Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Platíme za drahou ropu i vyššími cenami potravin?

Platíme za drahou ropu i vyššími cenami potravin?

06.12.2013 18:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Růst cen zemědělských komodit a cen potravin vyvolává obavy. Například Světová banka v roce 2011 předpovídala, že pokud nedojde ke změně v politice, doženou vysoké ceny potravin miliony lidí k chudobě. Dokonce i ve Spojených státech se v médiích objevily úvahy o tom, že rychlý růst cen potravin omezuje disponibilní příjmy domácností. Pohyb cen potravin je pak často dáván do souvislosti s vývojem cen ropy. Důvodem by mělo být to, že ropné produkty představují vstupy pro zemědělskou výrobu a růst jejich cen zvyšuje i náklady spojené se zpracováním, skladováním a distribucí potravin. K tomu bývá zmiňován vliv biopaliv, a to zejména ve vyspělých ekonomikách a hlavně v USA.

Spojené státy už dlouho podporují výrobu etanolu z kukuřice, tento etanol je pak využíván hlavně k výrobě vysokooktanových automobilových paliv. Politická rozhodnutí pak v roce 2006 učinila z etanolu z kukuřice v podstatě jediné dostupné aditivum a poptávka po něm odpovídajícím způsobem vzrostla, stejně jako poptávka po kukuřici. To se projevilo růstem jejích cen. Obecně se pak předpokládá, že se tím posílil i přenosový mechanismus mezi cenami ropy a cenami potravin. Průmyslové využití kukuřice totiž podle těchto názorů přímo konkuruje jejímu potravinářskému využití.

Konkrétní data ale uvedená tvrzení nedokazují. Neexistuje žádný důkaz, že by ceny potravin úzce souvisely s cenami ropy, a to ani před, ani po změně politiky v roce 2006. Zatímco cena ropy je vysoce proměnlivá, maloobchodní cena potravin je pozoruhodně stabilní. Po úpravě o inflaci dosahuje růst maloobchodních cen potravin v USA od roku 2006 pouze 1 % ročně. Trochu jiný obrázek vidíme u cen zemědělských komodit, jako je kukuřice, pšenice, sója a rýže. U nich dosáhl reálný růst 12 – 15 %, jen u pšenice to bylo 7 %. Ceny masa se pak v průměru zvýšily o 4 % ročně. Je tedy nutné rozlišovat ceny potravin a ceny zemědělských komodit, které realizují farmáři za svou produkci.

Rozdíl mezi rychlejším růstem cen zemědělských komodit a poměrně stabilními cenami potravin je dán tím, jak malou část tvoří ceny komodit na celkové ceně potravin. Například v celkové ceně chleba představuje cena pšenice jen asi 5 %. I když tedy dojde k jejímu výraznému růstu, zvýšení ceny chleba bude zanedbatelné. Dostáváme se tak k tomu, jak moc lze z růstu cen potravin vinit cenu ropy. Je pravdou, že například 1% růst reálné ceny ropy je obvykle následován o rok zpožděným růstem cen kukuřice ve výši asi 0,5 %. Nejde ale pravděpodobně o přímý dopad růstu cen ropy, ale o odraz celkového posunu v poptávce. Je to patrné například z toho, že spolu s cenou ropy rostou i ceny umělých hnojiv, jejichž výroba je ale spojena s cenami zemního plynu. A vývoj jeho cen se od pohybu cen ropy liší. Vidíme tak důsledky celkového růstu poptávky po ropě i po zemědělských komoditách.

Navíc víme, že i kdyby došlo k 100% růstu reálných cen paliv (tedy hlavně nafty), celkové náklady zemědělců by se zvýšily asi o 5 %, protože podíl těchto paliv na celkových nákladech je relativně nízký. Lze tedy těžko najít důkazy toho, že by vyšší ceny ropy vyvolávaly růst cen potravin. Něco jiného je ale to, jak růst cen zemědělských komodit ovlivňuje chudé lidi v méně vyspělých zemích. Odpověď není předem jasná, protože tamní farmáři jsou spotřebitelé i producenti komodit. V zemích jako Vietnam vyvolává růst cen rýže růst bohatství. Naopak v zemích jako Pákistán, kde je velká část chudé populace soustředěna ve městech, je efekt rostoucích cen zemědělských komodit opačný.

Uvedené je výtahem z „Do food prices respond to oil-price shocks?“, autory jsou Christiane Baumeister, Lutz Kilian.

 
Zdroj: VOX


Čtěte více:

Rozdílný vývoj Brentu a WTI a další mírné zdražení benzínu
02.12.2013 15:48
Zatímco americká ropa WTI během minulého týdne pokračovala v pomalém...
Růst vývozu spotřebního zboží a ropy v říjnu vylepšil americký zahraniční obchod
04.12.2013 14:56
Americký zahraniční obchod za říjen vykázal deficit 40,6 miliardy dola...
Ropa na měsíčních maximech
05.12.2013 14:40
Černé zlato dokázalo zastavit pokles a po prudkém růstu z posledních ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data