválilo představenstvo,“ sdělila na fóru v Rio de Janeiru šéfka Petrobrasu Maria das Gracas Fosterová. Dodala, že organizace výroby, lidí a informací a bohatství z nich vyplývající jsou pro zemi kriticky důležité.

Na digitální obranu společnost jen letos vynaloží 3,9 mld. realů a zaměstná v tomto směru 3000 lidí. Ve společnosti budou zavedena přísná bezpečnostní opatření, v jejichž rámci vědci či manažeři nebudou smět přenášet klíčová data typu výsledků seizmických průzkumů přes internet. Firemní datové centrum pro skladování nejdůležitějších informací bude chráněno i fyzicky – systémem biometrických kontrol.
 
Petrobras, kterému v Brazílii patří výsadní právo na těžbu ropy, se v poslední době potýká s klesající produkcí a rostoucím zadlužením. Na společnost dolehl nacionalistický mandát kupovat lodě, plošiny, vrtné soupravy a další vybavení pouze od drahých a neflexibilních domácích producentů. Stará ropná pole se vyčerpávají, velké projekty stíhá jedno zpoždění za druhým a ložiska pod vodou se ukazují být tvrdším oříškem, než se čekalo. Ačkoli plánuje do roku 2020 zdvojnásobit těžbu na 4,2 mil. barelů denně, a předehnat tak současný výstup Iráku či Íránu, vedení společnosti na jarním konferenčním hovoru s analytiky připustilo, že letos by produkce měla stagnovat, či klesat. Vysoce postavený manažer varoval, že kvůli rostoucí spotřebě bude země muset ještě deset let ve velkém dovážet palivo.

Dopad Snowdenovy aféry v komerční sféře půjde pravděpodobně dál. Brazilský ministr komunikací Paulo Bernardo si pohrává s myšlenkou, že telekomunikační společnosti by mohly dostat povinnost používat pouze zařízení domácí provenience. To by těžce zasáhlo zahraniční dodavatele, zejména z Číny a Spojených států, a pravděpodobně zvýšilo náklady v odvětví.

Vláda Rousseffové také v parlamentu prosazuje zákon, podle něhož by data sbíraná společnostmi jako Facebook či Google o Brazilcích musela být ukládána na serverech fyzicky přítomných v Brazílii. Internetoví giganti by v takovém případě podléhali brazilské legislativě o ochraně osobních dat.

Od zrušené americko-brazilské bilaterální schůzky na nejvyšší úrovni si představitelé brazilských korporací příliš konkrétních výsledků neslibovali. Návštěva Rousseffové ve Washingtonu měla nicméně přispět k pomalu se zlepšujícím vztahům mezi dominantními hráči Severní a Jižní Ameriky.

Vylepšené politické vazby by prospěly byznysu na obou polokoulích Ameriky. Letecký gigant Boeing je považován za favorita chystaného brazilského stíhačkového tendru. Ropné koncerny Exxon, Chevron a další si údajně brousí zuby na nedávno objevená obrovská podmořská ložiska ropy, k nimž lze získat přístup skrze plánované aukce těžebních licencí. I brazilské firmy doufají, že se jim podaří posílit či otevřít pozice na velkém americkém trhu. Výrobce menších letadel Embraer by se rád uchytil na poli zakázek pro Pentagon.

Následky špionážního skandálu jen posílí stereotypy, které si oba národy o sobě budují od 60. let minulého století. Brazilcům se vrací obraz panovačného Washingtonu a dotěrné CIA, který se usídlil hluboko v podvědomí po vojenském převratu v roce 1964. Navíc si Spojené státy v posledních dekádách na Latinskou Ameriku sotva vzpomněly, což místní obyvatelé, tak trochu paradoxně, také nesou s nelibostí. Mezi americkou diplomatickou a politickou elitou zase občas převládá přesvědčení, že Brazílie nemá na to být důležitou mocností na mezinárodní scéně a že její představitelé dávají přednost efektním pózám před státnickými činy.

Podle analytiků jsou teď vyhlídky na sblížení obou zemí velmi omezené. Vzhledem k vysoké inflaci, zpomalení růstu a dalším problémům v ekonomice si však Brazílie stěží může dovolit obchodní válku s USA. Navíc některá z navrhovaných protiopatření, zejména v telekomunikacích, půjdou v praxi prosadit velmi složitě.

 
(Zdroje: FT, Bloomberg)


Čtěte více:

Zisky ze šmírování
12.06.2013 17:38
Jeden bývalý technik CIA a NSA vynesl na světlo informace o programu n...
Aféra s odposlechy ohrožuje dohodu o volném obchodu EU-USA. Smyčka kolem Snowdena se stahuje
01.07.2013 12:06
Evropané jsou v šoku, alespoň navenek. Z „bratranců za mořem“, jak něk...
Snowden žádá o azyl, kde to jde. Putin je zdrženlivý. Maduro může nabídnout místo v tryskáči
02.07.2013 10:43
Chcete mě? Tak by se dala v krátkosti shrnout nejnovější taktika Edwar...
USA údajně sledují veškerý vnitrostátní poštovní provoz, hlídají odesílatele a příjemce
04.07.2013 12:02
Spojené státy sledují veškerý vnitrostátní poštovní provoz, za loňský ...
Nepomáhejte CIA a zrušte Facebook, radí Venezuelanům ministryně
11.07.2013 17:58
Kdo nechce pomáhat americké tajné službě CIA, ať zruší svůj facebookov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data