Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trh práce - co se Fedu bude líbit a co ne

Trh práce - co se Fedu bude líbit a co ne

11.12.2013 19:03
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Poslední data, která přišla z amerického trhu práce, byla bezpochyby velmi dobrá ve srovnání s odhady a zlepšila tak představy o vývoji této důležité oblasti ekonomiky. Vedle toho jsou čísla z trhu práce klíčovým příspěvkem do diskuse o měnové politice a o něco tak zvýšila pravděpodobnost, že Fed začne měnový stimul postupně zmenšovat. Přesto centrální banka stále nemůže být s trhem práce plně spokojena a pohled na detaily a srovnání v delším horizontu ukazuje proč.

Začněme s nezaměstnaností, která se vyvíjí velice dobře. Z desetiprocentního vrcholu se snížila na 7 procent, což je značné zlepšení. Stále nejsme na přirozené míře nezaměstnanosti uváděné kolem 5 procent ani na cíli Fedu 6,5 procenta, k tomu však už nemá daleko. O něco hůře vypadá nezaměstnanost mezi mladými, kteří jsou recesemi tradičně zasaženi výrazněji. Ještě horší obrázek pak dostáváme, pokud se podíváme na dlouhodobou nezaměstnanost, kterou poslední recese dostala hodně vysoko a i přes rychlé zlepšování zůstává počet dlouhodobě nezaměstnaných hodně nad maximy z předchozích tří recesí. Připojen je ještě graf vývoje částečných úvazků, který ukazuje, že současný úbytek nezaměstnaných ještě neznamená „plné“ zapojení mezi pracující. 
 
us1 

Tím se dostáváme k druhému pohledu na trh práce a to skrze zaměstnanost. Míra nezaměstnanosti nám neřekne, jestli nezaměstnaný, který ve statistice ubyde, zamíří do práce a na jaký úvazek, nebo mimo trh. Tvorba pracovních míst se už dostala na dlouhodobý průměr, míra zaměstnanosti však zůstává nízko a mění se minimálně. Jinak řečeno, zaměstnanost roste, ale pouze takovým tempem jako populace. Varovný je navíc vývoj míry participace ukazující, že se pomalu zmenšuje podíl populace, která je připravena pracovat. Může na to mít vliv stárnutí, ale nepůjde o rozhodující faktor. Při předchozích recesích se participace snižovala jen nevýrazně a měla dlouhodobě tendenci růst, nyní však ne. 
 
us2 

Třetí pohled na trh práce je ze strany mezd. Jejich reálný růst se letos dostal do kladných hodnot a nyní se pohybuje kolem 1,5 procenta. Přispívá k tomu nízká inflace, i tak je ale vývoj na poli mezd relativně příznivý a ukazuje, že stále zvýšená nezaměstnanost už nevytváří negativní tlak na odměny zaměstnanců. Ti navíc nezačali nějak výrazně šetřit a soukromá spotřeba tak dostala prostor k růstu. 
 
us3
 
Co tedy Fed při svém rozhodování může hodnotit určitě pozitivně, je vývoj nezaměstnanosti, tedy její silný klesající trend, méně už její stav především u dlouhodobě nezaměstnaných. Za velký problém nebudou považovány mzdy, jejichž vývoj se už dostal do normálu. Hlavním nedostatkem oživení na trhu práce je pak zaměstnanost, která stoupá pouze s populací. Relativně dobrá je situace ve službách, problém je hlavně v průmyslu. Propouštění z let 2008-09 vedlo ke snížení zaměstnanosti v tomto sektoru, zlepšení je od té doby minimální a čísla se zdaleka nedostala na předkrizovou úroveň. Právě bývalých zaměstnanců z průmyslu bude zřejmě velký počet mezi dlouhodobě nezaměstnanými.

Kolem trhu práce vyvstává řada otázek. Jednou takovou je, zda lze vůbec v průmyslu čekat zlepšení, nebo jestli jde o trvalý posun ekonomiky k ještě větší roli sektoru služeb. S tím souvisí další neznámá - jestli služby dokáží bývalé zaměstnance z průmyslu vstřebat, nebo jestli bude ekonomika přechodně méně efektivně využívat lidský potenciál při vyšší dlouhodobé nezaměstnanosti. Na síle služeb a (ne)zotavení zaměstnanosti v průmyslu potom závisí také udržitelnost oživení na trhu práce.

Americká centrální banka ve snaze přesvědčit ekonomické subjekty o odhodlání k uvolněné politice právě před rokem uvedla, že bude sazby držet u nuly, dokud nezaměstnanost neklesne pod 6,5 procenta. Cíl musí být jasný a srozumitelný, bohužel se ale ukázalo, že situaci na trhu práce nelze shrnout pouze tímto jedním číslem. Rychlé snižování míry nezaměstnanosti neznamená, že se trh práce zlepšuje stejně rychle a sami zástupci Fedu tak cíl během letoška začali relativizovat. Zlepšování na trhu práce tedy probíhá, ale sazby by měly zůstat u nuly ještě po dosažení zmíněné mety. Centrální banka pak stojí před rozhodnutím, zda dříve stanovený cíl posunout níž, případně jakým jiným jednoduchým způsobem popsat stav trhu práce, který už bude považovat za uspokojivý.


Váš názor
  • Trh práce
    12.12.2013 9:49

    Plně souhlasím. I u nás vidíme podobné věci, výroba hmotných věcí se přesunula do Číny a my jsme závislí na službách. Zkrachoval náš - sklářský, textilní, obuvnický, hračkářský, ....atd. průmysl a jejich zaměstnanci pracují nyní například v telefonních centrech , kde vás denně otravují telefonáty, zda se nechcete pojistit případně si koupit nějakou zbytečnou kosmetiku. Cesta ke krachu dle mého začala už v roce 1971 ,kdy Dolar zrušil vazbu na zlato 1 : 35 a FED tak dostal volné ruce na vytváření obřích objemů ničím nekrytých elektronických peněz. Celý Západ tak dostal možnost žít si pohodlně na dluhovém polštáři a zpohodlněl. Jeden Dolar roku 1910 má dnes hodnotu 50 Dolarů roku 2013, za 100 let tak má jen 2% hodnoty z minulého století. To je práce FEDU. Nikdy nebyla na světě taková inflace, jakou dokázaly centrální banky vyrobit ve 20 století. Poslední případ ??? Naše ČNB před měsícem nakoupila za 200 000 mil. Kč Eura a tím srazila Kč ze 25,80 na 27,50. Zdražila tím : benzín, naftu, dovolené, potraviny, elektroniku,..... miliony lidí tak připravila o peníze. Ekonomika kapitalismu začíná dostávat absurdní rozměr. U nás je 500 000 nezaměstnaných, ale máme tu gastarbajtry z Rumunska, Polska,Slovenska,Vietnamu, Ukrajiny ...atd. protože ty je jednodušší vykořisťovat a vnutit jim minimální mzdu 8000 Kč, která je v Evropě 21 století jen pro smích.
    Xiluodu Dam
  • Ach jo Ameriko
    11.12.2013 21:03

    nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř a FED si toho je moc dobře vědomý. To, co se děje na trhu práce je velmi skeptická záležitost pro budoucnost ekonomiky USA. Je to začarovaný kruh a oni vůbec nevědí, jak z toho ven, FED je úplně bezmocný, ať udělá cokoli. Problém spočívá v tom, že americká ekonomika je čím dál tím víc postavena na spotřebě domácností a vyrábí se tam čím dál tím méně. Další nezanedbatelnou záležitostí je rostoucí počet zaměstnanců ve službách. Ruku na srdce, žil jsem tam hodně dlouho a vím dobře, jak se Amíkům nechtějí dělat těžké a podřadné práce, mají na to přece ilegální přistěhovalce, kteří ale ekonomice moc nepomohou, protože valnou část svých příjmů posílají rodínám do zemí svého původu. A v neposlední řadě je tu něco, z čeho mají trhy největší strach a to je krach na nadhodnocenné burze. Spousta multimiliardářů se už začíná stahovat z akcií a své prostředky vkládá do komodit a jiných záležitostí, které rozhodně nepodpoří ekonomický růst. Chtěl bych se mílit, protože mám Ameriku rád, ale bohužel, nevidím to dobře. Přesvědčí mne někdo o opaku?
    Happygolucky
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m