Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bitcoin? Hodnotu hledám marně, říká Greenspan. Čína nasazuje regulaci

Bitcoin? Hodnotu hledám marně, říká Greenspan. Čína nasazuje regulaci

05.12.2013 12:32, aktualizováno: 5.12. 15:26
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Čínská centrální banka zakázala finančním institucím realizovat transakce v bitcoinu. Posunula se tak k regulaci virtuální „měny“ po jejím růstu na 89násobek hodnoty za poslední rok. Veřejnost do bitcoinu přes internet investovat může na vlastní riziko. Alan Greenspan, bývalý šéf amerického Fedu, před prudkým růstem bitcoinu a investicemi do něj varoval s tím, že v něm marně hledá ospravedlnitelnou hodnotu.

„Bitcoin není měnou v pravém slova smyslu a nepožívá stejného právního statusu jako měna,“ stanovila čínská centrální banka. „Veřejnost do nástroje skrze internet investovat může, činí tak ale plně na své riziko,“ dodala měnová autorita v zemi. Finančnímu sektoru naopak transakce v bitcoinu zakázala, čímž se fakticky posunula k regulaci bitcoinu. Prudký růst hodnoty bitcoinu a zobchodovaných objemů vnímá jako riziko pro kontrolu toků kapitálu v zemi.

„Obavou je, že bitcoin se nabourává do standardního měnového systému. Průnik globálně obchodovaného, ale neregulovaného nástroje, do čínského měnového systému, je nežádoucí. Bitcoin může být využíván k praní špinavých peněz a dle mého názoru je krok centrální banky správný,“ uvedl Hao Hong, šéf researche pro Čínu v China research at Bocom International Holdings.

27. listopadu hodnota bitcoinu na burze Mt. Gox vyšplhala nad 1000 amerických dolarů, zatímco o den dříve končil pod 900 dolary a ještě na počátku listopadu se prodával pouze kolem úrovně 215 dolarů. V polovině července roku 2010, kdy byla virtuální měna na Mt. Gox vpuštěna, se jeden bitcoin obchodoval za pět centů amerického dolaru. Za poslední rok do dneška hodnota vzrostla více než osmdesátidevítinásobně. Rozhodnutí čínské centrální banky bitcoin srazilo. V Šanghaji na BitStamp hodnota bitcoinu klesla k 970 USD, na největší čínské bitcoinové burze BTC došlo po oznámení centrální banky k propadu od 7050 jüanů až k hladině 5790.

Vývoj bitcoinu na Mt. Gox za posledních 10 obchodních dní (USD):
bitcoin

„Ceny, na kterých obchoduje bitcoin, jsou neudržitelně vysoko a tento virtuální nástroj není měnou,“ uvedl na Bloomberg TV exprezident amerického Fedu Alan Greenspan. „Je to bublina. Bitcoinu chybí skutečná vnitřní hodnota. Musíte zapojit představivost na maximum, chcete-li se pokusit nějakou hodnotu bitcoinu hledat. Já jsem nebyl schopen ji nalézt, někomu jinému se to možná daří,“ uvedl Greenspan pro Bloomberg TV.
Bývalý centrální bankéř pokračoval, že nepochopil, odkud náklonnost k bitcoinu pramení. Uvedl, že neexistuje žádný fundamentální mechanismus, který umožňuje bitcoin splatit čímkoli, co by bylo univerzálně akceptovatelné. „A to je právě skutečná hodnota měny – důvěra v jednotlivce či subjekt, vydávající měnu,“ uvedl Greenspan.

Bitcoinu pomohlo slyšení 18. listopadu v americkém senátu, které otevřelo cestu jeho širšímu použití. Zástupce ministerstva spravedlnosti mimo jiné neoznačil bitcoin a další virtuální měny za „nelegální“. Šéf Fedu Ben Bernanke pak uvedl, že americká měnová autorita nemá v úmyslu bitcoin a jeho použití jakkoli regulovat. „Ačkoli Fed obecně sleduje vývoj virtuálních měn a dalších inovací v platebním systému, nepokládá za potřebný v této oblasti přímý dohled či pravidla regulace,“ sdělil Bernanke senátorům.

Postoj Číny je proti Fedu opačný. Zdroje z centrální banky a regulatorní komise potvrdily diskuse o přípravě pravidel pro obchodní platformy, které nákupy a prodeje virtuálních měn obecně (nejen bitcoinu) umožňují. Sdělení není oficiální. „Vítáme vládní rozhodnutí regulovat bitcoinové burzy,“ uvedl CEO největší bitcoinové burzy v zemi BTC Bobby Lee. „Bude to dobré pro zákazníka-investora,“ poznamenal.

Proti přílivu investorů a jeho rostoucí akceptaci stojí také nárůst „průšvihů“ kolem bitcoinu. A také spekulace. Ty se rozvířily o dočasném pozastavení obchodování s bitcoiny v Číně po policejním zásahu a uzavření platformy GBL, která zahájila v květnu tohoto roku, což také vedlo k růstu hodnoty bitcoinu v asijské oblasti. GBL obsluhovala bezmála 4,5 tisíce registrovaných uživatelů. Zásah spolu s obviněním ze zcizení prostředků investorů skrze fiktivní platformu přišel 26. října. Jeden z investorů dle čínské agentury Xinhua oznámil ztrátu 90 tisíc jüanů (cca 14,7 tisíce USD) investovaných v bitcoinu skrze GBL.

Skandál podobného ražení otřásl také Německem. Německá policie zadržela dva muže, kteří jsou podezřelí, že ilegálně vytvořili kybernetickou měnu bitcoin v hodnotě přes 700 tisíc eur, uvedla včera DPA. Bitcoiny policie zabavila. Podezřelí se údajně nabourali do cizích počítačů a využili jejich výpočetní výkon k vytvoření falešných bitcoinů.

Podobné varování, jako čínská centrální banka, vydala také francouzská centrální banka Banque de France. Anonymita, kterou bitcoin poskytuje, podle ní zvyšuje riziko, že měna by mohla být použita při praní špinavých peněz nebo k financování terorismu. Cena bitcoinu je pak prý ze své podstaty nestálá a uživatelé by při její přeměně na peníze mohli narazit na obtíže. Z hlediska finanční stability podle ní bitcoiny v současnosti nepředstavují významné riziko, protože nejsou spolehlivým investičním nástrojem. Představují ale prý "finanční riziko pro ty, kteří je drží".

V červenci zakázala obchodování a používání bitcoinů centrální banka v Thajsku. Americká federální volební komise minulý měsíc oznámila, že politické organizace nemohou přijímat příspěvky ve formě bitcoinů. Je zde prý totiž možnost, že kandidátům by příspěvky přišly od zahraničních nebo anonymních dárců.

Bitcoin byl stvořen v letech 2008 až 2009 vývojářem, který používá pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby jej nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy zejména směrem vyvolávání inflace chováním vlád či centrálních bank. Bitcoin je v podstatě softwarem, který má přesně nastavené a neměnné postupy pro generování nabídky měny. Nové „mince“ uvolňuje stabilním, avšak stále pomalejším tempem. Počet jednotek v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140. Mezi myšlenky vytvoření bitcoinu patří nesledovatelnost jeho použití, hypotetická redukce transakčních nákladů, atraktivita virtuální měny pro internetové nákupy.

(Zdroj: Bloomberg, Bloomberg TV, DPA, GBL, BTC, BitStamp) 

 


Čtěte více:

Umožnili obchodovat Facebook. Teď otevírají cestu k bitcoinu
26.09.2013 20:39
SecondMarket otevírá pro investice Bitcoin Investment Trust, přístupný...
Nová investiční horečka, tentokrát na kyberměnách?
26.11.2013 13:54
Gary Thomas chce zbohatnout na virtuálních měnách. Využít k tomu ale n...
8000 % za rok? Bitcoin překonal hranici 1000 USD
27.11.2013 20:50
Hodnota virtuální měny bitcoin dnes poprvé v historii překonala hranic...

Váš názor
  • Asi jsem divnej
    07.12.2013 16:31

    ale nejak me to sledovani padu ceny BitCoinu tesi, asi jak kdyz odmitli prodat SnapChat za 3 miliardy USD :-) Lidi jsou nepoucitelni. Let it snow let it snow let it snow! http://www.youtube.com/watch?v=mN7LW0Y00kE
    Mezernik
  • Madoff
    07.12.2013 10:06

    Chudáka Madoffa za Ponzi zavřeli, ale u bitcoinu fungujícím na stejném principu se tím zabývají vlády a diskutují o tom zda ho legalizovat... Svět se v ř.ť obrací.. Ale na straně druhé, jestli nějaký trotl vymění svou reálnou unci zlata za změť nereálných jedniček a nul z hard disku .... Ale při takových obchodech s iluzemi to už je mnohem férovější například platba OSE tím, že si poslechnou cinkot peněz od plátce...
    Fosil
  • Proč nelegální?
    05.12.2013 14:02

    Nevím proč se vše co se nehodí do krámu státním institucím je považováno za nelegální? Jaké praní špinavých peněz? Je to strašidlo volného trhu. Definice špinavých peněz? Ještě jsem ji neslyšel. Ano pro stát mohou být špinavé protože, a to ty, z nichž stát neukradne ani desetník. A to je největší hřích Bitcoinu. Lačné a věčně prázdné státní kasy na něj nějak nedosáhnou. Proto ten odpor a hledání důvodů proč ne.....
    MP
    • Re: Proč nelegální?
      05.12.2013 14:21

      Stát nemá schopnosti a snad ani ambice dosahovat na měny, to jsou jen abstarktní data v počítači. Ale dosáhne na firmy (ty musí vést účetnictví a do toho je vidět) a na banky. Bitcoin jako prostředek směny mezi soukromými osobami mi přijde jako velmi okrajová záležitost. Já mám nejméně 95% transakcí s firmami a pro těch 5% nejsem ochoten pořizovat si bitcoin, když stejně dobře slouží hotovost. Jelikož je dnes nelegální platit velké částky v hotovosti bude dříve či později zregulován i bitcoin (spíš dříve), prostě proto, že maličké dírky systém může ignorovat a velké díry musí zacpat, chce li se udržet. A snad nepochybujete o tom, že státní úředník se u korýtka udržet chce. Tak proto bude bitcoin nelegální.
      ..
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data